BURUK İNCİR

Dalında Kuruyan Buruk İncir

Buruk incir, incirin dalında kuruma evresinde sona yaklaşmasının en bariz göstergesidir.

Dal kurusu incirler, hasat zamanı incir bahçesine yolu düşenler için incir ağaçlarının, sevenlerine en lezzetli, en tatlı, en yumuşak armağanlarıdır.

Doğal incir kurusu, tam anlamıyla "dal kurusu", buruk inciri tanımlar. Bütün sıfatları taşıyan ve hakkını veren buruk incirler adeta dağ incisi olarak adlandırılır.

 

Taze İncir

Olgunlaşmış Taze İncir

 

Dağlık bölgelerin havasından, dalından düşünceye kadar faydalanan dal kurusu incirler; hiçbir yere değmeden kendi dalında incir yapraklarının alaca gölgesinde, yere düşmeyi beklerler. Taze incirden kuru incire evrilen bu sürecin başı, ortası ve sonu farklı tonlarda lezzet sunar.

Dalında taze incirlerin, kuruma evresi, deyim yerindeyse, incirlerin boyun bükmesiyle başlar. Bu serüven, incir renginin farklı tonlarını doğaya sunmasıyla devam eder.

 

Dalında Taze ve Kurumaya Başlayan İncir

Taze ve Kuru İncir Aynı Dalda

 

Bardacık inciri; açık yeşil rengini, incirin beyaza yakınlaşmış sarı rengine bırakır. Buruk incirin sap kısmının rengi ile uç kısmının renginin farklı olması, aslında geçiş evresinin güzide bir ürünü olduğunu gösterir.

 

Bal tanesi bu incirler, adının hakkını vererek; tadına alışan kişilerin, tatlı ihtiyaçlarını gidermekte en sağlıklı ve doğal tercih olmaktadır.

Havasına, suyuna ve toprağına aşırı bağlı olan bu lezzet taneleri, oluşma, olgunlaşma ve kuruma evrelerinde bu unsurlara göre hareket eder.

 

Nazilli İncir Bahçeleri

Aydın'da Bir İncir Bahçesi

 

Toprak cinsi incirin rengini, su dengesi incirin tadını, havası ise kabuğundan çekirdeğine kadar olan bütününe etki eder.

Albenisi yüksek ve göze hoş gelen açık sarı lop taneleri, toprağın cinsiyle doğrudan etkilidir. Toprak, kökleri besler ve korur. Kökleri güvende olan incir ağaçları, kışın aldığı yağışları muhafaza edecek toprakla buluştuğunda gülümsemesini ve mutluluğunu, meyve verimliliği ve kalitesiyle gösterir. Verimlilik, çok adet ve iri incirlerle ölçülür, bölgede en büyük incirlere "jumbo" incir denir.

Ortamdaki su oranı ile doğru orantılı olan nem oranı, incirler tarafından pek sevilmez.

İçerdiği su oranını, kuruma evresi boyunca dışarıya bırakması gereken taze incirler, neme doymuş havalarda bu işlemi yaparken zorlanırlar ve bunun sonunda kuruma süresi artar. Kuruma süresi artan taze incirlerde, içten içe çürüme ve buruk incir olmadan daldan düşme olasılıkları meydana gelir.

Bu aşamada dağ havasının ve toprağının, incir üretiminde ve kalitesinde ne kadar önemli olduğunu fark etmiş oluruz.

 

İncir Nasıl Kurutulur

İncir Kurutulan Sergiler

 

Hangi İlin İnciri Meşhurdur?

Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesi, Türkiye’nin hatta dünyanın incir üretiminin üst sıralarında yer alır. Bu sıralamanın en büyük katkısını, şüphesiz Aydın ili karşılar.

Nazilli, Bozdoğan, Buharkent, Germencik, İncirliova, Sultanhisar ve Köşk gibi ilçeleri; yurtiçi ve yurtdışı pazarları olmak üzere insanlara incirin ulaşmasını sağlar.

 Dillere pelesenk olmuş “Aydın Havası”, dünyanın en güzel incirlerinin oluşumunda önemli rol oynar.

Ham incirken başlayan serüven, dallarda güneş gibi açan taze incirlerle devam eder.

Yedikçe yemeye doyamadığımız sarısı, yeşili, moru derken farklı renkler farklı tatlara dönüşüverir. Halk arasında sıkça kullanılır; “kabuğu ayrı tadı ayrı hadi buyrun” söylemi..

 

Nazilli İnciri

Nazilli İnciri

 

İncir Hangi Ayda Yenir?

Bölgeden bölgeye ve yıldan yıla, bir hafta on gün farklılık gösteren incir hasadı; en erken haziran ayı ortası gibi başlar fakat özellikle Aydın’da, her incir ağacında taze incir bulunması temmuz ayı başı ve ortalarını bulabilir. Dallarda kuruyan incirler ise 15-20 gün süreyle buruk incir statüsüne geçer.

Temmuz sonu ve ağustos başı gibi ise artık incirin 4 haline rastlanabilir. Ham incir, taze incir, buruk incir ve kuru incir bir arada olacak şekilde hasat edilmeye devam edilir.  

Hasat edilen incirler, incir kurutma sergilerinde kurumaya alınır. Bu süreçte; havanın nem, soğukluk, çiğ yapması riski, yağmura karşı tedbir gibi durumlarda anlık müdahalaler ile sağlıklı bir şekilde neticeye ulaşılır.

Egeye Dönüş olarak, Ege'nin en nadide ürünlerinden biri olan kuru incirin, en nadide halindeki buruk inciri, her yıl bu zamanlarda yakın takibe alıyoruz ve dalından siz değerli takipçilerimize tertemiz ve güvenle ulaştırıyoruz. İlaçsız, katkısız, koruyucusuz, bandırılmamış en güzel kuru incirlerin adresi Egeye Dönüş'ten sevgilerle.

 

Sağlıcakla Kalınız...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Kuru İncir, İncir Hasatı, Bardacık İncir, Sarılop İncir, Buruk İncir, Dalında Kuruyan İncir, Kurutulmuş İncir, İncir Kurusu, İnce Kabuk İncir
Eylül 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR