NANENİN FAYDALARI

Nane bitkisi

 

NANE

Nane, hemen hemen tüm dünyada görülebilen, otsu ve aromatik bir bitkidir.

Bu yazımızda, hakkında yüzlerce araştırma yapılan nanenin faydaları ve kullanımından bahsedeceğiz.

 

Nane Limon Nasıl Yapılır?

Nane limon çayı, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında rahatlatıcı tedavi olarak kabul görmüştür.

Kıymetli sanatçımız Barış Manço, nane limon kabuğu şarkısını dillere pelesenk ederek; kadîm bir sağlık bilgisini de bizlere aktarmıştır. Hatta kendisinin tarifi tam olarak şu şekildedir: Nane limon kabuğu bir müddet kaynadıktan sonra, içine hatmi çiçeği ve çörek otu eklenmelidir. Son olarak tarçın ve zencefil de ekleyerek kaynaması tamamlanan çay, süzülerek şifa niyetine içilir.

Her evin kendine has nane limon tarifi vardır.

Hem kuru nane hem taze nane ile nane limon yapımı mümkündür.

Nane limon yapılışında püf noktası, taze veya kuru olsa da nanenin kaynatılmaması gerektiğidir. Zira içerisindeki C vitamini ve faydalı uçucu yağların kaybolmaması önemlidir.

 

nane limon çayı

 

Nane Limon Nasıl Kaynatılır?

Cezvede su kaynatılır ve ocaktan alınır. 1-2 parça limon kabuğu ve 1 tatlı kaşığı kuru nane eklenir. En fazla 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Nane limon kaç dakika kaynatılır sorusuna, nane ve limonun özellikle vitamin değerlerini koruması için ateş görmemesi gerektiği şeklinde cevap verebiliriz.

 

Nane limon çayı nasıl yapılır püf noktası ile öğrenmiş olduk.

 

Şimdi, nane çayı nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrendikten sonra, nane limon neye iyi gelir bahsine geçelim, naneli bir bitki çayı yapın ve bir köşeye geçerek okumaya devam edin. :)

 

nane limon bal kekik

 

Nane Çayının Faydaları

Nane çayı tarifinde, naneye, isteğe bağlı olmak üzere limon kabuğu, kekik veya bal eklenebilir. Farklı içeriğe göre nane limon çayı faydaları değişmektedir.

 

Nane Limon Mideye İyi Gelir Mi?

Nane limon faydaları bahsi açıldığında, ilk akla gelen; halk arasında bilinen adıyla mide üşütmesidir. Yanı sıra ishal gibi bağırsak hareketlerinin bozulması durumlarına karşı da oldukça fayda sağlayabilir.

 

Nane Limon Kekik Çayı Faydaları

Kekik, antiseptik özelliği sayesinde, nane kekik çayı şeklinde tüketildiğinde, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı özellikle etkilidir. Sık sorulan nane limon öksürüğe iyi gelir mi sorusuna, aslında kekikli nane çayı öksürüğe faydalıdır şeklinde cevap vermek mümkündür.

Bununla birlikte, içeriğindeki karvakrol sayesinde de iltihaba karşı muhteşem bir savaşçıdır kekik bitkisi. Buradan yola çıkarak, nane limon kaynatmasak da kaynamış suya kekik de eklediğimizde, nane limon mide bulantısına iyi gelir şeklinde yorumlanabilir.

 

nane yeşil çay kekik yeşil bitkiler

 

Nane Limon İshale İyi Gelir Mi?

Halk arasında özellikle mide bulantısı ve ishal durumlarında nane limon çayı tüketilir. Bununla birlikte fazla tüketilmemesinde fayda vardır.

 

Ballı Nane Limon Neye İyi Gelir?

Nane çayı yapımında, nasıl nane ve limonu ısıya maruz bırakmıyorsak, balın da yüksek sıcaklıkta tehlikeli hmf düzeyine ulaşma riskinden dolayı, ılıkken eklenmesi gerekir.

Nane limon bal ile çay yapımında, bal eklemek için en doğru su sıcaklığı 60-70 derecedir.

 

Nane Limon Zayıflatır Mı?

Muhteşem nane bitkisi, safra kesesinden, sindirim için gerekli olan safra asitlerinin salgılanmasını teşvik eder. Böylece, sindirim sürecini hızlanır ve iyi kolesterol gerekli miktarda tutularak, safra akışı artar. Böylece nane, metabolizmayı hızlandırması sayesinde, kilo vermeye yardımcıdır.

Sonuç olarak, nane limonlu yeşil çay kilo verdirir mi sorusuna evet cevabı verilebilir.

 

detoks suyu nane suyu

 

Nane Suyunun Faydaları

Detoks suları son yıllarda hayatımızda önemli yer edinmeye başlamıştır. Nane limon zencefil ile zayıflayanların en büyük sırrının düzenli olarak içme sularına, zencefil, taze nane ve limon dilimleri eklemek olduğunu öğreniyoruz.

Ek olarak, maydanoz da nane limon suyu faydalarına katkıda sağlamaktadır.

Nane limon salatalık detoksu ile zayıflayanlar da salatalığın hücre yenileyici ve canlandırıcı yeşil gücünden faydalandıklarını belirtmektedirler.

Nane limon salatalık detoksu kaç gün yapılmalı sorusu önemlidir. 7 gün yapıldıktan sonra 7 gün ara verilmeli ve sonra devam edilmelidir.

 

Kuru nane faydaları hakkında da 2 farklı kür ile yazımıza devam etmek istiyoruz.

 

yoğurt kürü

 

Kuru Nane Yoğurt Faydaları

Yağ yakmak için kür tarifi olarak pek çok seçenek mevcuttur. Bunlardan en bilineni olan maden suyu yoğurt nane kullananların yorumlarını okuduğumuzda, 3-4 yemek kaşığı yoğurdu maden suyu ile ayran kıvamına getirdikten sonra 1 tatlı kaşığı kuru naneyi ekleyerek yapılan karışımın gece boyunca yağ yakma özelliği mevcuttur. Akşam yemeğinden sonra ara öğün olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Zayıflama kürlerinden diğeri de, yoğurt nane kekik pul biber limon kürü şeklinde tarif edilir. 4 yemek kaşığı yoğurt içerisine, 1’er çay kaşığı olmak üzere nane, kekik ve pul biber eklenir. Üzerine yarım limon suyu sıkılır. Gece boyunca yağ yakımını sağlaması için, bu karışımın gece tüketilmesi önerilmektedir.

 

Şimdi bu muhteşem bitkinin faydalarına değinelim biraz. Naneli çayınızı yudumlarken, daha çok keyif alacağınıza eminiz.

 

kurutulmuş nane

 

Nane Faydaları

>>  Nane, A ve C vitamini açısından tam bir depodur. Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda, limonla birlikte oldukça yüksek fayda sağlamaktadır. Üst ve alt solunum yolları rahatsızlıklarında, eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinen kadîm tıp bitkisidir.

 

>> Nane, yüksek oranda mentol içerir. Mentol, mukus azaltıcı etkiye sahiptir. Bu özellik, onun iyi bir balgam sökücü olmasını sağlar. Yine bu özelliği sayesinde ve ayrıca güçlü anti-inflamatuar özelliği sayesinde, bronşları açar ve astım hastalığına fayda sağlar. Sigarayı bırakan kişilerdeki akciğer balgamı sökme çalışmalarına da destek olduğu bilinir. Faranjit ağrısını dindirdiği ve kuru öksürüğü yatıştırmada etkili olduğu da kullanıcı deneyimlerinden öğrendiğimiz diğer detaylardır.

 

>> Ulusal Bütünleştirici ve Tamamlayıcı Sağlık Merkezi, baş ağrısına yönelik yaptığı çalışmalarda, %44’ü mentolden oluşan nanenin faydalarını incelemişlerdir. Dolaylı olarak da, baş ağrısının tetiklediği depresyon ve huzursuzluk etkilerini de geriletebilir.

 

>> Tayvan’da IBS hastaları üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, günde 2 kez nane tüketen 57 IBS hastalarının %75’inin şikâyetlerinde azalma gözlemlenmiştir. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir.

  

>> Emziren annelerin %70’inde meme ucu çatlağı problemi olduğu belirtilmektedir. Zeytinyağı ile nane suyunun, meme ucu çatlaklarını iyileştirdiği ve engellediği yönünde araştırmalar yapılmış ve faydaları kanıtlanmıştır. 

 

nane suyu

 

Nanenin neye iyi geldiği hakkında biraz daha bilgi vermeye devam edelim.

 

>> Lucknow merkezli CSIR-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP) bilim adamlarına göre, nane bitkisi %44 oranında mentol içeriğine sahiptir. Sahip olduğu bu terapötik değerlerle kanseri tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kolon kanserine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, kötü hücreleri öldürebilir veya büyümesini engelleyebilir. Bir diğer bağırsak faydası ise, bağırsakta solucanlarının vücuttan atılmasına yardımcı olduğu yönündedir.

 

>> Nanenin regl sancılarını azaltmasına yönelik çalışmalar mevcuttur. Hemedan Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde okuyan 127 kız öğrenci ile nane adet sancısına iyi gelir mi konulu bir araştırma yapılmıştır. Olumlu neticeler alındığı makalelerde yayınlanmıştır.

 

Son olarak nanenin mutfaktaki harika aromasını parlatan bir tarif paylaşarak yazımızı bitirelim.

 

Recipes and Stories from Greece, Turkey, and Cyprus kitabının yazarı Yasmin Khan’ın, ifadesi ile muhteşem aromatik bir baharattır kuru nane. Özellikle et yemeklerinin ve tereyağlı sosların olmazsa olmazıdır.

 

Peynirli muffin tarifi

 

HELLİM VE NANELİ MUFFİN

 

Malzemeler:

150 gr rendelenmiş hellim peyniri veya benzeri bir peynir

2 su bardağından 2 parmak eksik un

Yarım su tam buğday unu

2 çay kaşığı kabartma tozu

1,5 çay kaşığı çörek otu

2 çay kaşığı kuru nane

2 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış

7 yemek kaşığı zeytinyağı

2/3 su bardağı yoğurt

Tuz

Karabiber

 

Yapılışı:

Un, kabartma tozu, çörek otu, tuz, karabiber ve naneyi geniş bir karıştırma kabına alın ve homojen hale getirin.

Ayrı bir karıştırma kabına, hafif çırpılmış yumurta, yağ ve yoğurdu ekleyin yavaş şekilde birleşene kadar karıştırın.

 Akabinde iki kaptaki malzemeleri, çırpmadan birbirine birleştirin.

Hamuru muffin kalıplarına dökün, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üstleri altın rengi olana kadar, yaklaşık 20-25 dk. pişirin. Kürdan ile pişme kontrolü yapabilirsiniz.

 

Afiyet olsun.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

KAYNAKÇA:

Agarwal V, Lal P, Pruthi V. Bitkisel yağların Candida albicans üzerindeki etkisi. J Mikrobiol İmmünol Enfeksiyonu . 2010;43:447-451.

Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. İrritabl diyetinde yetersiz yağ (Nane): prospektif çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma. Lenf Dis Kazın . 2007;39:530-536

Kline RM, Kline JJ, Di Palma J, Barbero GJ. Çocuklarda irritabl bağırsak sendromunun tedavisi için enterik kaplı, pH'a bağlı nane yağı kapsülleri. Pediatr . 2001;138:125-128.

dergipark.org.tr/en/download/article-file/1181580

Thabet ve ark., 2013

ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC4979258

Etiketler: Kuru Nane, Regl Sancısı, Adet Ağrısı, Mentol, Kolon Kanseri, Bağırsak Solucanı, Meme Ucu Çatlağı, Ibs, Balgam Sökücü, Nane Limon
Kasım 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR