KEKİK ÇAYI FAYDALARI

Kekik Çayı Faydaları

 

Bir Çeşit Kekik?

 

Bir çeşit kekik bulmaca sorusu 50’li yaşlarda tanıdıklarınıza verebileceğiniz en kıymetli bilgi olabilir. :)

 

Hemen bulmacalarda işinize yarayacak kekik çeşitlerinin isimlerini yazalım.

Dağ kekiği, yaban kekiği, limon kekik, bahçe kekiği, beyaz kekik, bilye kekik, eşek kekiği, izmir kekik, kara kekik, kaya kekiği, kuba kekiği, mor kekik, taş kekiği, akdeniz kekiği, anzer kekiği, at kekiği, bağdat kekik, bilinen kekik isimleridir.

Bunların yanı sıra; beyaz dağ kekiği, çay kekiği, ege kekiği, girit kekiği, güve kekiği, incir kekiği, ispanyol kekiği, kıbrıs kekiği, kır kekiği, kırmızı kekik, koyun kekiği, misket kekik, orman kekiği, sivri kekik, siyah kekik, yaprak kekik, yuvarlak kekik ve daha yüzlerce çeşit kekik ismi paylaşabiliriz.

 

Türkiye’de kekik bitkisi, 5 ana cinse ayrılır ve bu cinslerin kendi alt kırılımlarında onlarca tür çeşidi vardır.

 

Dağ Kekiği Çeşitleri

 

 

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı demleme konusunda 2 farklı tarif verebiliriz.

 

Taze Kekik Çayı Demleme

1 bardak kaynamış içme suyuna, 2 dal taze kekik eklenir. 7-8 dakikayı geçmeyecek şekilde demini alması sağlanır ve süzülerek afiyetle tüketilir. İçine arzu ederseniz bal veya limon ekleyebilirsiniz.

 

Kuru Kekik Çayı Demleme

1 bardak kaynamış içme suyuna, 3 tatlı kaşığı kadar bilye kekik ya da yaprak kekik ekleyerek, en fazla 7-8 dakika kadar demleyebilirsiniz. Akabinde süzerek afiyetle tüketebilirsiniz. Demleme esnasında, 1 adet çubuk tarçın eklediğinizde, çayınızın aromasını yüksek bir seviyeye çıkarabilirsiniz. Tarçın aynı zamanda kekik çayının ödem attırıcı özelliğini de arttırır ve yağ yakıcı çay içmenizi sağlar.

 

Kekik çayı tarifini verdikten sonra çok merak edilen sorular ile devam edebiliriz.

 

kekik çayı faydaları nelerdir

 

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

 

Kekik Çayı Mideye İyi Gelir Mi?

Kekik çayının faydaları arasında belki de ilk sırada belirtilir ki, kekik mideye en faydalı otlardan birisidir. M.Ö 500’lü yıllarda Hipokrat, kekiğin antiseptik özelliğinden bahsetmiş ve mide rahatsızlıklarında öncelikli tedavi aracı olarak tercih etmiştir. Ayrıca halk arasında deniz tutması olarak da bilinen mide bulantılarında, bitkisel tedavi için yine kekik çayı iyi bir alternatiftir.

Kekik; antigenotoksik, antimutajenik, antioksidan içeriği sayesinde; serbest radikal süpürücü, ağrı kesici ve iltihapları önleyici, spazm çözücü olarak bilinir.

 

Kekik çayı neye iyi gelir sorumuzun cevabını aramaya devam edebiliriz.

 

Hemen Âdet Olmak İçin Kekik Çayı Tüketimi

Kadınların menstrual dönemlerinde zaman zaman farklı sebeplere bağlı gecikmeler yaşanabilir. Bu gibi durumlarda âdet söktürücü çaylara başvurmak sıkça uygulanan bir yöntemdir.

 

Kekik Çayı Âdet Söktürür Mü?

Kekik çayı kullananların yorumları incelendiğinde; bu soruya halk arasında uygulanan ve olumlu sonuç alınan bir yöntem olduğu için evet cevabı verilebilir.

 

Âdet Söktürmek İçin Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı yaprak kekik ekleyin ve altını kapatın. Yaklaşık 7-8 dk. demini almasını bekleyin ve süzerek tüketin.

Günde 3 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca âdet söktürücü kekik çayı yaparken; yaprak kekik, sivri kekik, bilye kekik, dağ kekiği türlerini tercih edebilirsiniz.

 

Bu konuya ek olarak, hangi çay âdet söktürür sorusu da sıkça sorulur ve ada çayı ile yapılan bitki çayı yine âdet gecikmelerinde yardım alınabilecek bitkisel yöntemlerden birisidir.

 

kuru öksürüğe kekik çayı

 

Kekik çayının faydaları hakkında en çok merak edilen diğer soruya geçebiliriz.

 

 

Öksürük İçin Kekik Çayı

Üst solunum rahatsızlıkları, öksürük ve bronşit için yıllardır ev içi tedavi yöntemlerinden birisidir kekik kürü.

2013 yılında küçük bir grup ile çalışma yapılmıştır. Sağlıklı akciğere sahip 18 birey, kekik bazlı özüt içeren timol adı verilen bir burun spreyini test etmiştir. Bu spreyi, kapsaisin içeren ve öksürüğe neden olan bir maddeyi solumadan hemen önce ve soluduktan hemen sonra kullanmışlardır.

Kekik bazlı sprey olan timolu kullandıklarında; tuzlu su veya plasebo kullananlara kıyasla daha az öksürdükleri tespit edilmiştir.

Yakın zamanda Dünya’yı etkileyen koronavirüs hastalığına karşı korunma yöntemlerinden birisi olarak da bilinen kekikteki özellikle timol ve karvakrol bileşikleri; göğüs tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

kekik otu resmi

 

2014 yılında yapılan bir araştırma, kekik özlerinin, solunum yollarını kısıtlayabilen mukus salgılarını inceltmeye yardımcı olarak astım, bronşit, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu durum hem akciğerlere daha fazla oksijen gitmesi faydasını sağlar hem de ağrılı öksürük spazmlarından kurtulmaya da çözüm olabilir.

 

Yukarıda kekik çayı nasıl demlenir tarifini vermiştik fakat öksürük veya bronşit için yeri gelmişken eklemek isteriz.

 

Kekik çayını içtikten sonra geri kalan çayı ılıtıp; boğaz gargarasında da kullanabilirsiniz. Böylece kuru öksürük halinde boğaza yerleşmiş olan bakterilere karşı faydasını görebilirsiniz. Yine kekik suyunu da aynı şekilde boğaz gargarasında kullanmak mümkündür.

 

Kekik çayı faydaları Saraçoğlu’nun da bahsettiği gibi saymakla bitmez.

Anlatmaya devam edebiliriz.

 

Dilerseniz bir fincan kekik çayı yapın; içine de 1 dilim limon atın. Bir yandan yazımızı okumaya devam ederken; bir yandan da sindirim sisteminize harika bir ortam oluşturmuş olursunuz. :)

 

Yağ Yakıcı Çay

 

Kekik Çayının Erkeklere Faydaları

Clarissa Boemler Hollenbach ve ekibinin yaptığı bir çalışma sonucu, kekik bitkisinin erkeklerde sperm sayısını arttırmak gibi bir sonuca katkıda bulunabileceği gösterilmiştir.

 

 

Peki Kekik Çayı Aç Mı Tok Mu İçilir?

Mümkünse tok karnına içilmesi önerilir zira güçlü içeriği olan bir çaydır. Sadece mide parazitlerine karşı daha faydalı olmasını arzu ederseniz, yarı aç haldeyken içebilirsiniz.

 

 

Kekik Suyunun Faydaları

Kekik suyu faydaları içerisinde en öne çıkan özellik, mide yanması ve ekşimesi gibi şikâyetlerde rahatlatıcı etki göstermesidir. Halen doğal üretilmiş kekik suyunu, yemeklerden sonra sindirime yardımcı olması amacıyla tüketen kişiler, bu doğal sodayı kullanmaktan oldukça memnundur.

Bunun yanı sıra; mide bulantılarında, 1 kaşık kekik suyu bulantınızı aniden keser ve rahatlamanızı sağlar.

 

bilye kekik yan etkileri

 

Biraz da kekik çayının yan etkilerinden bahsedelim.

 

Kekik Çayının Zararları

Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin kekik çayı veya kekik suyu tüketirken dikkatli olmasında fayda vardır.

Düşük tansiyon sorunu yaşayan kişiler, daha fazla düşürücü etkisini hissetmemek adına kekik çayı ve kekik suyunu 3-4 gün ara ile tercih etmelidir.

Karaciğer iltihabı ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin kekik çayını günde 1 bardaktan fazla tüketmemesi önerilmektedir.

Gebelik ihtimali olan veya gebe olan kişilere kekik çayı hakkında mutlaka doktora danışmasını tavsiye ederiz.

 

 

Rüyada Kekik Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyasında kekik gören kişi için bunun anlamı sevinç ve mutluluğa işaret edeceği şeklinde yorumlanabilir. Zira Eski Yunan çağlarında da, neşenin simgesinin kekik olması da bunu kanıtlar niteliktedir. Hatta Roma döneminde gelin buketlerinde mutlaka kendine yer bulduğu bilinir.

 

Sağlıklı Günler Dileriz

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2431789

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/825941

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-thyme

Richard Smith

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8537660/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8933203/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10815019/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19783523/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29277784/

Lagouri V, Boskou D. Nutrient antioxidants in oregano. Int J Food Sci Nutr. 1996 Nov;47(6):493-7.

https://www.ufrgs.br/actavet/43/PUB%201295.pdf

Etiketler: Dağ Kekiği, Kekik Çeşitleri, Kekik Çayı Demleme, Kekik Bitkisi, Mideye Faydalı, Öksürüğe Faydalı, Kekik Türleri, Dağ Kekiği, Hamilelikte Kekik, Rüyada Kekik Görmek
Ağustos 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR