TÜRK KAHVESİ BİR DEMLEME TEKNİĞİ ADIDIR

Türk Kahvesi Yapmak

Evet doğru duydunuz. Türk Kahvesi pişirme yöntemi, espresso, filtre kahve ve daha niceleri gibi bir tür demleme tekniğidir.

Dünya’nın her yerinden kahve çekirdekleri ile Türk kahvesi demleyebilirsiniz. Aynı kahveyi, Yunanistan’a gittiğinizde Yunan Kahvesi şeklinde adlandırılmış olarak bulabilirsiniz.

Kahve çekirdeğine bağlı olarak, içeceğiniz her kahvenin genetik yapısına, ülkesine göre ve hatta o günkü ruh halinize göre bile tadı değişik olabilir.

Ek olarak, Türk kahvesi artık Yemen’den gelmiyor. Bu anlamda global bir erişime sahibiz. Belki Brezilya’dan belki Colombia’dan gelen kahve, size bir kuru incir eşliğinde eşlik eden ikindi kahvenizdir.

 

Nitelikli Türk Kahvesi

 

Nitelikli Kahve Nedir?

Doğru çekirdek, doğru kavurma, doğru çekim, doğru oran, doğru pişirim ve sanırız doğru sunum bile “nitelikli kahve” tanımının unsurlarından olabilir.

Örneğin en güzel kahve çekirdeklerine sahip oldunuz ama tam sıcaklık ve tam ayarında kavrum yapılması gerekmektedir. Kavurduğunuz kahveyi, doğru miktarda ve sıcaklıkta su ile buluşturmak yine önemli aşamalardandır. Pişirme süresi hakeza hayatî önem taşır. Tabi, anlam ve mahiyeti önemli hatta belki de hâtırası olan bir fincan da bu özel durumu taçlandıracaktır.

Aslında, keyfinize, özleminize, kederinize, sohbetinize, hüznünüze, heyecanınıza, molanıza ve belki sayılamayacak pek çok "ânınıza" şahitlik eden 

en muhteşem şey kahvedir ve hazırlığının her aşamasında özeni hak etmektedir diyebiliriz.

 

Menderes Nehri Simgesi

MENDERES DESENLİ TÜRK KAHVESİ FİNCANI

 

 

1.Nesil Kahvecilik Nedir?

Amerikan askerlerinin cephelerde enerjik hale gelmesi için kullanılan instant kahve ile başlayan süreçtir. Buradan yola çıkarak evde kahve tüketimi kültürü yaygınlaşmıştır. Hazır ve çözünebilir kahve, sanayi devrimi ve o dönemin getirdiği hızlı hayat tarzında da kendine kolayca yer bulmuştur.

 

2.Nesil Kahvecilik Nedir?

Evlerde artık sıkça tüketilen kahve kültürünün, 1980'li yıllar itibariyle dış mekânlara doğru taşmasıdır. Bununla birlikte, kahve bu dönemlerde henüz bireysel kimliğini kazanmış değildir. Bir kahvaltı ya da çok güzel bir tatlının yancısı, bir yemeğin ardından keyif unsuru, ya da pek çok içecekten bir tanesidir. Özellikle kahve içmeye gidilmez bu dönemlerde, dışarıda vakit geçirilir ve bu sürede kahve ile de muhatap olunabilmektedir.

 

Üçüncü Nesil Kahvecilik veya Üçüncü Dalga Kahvecilik Nedir?

2000’li yıllarda artık pek çok kahve çeşidine ulaşılabilen, arkadaş-eş-dost ile uzun süre vakit geçirilen ortamlarda gelişmiş bir seviyeye ulaşıyor kahve kültürü. Bu ortamlar, artık kahvenin merkeze alındığı, bolca kahveden söz edilen, kahvenin tanındığı ve bir kimliğe büründüğü ortamlardır.

 

Eski Türk Kahvehane

 

Türkiye’de İlk Kahve Kanalları

Türkiye’de yüzyıllara dayanan kahvehane kültürü;

kahvenin evlerden çıkıp artık sokakta, mekânda içilmesi için ateşi yakan ilk ortamdır.

Dünya genelinde, kahve odaklı zincir mağazalar 1980’li yıllarda gelişmeye ve yayılmaya başladı.

 

Türk Kahvesi Fotoğrafı

 

Türkiye’de Kahve Kültürü

Türk Kahvesi, Dünya’daki kahve kültürü hızına bakıldığında, oldukça tecrübeli bir geçmişe sahiptir. Osmanlı’dan günümüze uzanır. 1980’lerde kahve mağazacılığı nitelik kazanmıştır. Zira bu dönemler insanların sosyalleşmeye başladığı dönemlerdir aynı zamanda. Bu da kahve mağazacılığını hızla geliştirmiştir. Kahve mağaza zincirlerinin pek çok ilde kendine yer bulduğu ve belirgin bir kitlesinin oluştuğu dönemdir.

Bu dönem 2. Nesil olarak nitelendirilebilmektedir. Çünkü kahve odağından ziyade, örneğin kahvaltı olan ve kahvenin ana ürün olmadığı ortamlardır. “Dış mekânda kahve içme deneyimi yaşatan” nesildir.

 

Türkiyede Yeni Nesil Kahve

 

Türkiye’de 3. Nesil Kahvecilik

2010 yılı ve sonrası artık ivmeli bir şekilde kafe kültürünün yaygınlaştığı ve kahve odaklı mekânların yaygınlaştığı zamandır. Bu ortamlarda kahve üzerine uzun sohbetler başlamıştır ve kalite algısı olumlu anlamda değişmiştir.

Günümüzde gelinen noktada, kaliteli kahveye ulaşmak zor değil, seçerek, deneyerek ve doğru demleme teknikleri ile siz de damak tadınıza uygun kahveyi bulabilir ve bundan sonra hayatın her ânında, bir arkadaş olan kahvenizin kalitesinden emin olabilirsiniz.

3. Nesil kahvecilik artık kendine yepyeni birçok sektör gelişimi yaratmıştır. Örneğin kaliteli kahve demleme ekipmanları, kahveyi tatlandıracak katkılar (süt vb.), kahve üretim ekipmanları gibi gibi...

Kahve, Dünya’da sudan sonra içilen 2. içecektir ve petrolden sonra 2. ticari üründür.

 

Kahvenin hayat yolculuğu son sürat devam ededursun, geleneksel yöntemlerle demlenmiş bir Türk Kahvesinin yeri hiçbir şey dolduramaz kanaatindeyiz.

Kaliteli çekirdeklerin, doğru yöntemle kavrulması, tazecik çekilmesi ve hızla size ulaştırılması için doğru adres arıyorsanız;

tam olarak buraya tıklayabilirsiniz.

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça

Mert Soley – Boxx Coffee Roasters Co.

Nurettin Karakundakoğlu – Kahve Eksperi

 

Etiketler: Türk Kahvesi, 1.Nesil Kahve, 2.Nesil Kahve, 3.Nesil Kahve, Kaliteli Kahve Çekirdeği, Kahve Kültürü, Nitelikli Kahve
Haziran 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR