Ege'den Size..

  • Tabî bir motivasyon yazısıdır, dış mekân (outdoor) teçhizatınızı kuşanınız.

     

     

    Post-modern dünyanın, ‘modern’ alışkanlıkları, bakış açıları, dayatmaları bizi kontrol edemediğimiz birçok araçla, kontrol edemediğimiz kulvarlarda, kontrolsüz bir biçimde yaşam sürmeye mecbur ediyor adetâ. Bize paket halde sunulan birçok bilgi, gıda vs. tüketilmeye hazır bir biçimde ambalajlanıp önümüze koyuluyor. Herkes gibiysek, ambalajı açıp bilgiyi çiğnemeden yutuyoruz, gıdayı tabiri caizse gömüp dışkılıyoruz.

    Cemre, Cemre Düşmesi Ne Demek, Cemre Düşmesinin Açıklaması, Yeni Başlangıçlar, Motivasyon, İlkbahar Cemreleri
  • Şubat 09, 2018 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Her şey sevgi ve muhabbet ile başladı. Sevmek üzerine bina edildi bütün âlem… Sevgisi, sevilmesi, kendisine duyulan muhabbetin derinliği ile tasavvufî açıdan varlığımızın da temel dayanağı kabul edilen Hz. Muhammed (SAV) : “Kişi sevdiğine sevdiğini söylesin” [1] Hadîs-i Şerîfiyle, sevmenin, sevilmenin doğallığına vurgu yaptı evrensel çağrısıyla.

     

     

    Sevmek, sevilmek ne de güzel şey. Doğal, katıksız ve karşılıksız sevebilene ‘Aşk Olsun!’

    Sevgililer Günü, Gerçek Sevgi, Gerçek Aşk, Zeus ve Hera, İmparator Claudius II, Aziz Valentine Günü, Sevgililer Günü Hediyesi, Gamelyon Ayı, Gencer Adeti, Eski Gencerler
  • Kültürel miras açısından oldukça zengin bir geçmişe sahip olan Ege kentlerinde dolaşmak insana birçok şey öğretiyor. Bugün, çok fazla bilinmeyen bazı hazineleri keşfederek, Egeye Dönüş yapacağız. "Tarih, sadece kitaplar ya da ören yeri ve müze benzeri alanlarda keşfedilmez" dedirtecek bu yolculukta, Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde dolaşacağız.

    Bozdoğan, Kavaklı Köyü, Bozdoğan Sucuğu, Arapapıştı Kanyonu, Bozdoğanda Gezilecek Yerler, Bozdoğan Düğün Gelenekleri, Geleneksel Pekmez Yapımı
  • Ocak 06, 2018 EGE'DEN LEZZETLER

    Kış gelip de şerbet kesecikleri olan tatlı meyveler çarşı pazardaki tezgâhlardan elini ayağını çektiğinde, ortalık narenciye ürünlerine kalmıştır. Narenciye ürünleri vitamin deposu ve sağlık kaynağı olsalar da, şekerli tatlarıyla çilek, kiraz, kavun, karpuz, üzüm gibi göz kırpmaz çocuklara. İşte tam bu esnada ‘Cennet Elması’ ya da ‘Trabzon Hurması’ sahneye çıkar ve ballı tadıyla şenlendiriverir damakları. Baharda nazlı nazlı salınan gelincikler gibi alımlıdır Cennet Elması (Hurması). Olgunlaşmamışken buruk ve lezzetsiz, olgunlaşmasıyla tatlı ve narin bir lezzet bohçasıdır adeta bu gizemli meyve.

    Cennet Hurması, Trabzon Hurması, Trabzon Meyvesi, Kurutulmuş Cennet Hurması, Kurutulmuş Meyve, Cennet Hurması Nedir, Hurma Kurusu, Cennet Elması Kurusu, Amme Kurusu, Cennet Meyvesi, Sağlıklı Atıştırmalık
  • Yeni olan her şey bir heyecan ve mutluluk ümidi barındırır içerisinde. Yeni bir takvim yılı da bizleri mutlaka aynı heyecanı duymamız için motive ediyor.

    Kapitalizmin para kaynaklı ezici gücünün dünya hâkimiyeti, II. Dünya Savaşı yıllarında ABD’nin New Hampshire eyaletinin küçük bir kasabası olan Bretton-Woods’ta gerçekleştirilen planlamalara bağlı olarak gelişse de, çoğu zaman, içinde geleneksel kökleri olan unsurları barındırdığı da görülmektedir (Şare, 2016). Yeni bir yıla girerken, umut, mutluluk ve heyecan duymak da bunların başında gelir.

    Eski Türk toplumları yılbaşını ve yeni yılı, ilkbaharda doğanın canlanmasını esas alarak kutlamıştır. Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a göre Yılbaşı bir Türk geleneğidir (Turkish Forum, 2015). Türklerin hayat ağacı ve güneş kültleri günümüz yılbaşı kutlamalarının kaynağıdır diyenlere da rastlanmaktadır. Buna göre Türk inanışında dünyanın tam ortasında dikili olduğuna inanılan bir ‘akçam ağacı’ ve kötülüklerden korunmak amacıyla bu ağacın altına gök tanrıya sunulmak üzere konan adaklar söz konusudur. ‘12 Hayvanlı Türk Takvimi’ güneş yılı hesabına dayanmaktadır ve günümüzde kullanılan takvimin 21 Mart’ı, eski Türk takviminin ilk günü yani yılbaşıdır (Ergun, 2012).

    Eski yıllar, Noel Baba Figürü, Eski Türklerde Yılbaşı, Hristiyanlıkta Yılbaşı, 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Yahudi Takviminde Yılbaşı, Thomas Nast, Noel Baba Eskiden, Noel Baba Figürü
  • Aralık 04, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Koku ve koku veren maddelerin gizemi insanlık tarihinde saklıdır. Buna neden olan; kokuların ilk olarak tanrılara sunulan adaklar olarak ortaya çıkmasındandır.

    Tarihte ilk bilinen ‘güzel koku’ veren madde, ağaçlardan sızan, havayla temas edince donan, değişik kokuya sahip bir tür reçine olan ‘Mürrüsafi’dir. Bu madde ısıtıldığında çok kuvvetli kokular yaydığı için, rahipler ve halk dualarının daha çabuk göğe yükseleceğine inanarak, tapınma esnasında mürrüsafi yakmayı gelenek haline getirmiştir (Uzel, 2011, s. 48).

    Gül Kokusu, Hafıza Ve Koku Eğitimi, Koku ve Stres Yönetimi, Ihlamur Kokusu, Kiraz Kokusu, Bilinçaltı ve Koku, Kahve Kokusu ve Hafıza, Martin Lindsrom,
  • Kasım 27, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Anne kokusu, bebek kokusu, bahar kokusu, memleket kokusu… Aslına bakarsanız, her âna ve her anıya eşlik eden bir koku tanımlaması bulunur. Hatta öyle tanımlamalar yaparız ki bazı kavramlara dair, koku bu anlamın olmazsa olmazı, mütemmim bir cüz’üdür. (tamamlayıcısıdır.)

    Koku Hafızası, Kestane Kokusu, Soba Kokusu, Sobanın Üzerindeki Portakal Kabuğu Kokusu, Kızarmış Ekmek Kokusu, Salçalı Ekmek Kokusu, Narenciye Kokusu, Portakal Kabuğu Kokusu, Limon Kokusu, Güzel Koku
  • Kasım 20, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    RUH    : - “HOŞGELDİNİZ”

    KOKU  : - “HOŞBULDUK”

    “Denedim, tenime uydu, hoşuma gitti aldım.” derler parfüm nihaî tüketicilerinin birçoğu. Oysa vâkıa böyle değildir.

    İnsanız; hayatımızdaki her an, hem bizim haricimizde kaydediliyor hem de kendi âlemimizde. Ve yaşadığımız her hâdise, girift biçimde birbiriyle alâkadar. Öyle ki, çok uzaklarda cereyan eden olumlu/olumsuz birçok olay, ruhumuzun yanı başında bizi çok yakından etkileyebiliyor.

    “Kokudan başlayıp, ruhla neticelenen bir girizgâh. Birbirinden ne kadar uzak” mırıldanmalarını duyar gibi oluyorum. Düz mantıkla yaklaşıldığında doğru, aslında çok da benzer konular değil. Ama biraz analitik ve derin düşünüldüğünde etle kemik kadar yakın olduğunu göreceksiniz. Nasıl mı?...

    Koku, Kokunun Tarihi, Koku Nasıl Seçilir, Tene Uygun Koku Nasıl Seçilir, Parfüm Seçimi, Koku Ruh İlişkisi, Parfüm Hediyesi, Hediyelik Parfüm Nasıl Seçilebilir
  • Kasım 13, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    İnsanlık kadar, inanç kadar hatta vâroluş kadar eski aslında kokunun târihçesi. Yaygın kanaate göre M.Ö. 5000’li yıllara dayandırılır kokunun temelleri. Özellikle Mısır, Çin ve Arabistan’da dini törenler esnasında kokulu maddelerin yakıldığı rivayet edilir. Yanan maddelerden çıkan dumanın, kutsal varlıklara mesaj taşıdıklarına inanılırdı. Hatta Mısır’da belli bazı kokuların, altından bile daha değerli olduğu kabul edilirdi. Bu kokular çok özel cam şişelerde (yağdanlık da deniyor) muhafaza edilip, nesilden nesile aktarılmıştır.

    Koku, Parfüm, Esans, Kokunun Tarihçesi, Macar Suyu, Tutankamun Hazinesi, Koku Kutusu, Kahire Müzesi, Fransa Grasse, Koku Merkezi Grasse
  • Kasım 06, 2017 EGE'DEN LEZZETLER

    Sağlıklı yaşamın kaynağında, tüketilen besinlerin yattığının anlaşılmasıyla birlikte sofralarda sıvı altın diye tabir edilen zeytinyağı daha çok yer almaya başlamıştır. Profesör Francisco Grande Covián’a göre "Koroner kalp hastalığı kaynaklı ölüm oranlarının en düşük seviyede seyrettiği ülkeler, hemen hemen tüketilen tek yağ çeşidinin, zeytinyağı olduğu ülkeler olarak belirlenmiştir” (The Olive World, 2017).

    Zeytinyağı, Zeytinyağının Faydaları, Linoleik Asit, Kalp Yetmezliği, Kansızlık, Kanser Önleyici, Bağırsak Kurtları, Romatizma Ağrıları, Doymamış Yağ Asitleri, Saçları Canlandırma, Saç Bakımı
  • Ekim 31, 2018 EGE'DEN LEZZETLER

    Ege’nin ve barışın sembollerinden olan zeytin ağaçları binlerce yıldır olduğu gibi bu sonbaharda da meyveye durdular. Taneleriyle kahvaltı sofralarımızı, yağı ile yemek ve salatalarımızı lezzete boğacak olan zeytin ağacı, inanışa göre Nuh Tufanı’na bile dayanmıştı. (Nuh’un tufanının bittiği müjdesi, ağzında tuttuğu bir zeytin dalı ile gemiye geri dönen güvercin tarafından verilmişti. Belki de tufandan sonra geminin dışında olup da hayatta kalabilen tek şey zeytin ağacıydı.) Bu yüzden ölümsüzlük ağacı olarak anılan zeytin ağaçlarından 3 bin yaşında olanların günümüzdeki varlığı bilinmektedir (Özata & Cömert, 2016, s. 106).

    Zeytinyağı, Sıvı Altın, Natürel Sızma Zeytinyağı, Hurma Zeytin, Dünyada Zeytinyağı Üretimi, Türkiye Zeytinyağı, Halis Zeytinyağı
  • "Bağteten olmuş iken tûtî gurâba hem-nişîn

    Yine şekvâyı gurâb eyler garâbet bundadır."

    (Nev'î)

     

    Divan şairi Nev-î’nin yukarıdaki dizeleri şuna benzer bir anlam ifade etmekte; "Kaderin cilvesiyle savrulan bir papağan ile bir karga, aynı kafese girse, bundan ilk şikâyet edenin karga olması ne garip değil midir?"

    Özgürlüğüne düşkün, başıboş dolaşmaya alışkın karganın şikâyeti, kafese hapsolmaktan mıdır? Yoksa kafeste, süslü-püslü, biraz da kendini beğenmiş papağanın, hal ve tavrından mıdır bilinmez... Ancak verilen örneğin papağan ve karga üzerinden olması boşuna değildir. Zira kuşlar arasında en büyük beyin/vücut oranına sahip olduğu söylenen kargalar (Baidya, 2016), beyinlerini oldukça iyi kullanabildikleri için, bazı cinsleri papağanlar gibi konuşma yetisi kazanabilen nâdir kuşlardan olarak anılır (Çolak, 2014, s. 455).

    Karga, Kuzgun, Omnivor, Göktanrı, Eski Türkler, Mavi Gözlü Karga, Karga Deneyi, Akıllı Kargalar, Karga ile Kurt Masalı
  • Ekim 16, 2017 ÖĞREN & İYİ YAŞA

    Ne mutlu ki, her Ege çocuğu gibi bizim de çocukluğumuz bolluk ve bereket içinde geçti. O dönemde ülkede yokluk yoktu diyemesek de insanların çözümleri vardı. Kahve olmadığı için gelen misafire mahcup olacağını düşünen anneannemin nohut kavurarak kahve değirmeninden geçirdiğini hatırlıyorum. Bir keresinde bir paket margarin almak için bakkalın önünde sıraya da girmiştim dedemle… Yine de birinin açlık çekebileceği gerçeğini ancak çocukluğumuzdan sonra keşfedebildik.

    Dünya Gıda İsrafı, Gıdanı Koru, Gıda Tasarrufu, Gıdayı Nasıl Korumalıyız, Çöpe Giden Gıdalar, Dünya Sağlık Örgütü, Sıfır Açlık, Beslenme Piramidi
  • Ray Tomlinson Q klavye bilgisayarının başına geçip, yan yana duran bütün tuşlara basarak "QWERTYUIOP"şeklinde bir metin ortaya çıkarttığında yıl 1971’idi. Tomlinson ilk e-mail programının mucididir ve deneme amaçlı atılan ilk e-mail de "QWERTYUIOP" yazmaktadır. 1992 yılında Neil Papworth adlı bir mühendis arkadaşına telefonundan tarihteki ilk kısa mesajı (SMS) çektiğinde, bu olay büyük bir yenilik olarak tarihe geçmiştir. Jack Dorsey’in ilk ‘twitter’ mesajını attığı 21 Mart 2006 tarihi ise diğerlerine göre oldukça yakın bir tarih olarak kayıtlarda yerini almıştır (Dünya Bülteni, 2011).

     

     

    Bütün bunlar insanoğlunun yekdiğeriyle haberleşmesi amacıyla hayata geçirilen önemli elektronik buluşlardır. Ancak insanlık tarihi açısından düşünülürse teknolojiyi hızla tüketen insanoğlu, bu buluşlar öncesinde de oldukça sistemli bir şekilde haberleşme eylemini gerçekleştiriyordu.

     

     

    Dünya posta günü, 9 Ekim Hangi Önemli Gün, Dünya Posta Teşkilatı, Posta Günü Ne Zaman, Posta Günü Nedir, Mektup
  • Egeye Dönüş sevdasına kapılanlar sonbahar aylarında serinleyen havalarla birlikte haftasonlarını evlerinde oturarak geçiremez olurlar. Deniz çağırır onları iyotlu fısıltısıyla, tarih çeker içine kanatlı atlara bindirip… Çay ve kahve kadar, yabani meyveler de sebeptir sokağa çıkmaya, vakit darsa da; gezilecek yer, gidilecek yol çoktur onlar için…

     

     

    Ege sonbaharının kokusu bizi de yola düşürdü bu hafta sonu. Önce tarihî mekânların sembol köylerinden Şirince ile başladık gezimize. Kahvaltının keyiflisi, manzaranın güzeli, Şirince’nin tarih damlayan sokaklarında karşıladı bizi. Artık herkes güzelliğini öğrendiğinden olsa gerek etraf oldukça kalabalıktı sokaklarda. Fakat biz takipçilerimiz için orada da herkesin adeta sel olup aktığı yönden farklı tarafa yüz çevirerek, dinginliğin, doğallığın, sessizliğin formülünü bulduk. Egeye Dönüş’ün ‘3-S’ kuralını (Sessiz, Sade, Sakin) Şirince’de de yaşadık doyasıya.

     

     

    Şirince, Selçuk, Çamlık, Şirincede Gezilecek Yerler, Laren Safari Park, Matematik Köyü, Lokomotif Müzesi, Stone House, Egede Gezilecek Yerler
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR