İNCİR HAKKINDA MERAK EDİLENLER

En İyi İncir Nerede Yenir

İncir mevsimi geldi çattı. Aydın’ın dört bir yanında festivaller düzenleniyor şu sıralar...

Tüm yıl emek verilen bu muhteşem ağaç nihayet meyveye durdu.

Ballı mı ballı, çıtır çıtır, besleyiciliği yüksek bu meyvenin hele de tam olgun halini bulduysanız; bir oturuşta 5-6 tane yemeden kalkmayın, naçizane tavsiyemiz. :)

 

İyi hoş da, incirle ilgili bazı soru işaretleriniz olduğunu duyar gibiyiz.

Bebeğime kaçıncı aydan itibaren incir yedirebilirim veya inciri kimler yememeli gibi gibi…

İsterseniz hızlıca incirle ilgili en sık sorulan sorulara bir göz atalım.

 

Kaliteli İncir

 

En Güzel İncir Hangisi?

İncir suyu fazla sevmez. Zira dağlık alanın inciri yani suyu az görmüş incir, olgunlaşırken ballandıkça ballanır. Ovalık veya düz bahçelerde çokça suya maruz kalan incirleri dağ inciri ile kıyaslarsanız; daha iri ve fakat daha az şekerli olduğunu fark edebilirsiniz.

Çeşit olarak dağ inciri türü incirleri tercih etmenizi öneririz. Kabuğu daha ince, içi daha ballıdır.

 

Türkiye’nin En İyi İnciri Nerede?

Sadece Türkiye’nin değil; Dünya’nın en iyi incirinin Aydın Bölgesi’nde yetiştiği artık kabul görmüş bir durumdur. Sarılop ve bardacık inciri türleri İzmir ve Aydın’ın incirci amcaları ve incirci teyzelerinin bahçelerinde bolca bulunur. Hele hele şimdilerde (ağustosun ortası) incirin altın gibi parladığı zamanlardır.

Türkiye’de nerenin inciri meşhur sorusuna da bu cevabı vermiş oluyoruz ve fakat ufak bir ekleme yapmak isteriz. Aydın ilinin Nazilli ilçesi, ballı dağ inciri ile oldukça öne çıkmaktadır zira yazın 40-45 derecelere varan sıcak hava iklimi sanırız ballı mı ballı incirlerin yetişmesinde en büyük etkendir.

 

Doğal İlaçsız İncir

 

Taze İncir Günde Kaç Tane Yenmeli?

1 adet incir (65 gr.) ortalama 1 porsiyon olarak değerlendirilebilir. Günde 2 ya da en fazla 3 tane yenmesi tavsiye edilir.

 

İncirin Besin Değerleri Nedir?

Ortalama 1 adet incir; 48 kaloridir. 2 gr lif içerir. Protein ve karbonhidrat yanı sıra; özellikle fayda sağladığı başlıca özelliği yüksek kalsiyum içermesidir. Sodyum, potasyum, A vitamini, C vitamini ve demir içerikleri de yine bu muhteşem meyvenin bizlere sunduğu harika besin değerleridir.

 

Yaş İncir Ne İşe Yarar?

İçerdiği kalsiyum sayesinde, kemik ve diş sağlığına iyi geldiği belirtilir. Emziren annelerin sütünü arttırma özelliğinin yanı sıra demir ve kalsiyum olarak da anneyi desteklemiş olacaktır.

Lif zengini incirin bağırsak sağlığına ve kabızlık sıkıntısına karşı faydalarını bilmeyen yoktur sanırız. Günde 2 tane incir tüketimi ile sindirim sisteminize sağlıklı bir rota oluşturabilirsiniz.

Potasyum sayesinde, kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynarken; demir içeriği kansızlık sıkıntısı yaşayan kişiler için destek tedavi konumundadır.

 

İncirin faydalarına bu şekilde değinmişken, sıradaki en merak edilen sorular ile devam edebiliriz.

 

Kuru İncir Mi Yaş İncir Mi

 

Kuru İncir Mi Yaş İncir Mi?

Taze incir tüm yıl boyunca sadece 3 hafta kadar ulaşılabilir durumdadır. Her iki incir türünün de temel besin değerleri aynı olmakla birlikte; kuru incirin tazesine göre biraz daha fazla ballanması dolayısıyla karbonhidrat içeriğinin arttığı bilgisine dikkat edilmelidir.

Diyette sağlıklı atıştırmalık kategorisinin baş tacı olan kuru inciri, kontrollü tüketmekte fayda vardır.

 

 

Kuru İncir Her Gün Yenir Mi?

Günlük beslenmenizde incir meyvesinin yer almasının herhangi bir sakıncası bulunmamakla birlikte, incirde doğal olarak bulunan lateks içeriği dolayısıyla 7-10 günlük tüketimin ardından bir müddet ara vererek vücudunuzun tepkisini ölçmenizde fayda vardır.

 

 

İnciri Kimler Yememeli?

Hassas vücut yapısına ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, inciri öncelikle az miktarda tüketerek vücut tepkilerini kontrol etmeleri, eğer riskli bir durum oluşmuyorsa afiyetle tüketmeleri önerilmektedir.

Bunun yanı sıra; lif içeriği yoğun olduğu için, ishal gibi hareketli bağırsak döneminde olan kişilerin de birkaç gün bekledikten sonra tüketmesi önerilir.

 

 

İncirin Yan Etkileri Nelerdir?

Yüksek şeker içeriği dolayısıyla, diyabet rahatsızlığı olan kişilerin kontrollü tüketmesi önerilir. Ayrıca diyet sürecinde kalori miktarını kontrol ediyorsanız yine aynı şekilde günde 2 incirden fazlası yüksek karbonhidrat alımına sebep olacaktır.

 

İncirle ilgili sıradaki soru ile devam edelim.

 

Sperm Arttıran Yiyecekler

 

İncir Sperm Sayısını Arttırır Mı?

Evet bu konuda yapılan çalışmalar, oldukça iyi neticeler elde edildiğini göstermiştir.

Taze ve kuru incirin içeriğindeki zengin lif, vitamin, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve B6 vitamini ile sperm sayısını ve hareketliliğini de arttırdığı yönündeki neticeler, yine bilimsel çalışmalar ile elde edilmiştir.

Ek olarak, testesteron hormonu düşüklüğü, erkeklerde sperm sayısını negatif etkileyen bir etmen olarak belirtilir.

Çinko içeriği yüksek olan incir, testesteron seviyesini yükseltmeye yardımcıdır ve dolayısı ile sperm sayısının artışına da olumlu katkıda bulunabilir.

İncir-zeytinyağı kürü olarak da bilinen, kuru incirin 40 gün boyunca zeytinyağında bekletilmesi ile elde edilen kür, bebek sahibi olmak isteyen kişiler için alternatif yardımcı besinlerden birisi olarak bilinmektedir.

 

Eğer bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz, şu yazımıza göz atabilirsiniz: hamilelik-icin-incir-kuru-faydali-mi?

 

 

Aç Karnına İncir Yenir Mi?

Ilık su içinde bekletilen incirlerin, sabah aç karnına tüketilmesi ve ardından suyunun içilmesi yöntemi eski zamanlardan beri kabızlık için uygulanan yöntemlerden birisidir. Sabah henüz farklı gıdalarla temas etmemiş bağırsaklarınızı harika bir şekilde hareketlendirecek ve tabiri caizse tam bir bahar temizliği yapacaktır.

 

8.Ay verilen gıdalar

 

Şimdi de annelerin en çok sorduğu ek gıda sorularına yer verelim.

 

Bebeğime Kaçıncı Aydan İtibaren İncir Yedirebilirim?

İncir bebeklere 8. Aydan itibaren yedirilebilir. Her zamanki 3 gün kuralı (bebeğinizi yeni bir besinle tanıştırdıktan sonra 3 gün gözlemleyerek herhangi bir alerji olup olmadığını takip etme) geçerlidir.

Yani bu durumda 6 veya 7 aylık bebekler incir yer mi sorusuna cevaben, 8.ayı doldurması gerekliliğini bir kez daha hatırlatmış oluyoruz.

 

Ve tabi diğer önemli soru geliyor.

 

İncir İshal Yapar Mı?

8 aydan büyük bebeğinizin dönem dönem ishal gibi sıkıntıları olabileceğini göz önüne alarak, bu süreci düzelene kadar, bağırsaklarını daha fazla yormamak adına incir tüketimine ara vermenizi öneririz.

 

İncir Gaz Yapar Mı?

Lif zengini incirin, bebeklerde gaz yaptığına dair herhangi bir kullanıcı şikâyeti bulunmamaktadır.

 

Kuru İncir Bebeklere Nasıl Verilir

 

Kuru İncir Bebeklere Verilir Mi?

Paketli gıdalardan uzak tutmaya çalıştığınız bebeğiniz için; doğal ürün arayış yolculuğunda titiz davranmak en doğal hakkınız. Maalesef doğal üretim adı altında, ürünlerin ömrünü uzatmak için kullanılan ilaç ve koruyucu maddeler de bir o kadar risk içermektedir.

Doğal, ilaçsız ve kurutma aşamasında herhangi bir kimyasal kullanılmamış kuru incirler; bebeğinizin ek gıda döneminde en faydalı atıştırmalıklardan birisi olmaya adaydır.

 

Yüksek lif içeriği dolayısıyla 1 yaşın altındaki bebekler için kuru incirin doğrudan tüketimi önerilmemektedir. Bunun yerine incir uyutması gibi prebiyotik önem kazanmış tarifler ile, incirli muhallebi gibi ön pişirmeden geçmiş gıdaları bebeğinize sunabilirsiniz.

 

Aslında tam da bebeklerin meyve kuruları ile tanışıklığı konusuna değinmişken; şu soruya da cevap verelim isteriz.

 

bebeklere meyve kurusu

 

Bebeklere Hangi Kuru Meyveler Verilir?

1 yaş altı ve ek gıdaya geçmiş bebeklerde demir depolarının dolması, ileriki dönemler için hayatî önem taşımaktadır.

Buradan yola çıkarak; kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru erik 8.ay itibariyle bebeğinizin beslenmesine dahil edilebilecek harika alternatiflerdir.

Yine benzer içerikle keçiboynuzu pekmezi de harika demir ve fosfor içeriği sayesinde, 6.ay itibariyle bebeğinizin tadımına sunulabilir.

 

Emziren Anne İncir Yiyebilir Mi?

İncir süt yapar mı sorusunu araştıran bir annenin, evet cevabını öğrendiği andaki mutluluğu tahmin edebiliyoruz. Peki burada diğer merak edilen konunun emziren anne incir gaz yapar mı olduğunu da biliyor musunuz?

Kuru incir veya taze incirin; anne veya bebeğe gaz yaptığına dair herhangi bir bilgi veya kullanıcı yorumu bulunmamaktadır zira sindirim açısından en şahane meyvelerden birisi lif zengini incirdir.

 

Muhteşem meyvenin en doğal haline nereden ulaşabilirim diyenler ya da diğer bir deyişle en kaliteli kuru incir nereden alınır diyenler için; doğru adresi buraya bırakıyoruz:

Egeye Dönüş Kuru İncir Çeşitleri

 

Sağlıklı Günler Dileriz

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça

Kaldascenter.com

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6637399

dergipark.org.tr/2229483

morocco-gold.com

willowcreek.co.za/benefits of olive oil

pubmed-ncbi-nlm-nih/28078758

Etiketler: İncir, Kuru İncir, Sarılop, İncir Hakkında, Aydın İnciri, İncirin Faydaları, Taze İncir Nereden Alınır, İncirin En İyisi, Süt Yapan Besin, Bebeklere Ne Zaman Verilir
Ağustos 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR