LİMON SİRKESİ NE İŞE YARAR?

Limon Sirkesi Faydaları

Limon Sirkesi Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

 

Limon Sirkesi Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?

Eğer hafif boğaz gıcıklanması, öksürük veya faranjit başlangıcı gibi şikayetleriniz varsa; C vitamini kaynağı bu ürünü, birebir ölçülerde su ile karıştırıp sabah akşam gargara yapımında kullanabilirsiniz. Boğazda oluşan bakteri kaynaklı öksürüğü rahatlatacak ve düzenli kullanımda geriletebildiğine dair bilgileri limon sirkesi kullananların yorumlarında görebiliyoruz.

Limon sirkesi ve bal karışımı boğaz ağrısı ve geceleri uyutmayan gıcık öksürük için rahatlatıcı çözüm olarak bilinir.

 

Boğaz Ağrısı Sirke Bal Limon

 

Gribi Şıp Diye Ne Keser? Nezle Grip En Hızlı Nasıl Geçer?

1 kg limonu, bir oturuşta tüketebilseniz, nezle veya grip haliniz bir günde geçer muhtemelen. Ama bu mümkün değildir.

İşte burada; doğal/katkısız/ilaçsız meyvelerin, işini iyi bilen fermantasyon işçileri yani bakteriler tarafından; c vitamini deposu haline getirilmesi ile elde edilen, güvenilir bir markanın kaliteli sirkeleri devreye girecektir. Kendinizi kırgın hissettiğiniz günlerde; günde 1 bardak ılık içme suyuna 1 yemek kaşığı sirke ekleyip içebilir, salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. Hatta duşun ardından enerjinizi arttırması için son durulanma suyuna ekleyip tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz.

 

Boğaz Ağrıları için Ilık Bir Öneri

2 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı limon sirkesi, 2 yemek kaşığı sıcağa yakın ılık su karıştırılır. 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı zencefil eklenerek karışım tamamlanır. Afiyetle içebilirsiniz.

 

Bal Limon Sirke Tarçın

 

Limonlu Sirkeli Su Kabızlık Önler Mi?

Sabahları hafif ılık su ile karıştırılmış limon sirkesi, gece boyunca dinlenmiş ve güne hazırlanan bağırsaklarınızın temizliğinde iyi bir kaynaktır. Ayrıca metabolizma hızlandırıcı özelliği de sirkeli suyun diğer faydaları arasındadır. Burada önemli husus şudur: Limonlu su veya limon, elma sirkeli su veya limon sirkeli suyu aç karna değil, hafif tok karnına tüketmelisiniz. Zira asidik yapısından dolayı, aç karna içilen sirke mide yanması yapabilir veya ülser-gastrit hastalıkları riskiniz var ise tetikleyebilir.

 

İltihap ve İdrar Sökücü Özelliği

Bazı hassas konular, koşarak doktora gidemediğiniz ve aslında birkaç günde kendinizi toparlayabileceğiniz konular olabilir.

Örneğin idrar yolları iltihabı aniden karşılaşılabilen, özellikle kadınların sıkıntı çektiği konulardan birisidir. Limon maydanoz ve sarımsak çok iyi idrar söktürücüler olduğu gibi; idrar yollarındaki bakteri-mantar birikimi veya kaşıntı gibi durumlarda içerdikleri zenginlikler sayesinde yardımcıdır. Örneğin, idrar yolları kaşıntı veya iltihaplanmasında, 1 bardak ılık suya ekleyeceğiniz elma sirkesi veya limon sirkesi, birer gün ara verilerek; haftada 3-4 gün içilebildiği yönündeki uygulamalar, kullananların yorumlarında sık sık karşımıza çıkmaktadır.

Burada bitkisel çay, özellikle de yeşil çay tüketiminin de idrar yolları enfeksiyonu iyileştirici özelliği bilinmektedir.

 

Ufak bir not: Limon sirkesinin dizanteri oluşumuna sebep olabilecek bakterilere karşı bağırsakta güçlü kalkan oluşturduğuna dair çalışmalar mevcuttur.

 

Limonlu Sirke ile Cilt Temizleme

 

Cilt Lekeleri ve Akne Tedavisinde Limon Sirkesi Kullanımı

Yıllardır limon suyu ve elma sirkesi ile cilt toniği yapan insanları ve fayda gördüklerini çevrenizde duymuşsunuzdur. Limonlu sirke bu iki işleve birden sahip olma özelliği sergiler.  Limon sirkesi; sitrik asit, asetik asit, laktik asit, amino asit, gliserin ve aldehit gibi bileşenlerin etkisine sahiptir. Bu besleyici içerikler sayesinde nemlendirme ve cildi besleme gibi özellikleri kazanır. Cildi pürüzsüz ve hassas hale getirebilir. Yanı sıra damar genişlemesini teşvik edebilir, kan dolaşımını güçlendirebilir.

Özellikle akşamları günün kirinden arınmak amacıyla; bir pamuğa damlattığınız birebir ölçülerde limon sirkesi ve su karışımı ile cildinizi nazikçe silin ve temizleyin. Ardından doğal bir cilt temizleyici ile derinlemesine temizlik yaptıktan sonra; hindistan cevizi yağı ve lavanta yağını karıştırıp, muhteşem nemlendiriciler olarak, hafif masaj yapmak suretiyle cildinize sürebilirsiniz.

 

Zihin açıcı çay

 

Yaşlanma Karşıtı ve Hafıza Canlandırıcı Özellik

Cilt ve zihin, yaşlanma sürecinde oksit birikimine maruz kalabilmektedir. Özellikle narenciye sirkelerinde bulunan amino asit ve benzeri diğer maddeler, serebral siniri uyaran etkilere sahip olabilir. Bu da zihni canlandırıcı ve etki üreten sonuçlar sağlar.

 

Damar Tıkanıklığı Giderici Özellik

Flavonlar açısından zengin olan limon sirkesi, yine bu içerikler sayesinde damarları yumuşatır, kanda biriken yağlanma ve tıkanmaya karşı çözüm üretebilir şeklinde bilgilendirmeler mevcuttur. Bu özelliği de kötü kolesterol etkisini azaltmaktadır.

Limon sirkesi ile sarımsak karışımını bazı kullanıcılar damar açıcı özelliği ile kullandıklarını belirtmektedirler. Doktorunuza danışarak kullanmakta fayda vardır.

 

 

Limon Sirkesi Temizlik Karbonat

 

Temizlik İçin Limon Sirkesi

 

Parlak Duşakabinler için Püf Noktası

Pek çok kişinin korkulu rüyası, temizliğin ilk günü bile hemen kireç tutan duşakabinler için bir önerimiz var. Küçük bir kap içerisine bir miktar karbonat ekledikten sonra; gerektiği kadar limon sirkesi ekleyerek hamursu kıvama getirin. Bir sünger yardımı ile bu karışımı duş kabini camlarına hafif ovarak sürün. 15-20 dakika bekledikten sonra sıcak su ile durulayın. Kireç kalıntılarının temizlenmiş olduğunu göreceksiniz.

 

Peki Limon Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Temizlikte sirke kullanımı için size birkaç madde sunuyoruz.

1. Set üstü ocak, fırın vb. yüzeylerdeki pişmiş yağ izleri

2. Fırın yemeklerinin ardından ıslatılmayı ve ovalanmayı bekleyen tepsilerdeki yağ ve yemek artıkları

3. Mikrodalga iç yüzey temizliği

4. Banyo fayansları

5. Duşakabinlerin kireçle kaplanmış camları

6. Kireçli suların küvetlerde ve musluklarda bıraktığı su lekeleri

7. Ayna temizliği

8. Lavaboların temizliğinde biraz karbonat ile birleştiğinde elde edilen güçlü formül

9. Paslanmaz çelik cihaz, tencere, çaydanlık yüzeyi vb. parlatılması

10. Beyaz çamaşırlarda ter lekeleri ve çıkmayan lekeler için biraz sirke spreyi

11. Turşu vb. kavanozların iç kokularının giderilmesi

12. Kavanozların dış yüzeyindeki yapışkan etiketler için limon sirkesi spreyi. Biraz bekleyin ve sıcak su ile yıkayın.

13. Su ile seyreltilmiş sirke, cam biblolar, vazolar vb. için harika parlatıcıdır.

 

Doğanın mucizesi sirke ile muhteşem narenciye limonun birleşmesinden elde edilen bu harika bileşen ile ilgili şimdi yeni sorulara geçiyoruz.

 

Limon Sirkesi İçmek

 

Limon Sirkesi İçilir Mi?

Ev yapımı sirke, yani doğal, katkısız, ilaçsız tüm sirkeler doz ayarı yapıldıktan sonra ve belirgin bir hastalığınız olmadığı müddetçe içilebilir. Zira içinde “on yüz bin milyon baloncuk” vardır yani bağırsak ve metabolizma dostudur.

Bağırsak artık 2. beyin olarak ilan edildiğine göre; sirke de beyin dostudur diyebilir miyiz? Sanıyoruz ki bu sorunun cevabı evet.

 

Peki Sirkeli Suya Ne Kadar Sirke Konur?

Sirkenin tek başına doğrudan içilmesi; diş minesi ve yemek borusunu korumak adına önerilmez.

1 bardak içme suyuna, 1 tatlı kaşığı ile 1 yemek kaşığı arasındaki miktarda ekleyebilir ve tüketebilirsiniz.

 

Şimdi en çok merak edilen sorulardan birisi ile yavaş yavaş yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz.

 

Sirke Yapımı

 

Limon Sirkesi Nasıl Yapılır?

Limon sirkesi yapımı, diğer narenciye türlerinde olduğu gibi; tatlı bir meyve eklenmesi ihtiyacı da içerir; zira limon kendiliğinden yüksek oranda şeker içermediği için; fermantasyon esnasında bakterileri besleyemeyecektir.

Limon da diğerleri gibi sirkesi yapılan meyvelerden birisidir. Limon sirkesi yapımında, ilaçsız, doğal, kimyasal katkı veya hormonsuz meyve kullanımı her zaman hayatımızda ilke edindiğimiz gibi önemlidir. Zira fermente edilerek elde edilecek şifa dolu olması beklenen sirke; tamamen doğal meyve ile beslenmiş bakterilerin çalışmasının neticesi olmalıdır.

 

Şimdi geçelim limon sirkesi tarifine.

 

Büyükçe bir kavanozun 1/3’ü su, geri kalanı meyve olacak şekilde oranlar ayarlanır. Limon meyve miktarının 1/3’ü kadar da tatlı elma kullanılmasını öneririz zira, yukarıda belirttiğimiz gibi, limon meyvesinin şekeri fermantasyon olayına yeterli gelmeyebilir ve faydalı bakterilerin bu işlemi gerçekleştirmesi için ihtiyacı olan şekeri elmadan karşılaması sağlanır. Elma sirkesi yapımı da aslında bu sürecin aynısıdır. Meyvenizin şeker oranına göre eğer ihtiyaç hissederseniz bir miktar bal ilavesi de yapabilirsiniz. Eğer varsa sirke anası ilavesi de bu aşamada yapılabilir.

 

Evde sirke yapımı zahmetli ve sabır gerektirir. Hazırladığınız karışımı steril ve karanlık bir ortamda bekletip; her gün meyvelerin çökmesini sağlayacak şekilde karıştırmalısınız.

 

Dibe çöktükten sonra, yaklaşık 20 gün kadar fermantasyon sürecinin tamamlanmasını bekleyeceğiz, herhangi bir karıştırma işlemi yapılmayacaktır bu süreçte.

 

limon sirkesi yapım aşamaları

 

Limon sirkesinin yapılışı diğer meyve türlerine göre hassas olabilir zira son aşamaya kadar sünme, kef veya küf olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu meyve çok şekerli olmadığı için; süreç içerisinde sirke oluşumu bazen riske girebilir.

 

Sirke yapımının son aşamasında, meyve posalarından ayrıştırılmak üzere sirke süzülür ve cam şişelerde karanlık ortamda muhafaza edilecek şekilde bekletilir.

 

Limon sirkesi nasıl yapılır Feridun Kunak’ın da tavsiyelerine benzer ve daha pek çok sirke uzmanının tavsiyelerine benzer şekilde böylece tarif etmiş olalım.

 

Yine evde limon kabuğu sirkesi nasıl yapılır sorusu ve hatta limon portakal kabuğu sirkesi yapımı sorusuna da aynı yukarıdaki tarif ile cevap verilebilir. Narenciye kabukları sirkeleri genelde yağ çözücü, ayna vb. yüzey temizliği, tezgah vb. genel temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

 

Limon Sirkesi Kaç Günde Olur?

Her çeşit sirke yapımı birbirine göre değişmekle birlikte, ortalama 3 ay içerisinde sirke yapım süresi tamamlanmaktadır diyebiliriz.

 

Doğal ve ilaçsız meyvelerle, olması gerektiği gibi kendi fermantasyon sürecini tamamlamış sirkeler için; Ege'deki güvenilir adresinize ulaşabilirsiniz, yani bize;

EGEYE DÖNÜŞ

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça

patents.google.com/patent/CN102757884B/en

Etiketler: Limon Sirkesi, Sirke, Sirke Yapımı, Limon Kabuğu Sirke Yapımı, Temizlik İçin Sirke, Limon Sirkesi Nasıl Yapılır, Ev Yapımı Sirke, Doğal Sirke,
Mayıs 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR