Ege'den Size..

  • Ekim 17, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    “Bilge ağaç, ölümsüz ağaç” gibi unvanlarla tesmiye edilen zeytin ağaçları her sene eş oranda meyve vermez. Belki bundan dolayıdır ki; zeytin ağaçları yüzlerce sene hatta bazıları bin yıla yakın ömür sürerler. Tabiatı gereği zeytin ağacı bir yıl bol mahsul verirken ertesi yıl çok daha az hatta kimi zaman hiç meyve vermeyebilir. Ağaç bu esnada tabiri caizse dinlenir, yepyeni bir sezona hazırlık yapar. Bu nadas dönemine periyodisite denilir ve halk dilinde “var yılı yok yılı” olarak nam salmıştır. Sadece zeytine has bir tanımlama olmayıp, bazı tarım ürünlerinde de periyodisiteye rastlanır. Ama genel itibariyle zeytin için kullanılan bir ifadedir.

    Dendrokronoloji, Var Yılı Yok Yılı Ne Demek, Radyokarbon, Zeytin Ağacının Yaşının Hesaplanması, Zeytin Ağacı, Periyodisite, Bin Yıllık Ağaç
  • Ekim 16, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Türk mutfağının olmazsa olması salçanın yemeklere kattığı lezzet tartışılamaz.

    Gelgelelim bu muhteşem malzemeyi doğru kullanmanın bazı püf noktaları var.

    Şimdi bunları sıralayalım.

    Domates Salçası mı Biber Salçası mı, Domates Salçası Kullanmanın Püf Noktaları, Püf Nokta, Yemek Yapmanın Püf Noktası, Salça Soğandan Sonra mı Eklenir, Parlak Kuru Fasulye Yapmanın Püf Noktaları
  • Ekim 14, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Salça, Türk mutfağının olmazsa olmazı bir öğedir.

    Salça giren her tarif, mutlaka ateş görmelidir ki, gerçek tat ve kokusu ortaya çıksın desek sanırız yanılmayız. Zira salçalı yemeklerin püf noktası da aslında budur.

    Salçayla yemeklere katılan lezzetin yeri doldurulamaz diyebiliriz.

    Salçalı Köfte, Salçalı Makarna, Makarna Salçalı, Salçalı Çorba, Salçalı Yemekler, Salçalı Yemek Tarifleri, Yemekte Salça, Domates Sosu Nasıl Kullanılır
  • Ekim 13, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Ev yapımı domates sosu tarifi için mevzuyu gözünüzde büyütmeye gerek yok. Zeytinyağı, tuz, domates yeterli. Odun ateşi olmak zorunda da değil. Evdeki ocağınızda bile basitçe çözebileceğiniz ve fakat emek yoğun bir tarif. Domatesleri küp küp doğrayın, tencereye atın. İçine göz kararı bir miktar tuz gezdirin (Eksik gelirse sonradan ilave edersiniz ama fazlasının pek çözümü yok gibi). Biraz zeytinyağı ilavesi ile tencerenin kapağını kapatıp kaynatın.

    Domatesler suyunu saldı, küp formları bozulmaya başladı ve püremsi bir yapıya büründüyse blender zamanı gelmiş demektir. Blenderdan geçirip koyu bir sıvı haline getirin. Tadına bakın, tuzuna bakın. Her şey yolundaysa temiz kavanozlar ve temiz kapaklar devreye girsin. Kavanozların boyun kısmından 1 cm. boşluk kalacak şekilde dolumlarını yapıp, 3 geri 1 ileri tekniği ile kavanozları kapatın. Ters çevirmenize gerek yok. Kapak içi contalar zarar görmesin. Kapaklar kaynar sudan geçip kurulandıktan sonra kapatıldıysa ters çevirme işlemine gerek duymadan kapamaları yapabilirsiniz.

    Domates Sosu, Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır, Domates Sos Yapımı, Kışlık Sos Yapımı, Rendelenmiş Domates, Yemeklik Domates Sosu, Kışlık Hazırlık, Domates Kavanozlama, Kışlık Kavanoz Hazırlığı
  • Ekim 11, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Zeytinyağı Nasıl Kapta Saklanır?

    Zeytinyağını satın aldıktan sonra, şişe açılır açılmaz oksidasyon süreci hızlanır ve yağ oldukça hızlı bir şekilde bayatlar. Bu nedenle zeytinyağı depolama konusunda çok dikkatli olmalısınız.

    Elinizdeki altın sıvı yani zeytinyağınızı, şu tavsiyeler doğrultusunda iyi muhafaza ettiğinizden emin olun:

    Zeytinyağınızı kapalı bir şişede saklayın.

    Zeytinyağının karanlık bir kapta veya dolapta olduğundan emin olun.

    Zeytinyağınızın ısı kaynaklarından uzakta olmasını sağlayın.

    Buzdolabınızda saklamak zeytinyağınıza zarar vermese de, buzdolabına koymak zorunda değilsiniz.

    Zeytinyağı Saklama Koşulları, Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir, Zeytinyağında Dikkat Edilmesi Gereken Koşullar, Natürel Sızma Zeytinyağı, Soğuk Sıkım Zeytinyağı, Hangi Zeytinyağı İçilir
  • Ekim 10, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    HAMİLELİK İÇİN ZEYTİNYAĞLI İNCİR KÜRÜ FAYDALI MI?

    Doğurganlığı arttırmak için odaklanılması gereken en önemli hedef, vücudun toksinlerden uzak tutulduğu bir beslenme biçimidir. Yani antioksidanca zengin besinler ile beslenilmelidir.

    Yüzyıllardır Ege topraklarının muhteşem besinleri olan zeytinyağı ve incir ikilisi, artık tüm dünya tarafından önemli antioksidanlar olarak reçetelere kaydedilmektedir. Doğurganlık için gereken bu ikilinin karışımı olan zeytinyağı incir karışımı ne işe yarar sorusuna birçok cevap verilmekle birlikte; zengin folat ve çinko içeriği sayesinde, en çok hamile kalmak için zeytinyağlı incir kürü tüketilmelidir cevabı verilebilmektedir.

    Hamile kalmak için incir kürü tüketme önerisinin altında yatan bir diğer tez de, zeytinyağındaki zengin E vitamininin, rahim astarını iyileştirmesi ve dolayısı ile vücudu sağlıklı bir hamileliğe hazır olduğuna ikna etmesi şeklindedir.

    Zeytinyağlı İncir Kürü Hamilelik İçin, Doğurganlık İçin Kür, Hamile Kalmak İçin İncirli Kür, İncir Zeytinyağı Kürü, Zeytinyağlı İncir Kürü, Hamilelik Kürü, Saraçoğlu Kürü
  • Ekim 09, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Kanser Tedavisinde İncir Zeytinyağı Kürü 

    İncir ve zeytinyağı, flavonoid bileşikleri içeren bitkilerdir. Flavonoidlerin antioksidan ve sitotoksik aktiviteleri vardır. Bu sebeple yukarıda bahsettiğimiz gibi, kanserli hücrelerin henüz büyümeden yok olmasında katkı gösterdiği düşünülmektedir. 

    Kanser gibi çok ciddi bir rahatsızlığın, yalnızca incir zeytinyağı kürü ya da bu gibi gıdalarla tedavi edilebileceğini düşünmek doğru ve bilimsel olmayacaktır. Bu noktada modern tıbbın tüm gerekliliklerini yerine getirmenin önemi büyüktür.

    İncir Zeytinyağı Kürü, Zeytinyağlı İncir Kürü, İncirli Kür, Zeytinyağlı Kür, Kanserden Koruyan Kür, Koruyucu Kür, İncir Zeytinyağı Karışımı, Hamilelik İçin Kür, Saç Bakımı
  • Ekim 08, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    İncir ve Zeytinyağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?  

    Zeytinyağı ve incir karışımı, Ege’den gelen kâdim bir reçetedir.

    Genel manada hem üreme sağlığı hem mide sağlığı için faydalarına herkes vakıf da olsa, incir zeytinyağı kürünün bunun dışında birçok faydası vardır. Özellikle incir-zeytinyağı kürü, astım hastalığına olan faydası nedeniyle çokça kullanılmaktadır. Astım ve nefes darlığı zorlu bir hastalıktır; zeytinyağlı incir de mevsimsel olarak artan semptomlara ve genel manada astım hastalığına iyi gelen bir reçetedir.

    İncir Zeytinyağı Kürü, İncirli Kür, Zeytinyağlı Kür, Zeytinyağlı İncir, Ülser Tedavisi, Hemoroid Tedavisi, Hamilelik İçin Kür, Saraçoğlu Kürü, Düzensiz Bağırsak Sendromu, Ibs, Bağırsak Düzenleme
  • Ekim 07, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Kurutulmuş Cennet Hurmasının Besin Değerleri

    100 gram kurutulmuş cennet hurması 272 kalori, 1.15 gram yağ, 11.5 gram diyet lifi, 61.31 gram karbonhidrat, 31 miligram kalsiyum, 2.45 gram protein, 1.42 miligram demir, 15 miligram sodyum, 651 miligram potasyum içermekle birlikte kolesterol değeri sıfırdır.

    Cennet Hurması, Kuru Hurma, Cennet Hurması Kurusu, Kurutulmuş Trabzon Hurması, Trabzon Hurması Kurusu, Hurma Kalori, Cennet Hurması Besin Değerleri, Hurmada Hangi Vitamin Var
  • Ekim 03, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Fonetiği, kulağa gelişi, okurken hissettirdiği yumuşacık bir duygusu olan nadide kelimelerden biridir biberiye. Çok öznel bir değerlendirme olsa da İngilizce karşılığı olan “rosemary” sözcüğü de okunuşunda aynı hissiyatı veriyor bize. Asil bir kelime ve asil bir tıbbi-aromatik bitkiyle karşı karşıyayız. Kabaca bu kıymetli bitkiyi tanımaya çalışalım. Akabinde odak sorulara tatminkâr cevaplar vermeye çalışıp, finalde bu bitkiyi hayatımıza yerleştirmenin ne kadar önemli olduğu hususunda büyük ihtimalle mutabakat yapacağız. Mis kokulu bir yazıya hazır olun, başlıyoruz.

    Biberiye, Biberiye Çayı, Biberiyenin Faydaları, Biberiye Nasıl Kullanılır
  • Ekim 01, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Zeytini tam haliyle yemek veya öğünlerinizde zeytinyağı kullanmak sağlık sorunlarına karşı önleyici şekilde yardımcı olur.

    Zeytin, zeytin ağacının meyvesidir. 

    Zeytin ağaçları, Ege’nin yanı sıra dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. 

    Zeytin ve zeytinyağı, Akdeniz mutfağının ana bileşenidir.Türkiye’de en yaygın zeytinler sofralık yeşil ve siyah zeytinlerdir, bunun yanında kalamata zeytinleri de popülerdir. Genellikle kahvaltılarda bazen de dilimlenerek veya bütün olarak tariflerde kullanılır. 

    Zeytin, Zeytin Ekmek, Zeytinli Ekmek, Kaç Zeytin Yemeli, Zeytinyağlı Kür, Zeytinli Omlet, Zeytinli Tarifler, Zeytinin Faydaları
  • Bilindiği üzere cennet hurması lifli bir meyve.

    Kurutulmuş formu üzerinden fikir yürütecek olursak; lifli yapısının yanı sıra meyve şekeri oranı da gayet yüksek. Lif içeriği sindirim kolaylığı sağlarken şeker oranı da tok tutucu bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden özellikle diyet listelerinin üst sıralarında yer alıyor. Ara öğün atıştırmalıklarında (limitler aşılmadığı taktirde) vazgeçilmez bir meyve olan kuru cennet hurması, her an elimizin altında bulunması gereken bir cankurtaran vazifesi görüyor adeta.

    Cennet Hurması Kurusu, Cennet Hurması Nasıl Tüketilir, Meyve Kurusunun Dışındaki Beyazlık Nedir, Nişasta Retrogradasyonu Nedir, Hurma Kurusu Nasıl Saklanır
  • Eylül 29, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Bebeklere İncir Nasıl Verilir?

    Bebeğinizin yaşı, ek gıdaya geçiş sürecindeki hazır oluşu, çiğneme ve yutabilme kaslarının gelişimi gibi değişkenlere göre aşağıdaki tariflerden bebeğinize uygun olanları seçebilirsiniz. Bebekler için sağlıklı incirli tarifler için okumaya devam edebilirsiniz.


     

    Kuru İncir, İncir Püresi, İncir Uyutması, İncirli Tarif, Bebeklere İncir Nasıl Verilir, Ek Gıda Döneminde İncir, Bebeklere İncir Hangi Ayda Verilir, Ek Gıda İncir
  • Son yıllarda epeyce bir popüler olan cennet hurmasının, diğer bir deyişle Trabzon hurmasının bu kadar çok talep görmesinin ardındaki neden takdir edersiniz ki; sadece lezzeti değil aynı zamanda şifai özellikleridir de.

    Şimdi bu kıymetli meyveyi mercek altına tutalım ve derinlemesine inceleyelim.

    Cennet Hurması Kurusu, Şeker Hastaları Cennet Hurması Kurusu Tüketebilir Mi, Trabzon Hurması Kurusu Tansiyonu Yükseltir Mi, Cennet Hurması Faydaları, Meyve Kurusu Kilo Aldırır Mı
  • Eylül 28, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Genelde zayıflamak için ya da yağ yakmak için sirke içmek gerekir, ben çok faydasını gördüm diyen bir arkadaş herkesin çevresinde vardır. İşte tam da bu sebeple elma sirkesi çevresinde, sirke kilo vermeye yarar mı ya da elma sirkesi içmenin faydaları ve zararları nelerdir, bunları inceleyeceğiz.

    Sirke, Elma Sirkesi, Sirke İçmek, Sirke Nasıl İçilir, Göbek Yağlarından Kurtulmak, İltihap Önleyici, Kilo Vermek, Sabahları Sirke İçme
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR