ALIÇ SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Alıç Sirkesi Yapımı

 

Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Temelde tüm sirkelerin yapımı aynıdır. Özellikle değişkenlik gösteren unsur, alıç veya örneğin limon gibi sirkelerde, meyvenin kendi şekeri az olduğu için dışarıdan eklenmesi gereken hakiki bal ilavesidir.

Evinizin en karanlık ve serin köşesini ev yapımı sirke için boş bırakmakla işe başlayabilirsiniz. Zira 3 ay gibi uzun, titiz ve dikkatli bir süreç sizi bekliyor.

Dağların yabani ve muhteşem meyvesi alıç, evde sirke yapımı için biçilmiş kaftan yani doğal ve ilaçsız bir meyvedir.

Alıç sirkesi yapımına başlarken; meyveler yıkandıktan sonra, 24 saat kadar açık havada ve hava alacak şekilde bir tepsi üzerinde bekletilmeli ki, meyvede bulunan sirke bakterileri aktifleşebilsin.

Alıç meyvesi bir bıçak yardımı ile 2 parçaya ayrılır ve steril cam kavanoz içerisine yerleştirilir. Ardından, meyvelerin üzerini 1 karış geçecek kadar içme suyu eklenir. Tüm bu işlemlerden sonra alıç sirke dönüşümünü sağlayacak fermantasyonun rahatlıkla gerçekleşebilmesi için, halen kavanozun en üstünde 1/3’lük kısım boş kalmalıdır.

 

Alıç sirkesi tarifi için okumaya devam edebilirsiniz.

 

Alıç sirkesi yapım aşamaları

 

Bu aşamadan sonra artık fermantasyon sürecini başlatacak olan unsuru eklemeliyiz. Eğer varsa sirke anası eklenmelidir, eğer yoksa 3-4 yemek kaşığı bal da yeterli olacaktır. Kavanozun ağzı ince bir bez yardımı ile kapatılıp, kenarlarından böcek veya toz girmesi engellenecek şekilde bağlanır.

Hazırlanan karışım; ilk 20 gün boyunca her gün, sonraki 20 gün ise 2 günde bir olmak üzere karıştırılır.

Meyveler tamamen dibe çöktükten sonra yani su altında kaldığından emin olduğunuzda; karıştırma aşamasının bitip; dinlenme süresine geçtiğinizi anlayabilirsiniz.

Dinlenme aşamasında, meyve ve su karışımının yüzeyini yavaş yavaş şeffaf bir tabaka kaplamaya başlar; sirke anası.

1 ay kadar daha dinlenip sirke anası oluşumu gerçekleştikten sonra, sirkenizi süzerek; dar ağızlı şişelerde güneş görmeyen ve serin yerde muhafaza edebilirsiniz.

 

Organik alıç sirkesi yapımı yukarıda tarif edildiği şekildedir.

 

Alıç Nedir

 

Alıç Besin Değerleri

Bir avuç alıç meyvesi tükettiğinizde, bu miktarın yarısı kadar protein besini alabilirsiniz. Yağ, karbonhidrat lif, sodyum içeriğinin yanı sıra, yine potasyum da hatırı sayılır miktardadır.

 

Alıçta bulunan diğer bileşenlere göz atalım.

 

Kuersetin

Bir antioksidan türüdür. Bu madde, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, prostat hastalıkları gibi bazı sağlık sorunlarının belirtilerini azaltmak için kullanılır. Belirgin bir böbrek rahatsızlığınız var ise kontrollü tüketilmesi önerilir.

 

Vitexin

Vücutta iltihap oluşumunu engeller ve beyaz kan hücrelerinin iltihaplanmaya karşı oluşturabileceği aşırı tepkimeyi azalttığı bilinir.

 

Kolin (Asetilkolin)

Öğrenmeyi kolaylaştıran ve hafızayı geliştiren bir madde olarak bilinir. Aynı zamanda karaciğerde yağların birikmesini önleyerek, karaciğer yağlanmasını engeller.

 

Kafeik Asit

Propolisin de aktif bileşeni olan bu madde, antiviral, antienflamatuar, antikanser yeteneği ile bilinir.

 

Klorojenik Asit

Kahve çekirdeğinde de bulunan bu madde, bağırsakta şekerin emilimini sağlayan sodyum ve potasyum mineralleriyle etkileşime geçerek fazla şekerin kana geçmesini engeller. Böylelikle yemeklerden sonra kana karışan şeker miktarında % 29-40 oranında azalma olur.

 

Pentasiklik Triterpen

Siyah zeytin meyvesinin yağlı tabakasında da bulunan ve meyvenin bütünlüğünü koruyan bir antimikrobiyal ajandır.

 

Alıç Faydalı Mı

 

Alıç Sirkesi Ne İşe Yarar?

Alıç sirkesi faydaları Saraçoğlu'nun da belirttiği gibi saymakla bitmez.

 

Kalp ve Damar Hastalıklarına Etkisi

78 erken dönem kalp hastası grubu ile yapılan bir çalışmada, ticari alıç ekstresinin her gün kullandırılması neticesinde; sabit bisiklet üzerindeki dayanıklılıklarını ve dayanma güçlerini belirgin bir biçimde arttırdığı tespit edilmiştir.

Alman Komisyon, kalp yetmezliği başlangıç evreleri olan, kalp bölgesinde baskı ve gerginlik hisseden hastalarda ve damar tıkanıklığına bağlı kalp yaşı ilerlememiş hastalarda alıç kullanımını uygun görmektedir.

Bir başka kohort araştırmasında, 952 kalp yetmezliği olan hasta (NYHA II), alıç özü kullanmıştır. İki yıl içerisinde; kalp yetmezliğinin ana belirtileri olan yorgunluk, stres nefes darlığı ve çarpıntılar, alıç almayan grupla karşılaştırıldığında belirgin şekilde azalmıştır.

Alıçta bulunan flavonoidlerin koroner kan damarlarını genişletmeye yardımcı olduğunu yorumlayabildiğimiz, Bitki Tıbbı ve Toksikoloji Dergisi'nde bilimsel bir makale yayınlanmıştır. Buradan yola çıkarak göğüs ağrısı (anjin) riskini azalttığı düşünülebilir.

 

Sirke tıkalı damarı açar mı sorusuna da bu araştırmalar neticesinde anlamlı yanıtlar bulabiliriz.

 

Aslında tam da burada yeri gelmişken, damar tıkanıklığı riski içeren ve en çok merak edilen soruyu birlikte cevaplayalım.

 

Damar Tıkanıklığı Dondurma

 

Dondurma Damar Tıkanıklığı Yapar Mı?

Hazır pastane dondurmaları veya paketli dondurmalarda, doymuş yağ oranı yüksek olduğu için, damar sertleşmesine ve dolaylı olarak kalp krizine yol açabileceği, İstanbul Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Bingöl tarafından belirtilmektedir.

Dondurmayı en doğal malzemelerle üreten ve satan yerleri tercih etmeliyiz. Ya da doğal saf salep ile kendiniz evde dondurma üretmeye ne dersiniz?

 

Alıç sirkesi yararları hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edebilirsiniz.

 

Kolesterol ve Zayıflamaya Etkisi

Hayatımızda cevabını en çok merak ettiğimiz sorulardan birisi; alıç sirkesi zayıflatır mı?

2016 yılında Çin’de yapılan bir araştırmada, içinde alıç da bulunan bazı meyvelerin, kötü kolesterol seviyelerini ve karaciğer kolesterolünü düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.

 

Alıç Sirkesi İçmek

 

Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç sirkesi gece yatarken içilir mi diye merak edenlere de ufak bir not ekleyelim. Uyumadan 2 saat önceye kadar tüketebilirsiniz, gece yatmadan hemen önce tüketilmemelidir.

Alıç sirkesi sade şekilde içilmemelidir. Zira tüm sirkelerde olduğu gibi asidik yapısı diş minesine zarar verebilir.

Alıç sirkesi nasıl tüketilmeli sorusuna böylece cevap vermiş oluyoruz.

Tam da burada elma sirkesi mi alıç sirkesi mi diye bir soru akıllara geldiğini duyar gibiyiz.

Her iki sirkenin de özellikleri birbirine benzemekle birlikte; alıç sirkesinin kalp-damar rahatsızlıkları üzerindeki faydaları daha fazla araştırma ile kanıtlanmış ve öne çıkmaktadır.

 

Buraya kadar alıç sirkesi neye iyi gelir hakkında bazı bilgiler verdik. Merak edilen diğer soru ile devam edelim.

 

Alıç Sirkesi Zararı Nedir

 

Alıç Zararları Nelerdir?

Alıç sirkesinin yan etkileri riskini oluşturan bazı ilaçlar mevcuttur.

Alıç ile etkileşime girmesi muhtemel olan bazı ilaçlar arasında, nitratlar, beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri (CCB'ler), digoksin, fenilefrin ve fosfodiesteraz-5 inhibitörleri yer alır.

Alıç sirkesini kimler kullanamaz ve alıç sirkesi hangi ilaçlarla kullanılmaz sorularına da bu şekilde cevap vermiş oluyoruz.

 

Alıç Sirkesi Nerede Satılır?

Doğanın mucizevi ürünlerini sizlerle en güvenilir şekilde buluşturan adres tam olarak burada; Egeye Dönüş.

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça:

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn

nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/21347.pdf

dergipark.org.tr/tr/download/article-file/78379

dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1598569

acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/374188/

www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.00118/full

acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/77738/mod_resource/content

nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/61112.pdf

 

 

 

Etiketler: Alıç Sirkesi, Sirke Yapımı, Alıç Besin Değeri, Alıç Sirkesi Nasıl Kurulur, Damar Tıkanıklığı, Kolesterol, Hangi Sirke Zayıflatır
Ağustos 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR