Ege'den Size..

  • Ekim 21, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Bazı tarihçiler doğu ile batı medeniyetlerinin birbiriyle ilk çatışma alanı olarak Pers-Yunan savaşını gösterirler. Çeşitli kaynaklarda farklı efsanevî ışıltılara bürünen olayın asıl kahramanları Lidya Kralı Kroisos ile Pers Kralı Kyros olsa da, Lidyalı kâhin Sandonis’in kehaneti de unutulmaması gereken ayrıntılardandır.

    Buna göre, sarayındaki kâhinler Kroisos’a bir imparatorluğun yıkılışına şahit olacağı kehânetini söyler ancak kehânetin ayrıntılarını göremezler. Parayı bulan medeniyetin sahip olduğu güç ve zenginlikten başı dönen kral Kroisos, yıkılacak imparatorluğun, doğu komşusu Persler olacağından emin bir biçimde savaş hazırlıklarına başlar.

    Kroisos bilgiden, bilimsellikten uzak yaşadığı düşünülen Kyros’a karşı girişeceği savaş öncesi ünlü kâhin Sandonis tarafından şu şekilde uyarılır; “İçkileri sadece su olan, ağızlarını tatlandırmak için incirleri ya da başka şeyleri olmayan” (Ökmen, 1991) bir düşmanla savaşmak sana hiçbir şey kazandırmaz. Ancak savaşı kaybedersen elindeki kıymetlerin tadını alan düşman bir daha bu topraklardan çıkmaz.

    Kroisos, Sandonis’in bu öğüdünü dinlemeyip bir imparatorluğu yıkmıştır. Ancak savaşı kaybettiği için yıkılan kendi imparatorluğu olmuştur. Kârun kadar zengin olan Kroisos’un savaştan vazgeçmesi adına ikna edilme çabasında kâhin Sandonis tarafından incir örneği verilmesi, incirin uğrunda savaşılacak ve göç edilecek kadar kıymetli bir değer olduğunu göstermektedir.

     

     

     

    Kuru İncir, İncir Meyvesi, Nazilli İnciri, Aydın İnciri, İncir Bereketi, Bereketin Simgesi, İlaçsız İncir
  • Ekim 17, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Bir incir meyvesinin içinde binlerce çıtır çekirdek yer alır. Her bir çekirdek bir başka meyvenin müjdecisidir. İnce kabuklu, nazik, yumuşak bir meyve olan incirin çekirdeği, meyvesinin aksine dayanıklı, inatçı, hayata dört elle sarılan cinstendir. Bir kayanın dibine düşse kayayı parçalar çıkar yaşamak için; sinmez, boyun eğmez doğanın zor şartlarına karşı. Yok olup gitmez, inatla direnir ve mücadelesi sonucunda bileğinin gücüyle yaşam hakkını kazanır. Hayatın, sevginin, bereketin simgesi olduğundan ‘dişilik’ yakıştırılan incir ağacı mitolojide, bütün diğer bitkilerin kökü ve kuvvetli bir hayat verici olarak tanımlanır (Koçak).

    Kuru İncir, İncir Meyvesi, Nazilli İnciri, Aydın İnciri, İncir Bereketi, Bereketin Simgesi, İlaçsız İncir
  • Ağustos 21, 2017

    3S’yi aramak için yola düşenlere Ege’nin ne denli cömert davrandığını anlatmak için insanın elinin kalem tutması yeterli değil. Sessiz, Sade, Sakin diye formülize edip, 3S ile ifade ettiğimiz lokasyonlar arasında tarihiyle, doğasıyla, endemik yapısıyla ve görsel çeşitliliğiyle en çok ön plana çıkanlardan birisi Kuşadası yakınlarında yer alan yeryüzü cenneti, "Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Millî Parkı".

    Kuşadası Milli Parkı, Dilek Yarımadası, Dilek Yarımadası Nerede, Dilek Yarımadası Haritası, Dilek Yarımadası Gezilecek Yerler, Kuşadası Deniz,
  • Ödemiş, İzmir’e 110 km. mesafede şirin bir ilçedir. Ödemiş ziyaretinizi cumartesi gününe denk düşürmeniz mümkün olursa, yörenin tüm ürünlerinin sergilendiği yerel pazarı ziyaret etme şansınız olacaktır. Ödemiş Belediyesi’nden edindiğimiz bilgiler bu pazarın 38 bin metrekare alan üzerine kurulduğu ve yaklaşık 1100 üretici sergisi ile 850 esnaf sergisine ev sahipliği yaptığı ve Türkiye’nin ilk AVM’si olduğuydu. Bu pazarın özellikle kadınlar pazarı diye adlandırılan bölümü saatlerce içinden çıkamayacağınız bir el işi cenneti olsa gerek. Park içinde kurulan bu alanı dolaşırken sevdiklerinizi ve kendinizi alacağınız hediyelerle şımartmayı unutmayın. Bu hediye bazen bir ipek ürün ya da kaneviçe havlu, bazen bir iğne oyası, bazen de tamamen el işçiliği bir kolye ucu olabilir.

    Ödemiş, Gastronomi Cenneti, Egede Gezilecek Yerler, Ödemişte Ne Yenir, Ödemişin Nesi Meşhur, Meşhur Töngül Pide, Meşhur Ödemiş Tulum Peyniri, Meşhur Ödemiş Köftesi, Ödemiş Nerede, Ege Gezi Rotası, Ege Gastronomi Gezisi
  • İzmir sadece deniz ve kordon değil diyerek çıktığımız yolculukta bugün Birgi'ye konuk olacağız Egeye Dönüş’te… Birgi tarih boyunca hep önemli bir yerleşim merkezi olmayı başarabilmişken 1922 yılındaki Yunan işgali sonrasında Yunanlılar geri çekilirken yakıp-yıktığı için, eski görkemli günlerinden oldukça uzaklaşmıştır. Pek çok tarihi konağın yakıldığı bu süreçten sonra günümüzde Kentsel SİT Alanı olarak korunan ve turizme kazandırılan Birgi, yeniden keşfedilmeye başlanan bir tarih hazinesidir.

    Birgi, Gezilecek Yerler, Eski Birgi, Birgi Taş Sokaklar, Birgi Tarihi Evler, Birgi Nerede, Birginin Tarihi Konakları, Tarihi Konak
  • Temmuz 28, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Oil Pulling, yöntem ve tanım itibariyle “yağ çekme” olarak Türkçe’ye çevrilse de çok daha geniş, manidar ve zengin bir içeriğe sahip. Bizce bu yüzden “yağ çekme” tabiri biraz noksan kalıyor. Ama alternatif bir tabir bulamadığımız için olana razı gelip yolumuza devam edeceğiz.

    zeytinyağı, oil pulling, ağızda yağ çekme, ağızda yağ çevirme,
  • Bugün gönlünü güzelliklere meftun etmiş; sakin bir tatil ve Egeye Dönüş arzusuyla yolunu ve yönünü, ‘Egenin Derinlikleri’ ile buluşturmayı hedeflemiş olan takipçilerimiz için Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehri’ Seferihisar ve Seferihisar’ın Ege Denizi’ne açılan kapısı Sığacık’tayız.

    seferihisar, sığacık, sakin şehir, slow city
  • Mart 07, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Ayçiçek Yağı ile Zeytinyağı Arasındaki Fark Nedir?

    Bugünlerde ayçiçek yağı zamlandı haberlerini sıkça duyuyoruz. Hayatımızın olmazsa olmazı yağ ihtiyacını karşılamak için, ayçiçek yağı fiyatlarına zam oranı arttıkça, ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullanılır mı sorusu da akıllarda yer etmeye başladı.

     

    Güzel memleketimizin verimli topraklarından, çok çeşitli yağlar elde edilir. Bu yazımızda, ayçiçek yağı mı zeytinyağı mı sorusuna cevap arıyoruz. Yıllardır süre gelen rekabette, hangisinin neden tercih edilmesi gerektiğine biraz değinelim istedik.

    Mutfakta kullanılacak yağ seçimi, Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı, Ayçiçek yağı mı zeytinyağı mı, Ayçiçek yağı sağlıklı mı, Zeytinyağı yanma derecesi nedir, Trans yağ nedir, doymuş yağ nedir
  • Şubat 16, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Ağustos’ta saz çalan cırcır böceğinin aksine, kavanozlarca kışlık domates ürünü üretilen; domates ile bu kadar haşır neşir olan Türk mutfağında, baharat dolabının demirbaşı olamamış ama bunu fazlasıyla hak eden bir sebze tozu ile ilgili bugünkü yazımız; “Domates Tozu”.

    Domates tozu nerede kullanılır diye sormadan önce domatesin tozu olur mu bunu bir konuşalım.

    DOMATES TOZU, doğal olarak kurutulmuş mevsim domateslerinden elde edilir. Sizi, umamî tada yani özel aromaya doğrudan ulaştıran bir üründür.

    Domates Tozu, Glutensiz Toz, Glutensiz Un, Sağlıklı Beslenme, Una Alternatif, Lezzetli Baharat, Lezzet Verici Baharatlar, Katkısız Baharat, Sebze Tozu
  • Şubat 07, 2022 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Badem yağı kulağa damlatılır mı? Neden olmasın? Badem yağı hakkında yapılan araştırmalar ve kulağa damlatılması konusunda faydaları veya zararları nelerdir araştırmaları yapılmaktadır ve alınan sonuçlara göre, badem yağının kulağa damlatılması konusunda yarar sağlayabileceği yönünde görüş bildirilmektedir.

    Kulak temizliği hassas fakat bir o kadar da önemli bir mevzudur.

    tatlı badem yağı, tatlı badem yağı kulağa damlatılır mı, kulak temizliği, kulağa damlatılan tatlı yağ nedir, tatlı badem yağı ile zeytinyağı karışımı, zeytinyağı kulak tıkanıklığına iyi gelir mi
  • Ocak 29, 2022 EGE'DEN LEZZETLER

    Ege’nin keyifli dünyasından merhabalar.

    Dünya’da incir üretiminde lider Türkiye, Türkiye’de Aydın ve Aydın’da lider Nazilli’nin en güzel kuru incirleri ile hangi tarifler yapılır?

     

     

    Bu yazımızda, Egeyedönüş olarak size birbirinden güzel kuru incirli tarifler vereceğiz.

    Kuru İncirli Tarifler, Çikolatalı Kuru İncir, Kuru İncirli Milkshake, Kuru İncirli Kek, Kuru İncirli Bisküvi, Kuru İncirli Muhallebi, Kuru İncirli Yulaflı Toplar, Kuru İncir Uyutması, Kuru İncirli Trüf,
  • Peşkir nedir, peşkir ne demektir? Belki de bilmeyenler vardır aramızda.

    Peşkir; pamuklu havlu ya da bezdir. Pamuk veya ketenden üretilebilir. Havludan tüysüz, peçeteden geniş, küçük havludan daha büyük boyutlarda, gelenek ile yeni tasarımların buluştuğu keyifli bir ürün.

    Peşkir kelimesinin kökeni nereden gelmektedir ve peşkir hangi dildir?

     

    Farsça’da "piş" (ön) ve "gir" (tutulan) kelimelerinden oluşan "pişgir" (öne tutulan şey) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü’nde peşkir yağlık ile aynı anlamda kullanılmakta; yağlı elleri ve dudakları silmeye mahsus bez, sofralarda herkesin önüne konulan el bezi peçete olarak tanımlanmaktadır (1).

    peşkir, peşkir nedir, peşkir havlu, bez peçete, zarif peçete, eski gelenek örtü, eskiden havlular nasıldı, geleneksel peçete, geleneksel havlu, eski zaman dokuma, dokuma havlu, dokuma peşkir, buldan işi havlu, buldan peşkir, pamuklu peşkir, tamamen pamuk
  • Aralık 12, 2021 EGE'DEN LEZZETLER

    Cennet Meyvesi (Trabzon Hurması), sonbahar meyvesi olmakla birlikte, kışın olgunluğa erer. Tazesine erişmek ve saklamak oldukça zordur. Yenebilecek kıvamdaki olgun bir hurmayı pazardan veya marketten eve getirene kadar bile 1-2 fire verebilirsiniz. Az olgunlaşmış satın almayı tercih ettiğinizde ise “tanen” adı verilen içeriği dolayısı ile ağzı buran ham tat ile karşılaşırsınız.

    Cennet hurması kurusu burada devreye girdiğinde, artık lezzette daha da üst noktaya taşınmış ve doğru saklama koşullarında saklandığında, her an elinizin altında tüketebileceğiniz leziz meyve kurularınızdır…

    Kurutulmuş hurma, hurmanın yoğunlaştırılmış tatlılığı ve umâmisidir. Sadece lezzetli değil, aynı zamanda sıcak ve nostaljik bir tada sahiptir. En önemli noktaları hafif elastik yapısı ve ağızda dağılan tatlılığıdır. 

     

    Cennet Hurması Kurusu, Trabzon Hurması Faydaları, Cennet Hurması Kaç Kalori, Cennet Meyvesi Besin İçerikleri, Taze Hurma ile Kuru Cennet Hurması Arasındaki Fark, Cennet Hurması Nasıl Kurutulur, Trabzon Hurma Kurusu Nasıl Saklanır, C Vitaminli Meyveler
  • Yürürken hafif hafif gıcırdar ışıl ışıl parlayan, hakiki deri körüklü çizmeler. Giyenin biraz daha yaylana yaylana yürümesi bundandır belki de. Efelerin ve efe kültürünün önemli bir parçasıdır bu İngiliz Kiloduyla (paçaları dar, üstü geniş, yün kumaştan üretilmiş özel pantolana Ege’de verilen isim) giyilen çizmeler. Musikisi vardır kısaca bu çizmelerin. Melodisi yüzyıllardır kulaklara işlemiş olan…

    Aydında Deve Güreşi, Körüklü Çizme, İngiliz Külodu, Efe Kıyafeti, Deve Güreşinde Giyilen Kıyafetler, Körüklü Çizme İmalatı, Yörük, Çefye, Poşu, Sekiz Köşe Kasket, Miras, Cefye Nedir, Körüklü Çizme Nedir, Maşallah Bezi, Deve Güreşi, Geleneksel Deve Güreşi
  • “Deveyi Havutuyla Götürmek” deyimini duymayan yoktur herhalde. Nedir bu havut diye merak edenleriniz olmuştur mutlaka. Havut develere has özel bir semer. Ancak semer demek biraz havutun mahiyetini bilmemek demek olur. Çünkü havut tam bir sanat eseri. Develerin vücut yapıları ve sağlıkları düşünülerek pek çok küçük ayrıntı ile nakış gibi işlenen estetik ve işlevselliği birlikte sağlayan materyaller havutlar.

    Deve Havutu, Keçi Kılından Havut, Zömbek, Zömbek Ne Demek, Maşallah Örtüsü Ne Demek, Peş Nedir, Deve Peşi Nedir, Deve Güreşi Festivalleri, Aydında Deve Güreşi , Devenin sırtına konan örtü nedir
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR