Temelde tüm sirkelerin yapımı aynıdır. Özellikle değişkenlik gösteren unsur, alıç veya örneğin limon gibi sirkelerde, meyvenin kendi şekeri az olduğu için dışarıdan eklenmesi gereken hakiki bal ilavesidir.
Evinizin en karanlık ve serin köşesini ev yapımı sirke için boş bırakmakla işe başlayabilirsiniz. Zira 3 ay gibi uzun, titiz ve dikkatli bir süreç sizi bekliyor.
Dağların yabani ve muhteşem meyvesi alıç, evde sirke yapımı için biçilmiş kaftan yani doğal ve ilaçsız bir meyvedir.
Alıç sirkesi yapımına başlarken; meyveler yıkandıktan sonra, 24 saat kadar açık havada ve hava alacak şekilde bir tepsi üzerinde bekletilmeli ki, meyvede bulunan sirke bakterileri aktifleşebilsin.
Alıç meyvesi bir bıçak yardımı ile 2 parçaya ayrılır ve steril cam kavanoz içerisine yerleştirilir. Ardından, meyvelerin üzerini 1 karış geçecek kadar içme suyu eklenir. Tüm bu işlemlerden sonra alıç sirke dönüşümünü sağlayacak fermantasyonun rahatlıkla gerçekleşebilmesi için, halen kavanozun en üstünde 1/3’lük kısım boş kalmalıdır.
Alıç sirkesi tarifi için okumaya devam edebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra artık fermantasyon sürecini başlatacak olan unsuru eklemeliyiz. Eğer varsa sirke anası eklenmelidir, eğer yoksa 3-4 yemek kaşığı bal da yeterli olacaktır. Kavanozun ağzı ince bir bez yardımı ile kapatılıp, kenarlarından böcek veya toz girmesi engellenecek şekilde bağlanır.
Hazırlanan karışım; ilk 20 gün boyunca her gün, sonraki 20 gün ise 2 günde bir olmak üzere karıştırılır.
Meyveler tamamen dibe çöktükten sonra yani su altında kaldığından emin olduğunuzda; karıştırma aşamasının bitip; dinlenme süresine geçtiğinizi anlayabilirsiniz.
Dinlenme aşamasında, meyve ve su karışımının yüzeyini yavaş yavaş şeffaf bir tabaka kaplamaya başlar; sirke anası.
1 ay kadar daha dinlenip sirke anası oluşumu gerçekleştikten sonra, sirkenizi süzerek; dar ağızlı şişelerde güneş görmeyen ve serin yerde muhafaza edebilirsiniz.
Organik alıç sirkesi yapımı yukarıda tarif edildiği şekildedir.