ÜZÜM SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Üzüm Sirkesi Faydaları Nelerdir

 

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sirke yapımı, babaannenizden size miras kaldıysa şanslısınız. Zira ev yapımı sirkenin püf noktalarını genetik miras olarak devralmışsınız demektir.

 

Evde sirke yapımının gerektirdiği püf noktalarını sıralayalım.

Kimyasal deterjan değmemiş cam kavanoz, kaşık, süzgü, temiz bir bez, güneş görmeyen mümkünse karanlık bir ortam, 25-30 derece arası sıcaklık. Bittabi, ister üzüm sirkesi yapımı ister elma sirkesi yapımı için olmazsa olmazımız, ilaçsız doğal meyve.

 

Evde sirke nasıl yapılır, tarife geçelim.

İlaçsız meyveler mümkünse içme suyu ile yıkandıktan sonra, hava alan bir ortamda 24 saat kadar bekletilir. Bu işlem, meyvenin dış yüzeyinde kendi bakteri florasının üremesine ve sirke ön hazırlığının başlamasına yardımcı olmaktadır.

Ev yapımı elma sirkesi ve diğer tüm sirkelerde, önceden elinizde sirke anası mevcut ise bu işinizi kolaylaştıracaktır.

Tam da burada, sirke anası nedir sorusunu soranlar için dipnot ekleyelim. Sirke oluşum aşamasında, fermantasyon işleminin neticesi olarak, sirke suyunun bittiği yüzey kısımda kendiliğinden oluşan jelimsi tabakadır.

Kıymetli bir sonuç olan sirke anası nasıl saklanır bir diğer mühim husustur. Sirke oluşumu tamamlanıp, meyve posalarının süzülme işlemine başlamadan önce, sirke anası steril bir kaba alınır ve üzerini geçecek şekilde sirke eklenerek buzdolabında saklanabilir.

 

Siyah Üzüm Sirkesi

 

Kaynar su ile sterilize edilmiş cam kavanoza meyveler yerleştirilir. Evde üzüm sirkesi nasıl yapılır sorusuna verilecek tariflerde ufak bir püf noktası vardır. Üzümlerin içindeki aromanın sirke oluşumuna daha kolay nüfuz edebilmesi için, üzümler tek tek çıtlatılır yani iki parmak arasında hafif ezilerek kavanoza yerleştirilir. Kavanozun 1/3’ü meyve 1/3’ü de su olacak şekilde meyvelerin üzerine içme suyu eklenir. Kalan 1/3’lük boşluk fermantasyon ortamının gerektirdiği oksijen ortamını sağlamak için önemlidir.

Sirke anası ile sirke yapımı planınız var ise yani elinizde sirke anası mevcut ise içme suyu da eklendikten sonra sirke anasını kavanoz içerisine yerleştirebilirsiniz.

 

Üzüm sirkesi nasıl yapılır

 

Üzüm sirkesi tarifi ve diğer tüm sirke tarifleri buradan sonra aynı döngüde devam eder. Yaklaşık 2 ay süreyle, her gün temiz bir kaşık ile sirke karıştırılır. Her gün karıştırılması en önemli husustur. Zira meyvelerin su yüzeyinde kalması 24 saat içinde çürüme etkisi göstermesine sebep olacaktır. Dolayısıyla tüm meyvelerin su içerisine aromasını vermesi için her gün karıştırılması gerekir.

Bu karıştırma işlemi esnasında köpük köpük bir görüntü yakalanması normal ve sürecin verimli ilerlediğini gösterir.

Tüm meyveler suyun altına çökene kadar karıştırma işlemi devam eder ve suyun yüzeyinde meyve kalmadığında, doğal sirke yapımının sabır isteyen 2.safhasına geçilmiştir. Sirke 3 hafta kadar dinlendirilir ve nihayetinde sirke anası içinden ve oluştuysa yüzeyinden alınır ve sıvı kısım ile meyve posalı kısım süzülerek ayrıştırılır.

 

Ev yapımı üzüm sirkesi, karanlık ve serin ortamda 2 yıla kadar saklanabilir.

 

Köy usulü üzüm sirkesi yapımını anlattıktan sonra şimdi çok merak edilen bir soru ile devam edelim.

 

Beyaz Sirke Nedir

 

Beyaz Sirke Nedir?

Mısır şekeri ya da pancar şekerinden elde edilen bir fermantasyon ürünüdür beyaz sirke.

 

Beyaz sirke içilir mi sorusuna net bir şekilde hayır cevabı verilmemekle birlikte, eğer içilecek sirke arayışınız mevcutsa, mümkünse doğal,

ilaçsız meyve ve sebzelerden elde edilmiş sirkeleri içilmesini öneririz. Beyaz sirke içmek için fazlaca keskin yapılıdır ve ağız, yemek borusu ve midenizi rahatsız edebilir.

Hatta keskin sirke küpüne zarar atasözü için de yine beyaz sirkeye atıfta bulunabiliriz.

 

Peki o zaman beyaz sirke ne işe yarar ya da diğer bir ifade ile beyaz sirke nerelerde kullanılır derseniz, bu sirke genelde temizlik için kullanılmaktadır. Beyaz sirke kullananların yorumlarını incelediğimizde, iyi bir kireç çözücü olduğu şeklinde olumlu sonuçlar paylaşılmıştır.

 

beyaz sirke temizlik

 

Şimdi gelelim bin yılların muhteşem ürünü olan sirkenin faydalarına…

 

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Burada en öncelikli cevap aramamız gereken soru ile başlayalım.

 

Üzüm Sirkesi İçilir Mi?

Doğal fermante edilmiş ev yapımı sirke en sağlıklı bakteriyel kaynaklardan birisidir. Bağırsak florasını iyileştirici etkiye sahiptir.

Üzüm sirkesi içmek, tıpkı elma sirkesi veya alıç sirkesi içmek gibi sağlıklı bir gıda tüketimidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, eğer mide veya yemek borunuzda bir problem var ise sulandırarak, az miktarda ve sık olmayan aralıklarla tüketilmesi yönündedir. Üzüm sirkesi içeriğinin temiz ve ilaçsız meyveler ile oluşmuş olmasına dikkat edilmesi elzemdir.

Üzüm sirkesi içilirse ne olur sorusuna eğer belirgin bir mide veya yemek borusu veya ağız içi yara vb. rahatsızlığınız yok ise, herhangi bir problem olmaz şeklinde cevap vermek mümkündür.

 

üzüm sirkesini nasıl içmeliyiz

 

Peki neden üzüm sirkesi içilmelidir?

Üzüm sirkesi içmek zayıflatır, üzüm sirkesi içmek ateşi düşürür, üzüm sirkesi içmek kilo vermeye yardımcı olur, üzüm sirkesi içmek metabolizmayı hızlandırır, üzüm sirkesi içmek dişleri beyazlatır vb. halk arasında uygulanan ve olumlu sonuç alınan pek çok sonuç ile karşılaşmanız mümkündür. Enteresan bir bilgi daha ekleyelim. Üzüm sirkesi ayak yanmasına iyi gelir mi sorusuna kendimiz uygulayarak cevap aramaya çalıştık. Olumlu netice aldık. 1 kova suya yaklaşık 1 su bardağı üzüm sirkesi ekleyip ayaklarınızı bekleterek sizler de deneme yapabilirsiniz.

 

üzüm sirkesi içmek

Vajinal Mantar Tedavisinde Sirke

Vajinal mantara sirke kullananlar yorumları incelendiğinde, olumlu sonuçlar alındığı bilgisine ulaşılmaktadır.

Uygulayanlar, 1 kova su içerisine yarım bardak sirke ekleyip; ortalama 20 dakika kadar içerisinde oturur vaziyette beklediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmektedirler. Burada kullanılan sirke çeşidi, elma sirkesi, üzüm sirkesi veya alıç sirkesi olabilir.

Vajinal mantar tedavisinde hindistan cevizi yağının da fayda sağladığı yine öneriler arasındadır.

Not: Alternatif tedavi yöntemlerini uygulamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

 

üzüm sirkesi yüze sürülür mü

 

Üzüm Sirkesi Sivilceye İyi Gelir Mi?

Bu sorunun cevabını araştırırken aslında öncelikle üzüm sirkesi yüze sürülür mü detayına yer vermeliyiz.

Ciltteki pH dengesi açısından mutlaka seyreltilmiş şekilde, sirkeli su damlattığınız pamuk ile yüz ve boyun bölgesini temizleyebileceğinizi belirten uzmanlar mevcuttur. Sirke ile temizlenen cildin bu işlem sonrasında durulanması mühimdir.

 

Sirkenin cilde faydalarından bazıları şöyle sıralanabilir.

Cilt yüzeyindeki bakterilerin uzaklaştırılması ve dolayısıyla akne ve cilt lekelerini giderici antifungal özelliklere sahiptir.

Yaşlanma ile ortaya çıkan ölü deri hücrelerini temizleyebilir.

Cildin pH dengesini koruyarak, aşırı yağlı veya kurumuş bir ciltten sizi koruyabilir.

Sirkeli su ile cilt temizliği uygulaması düzenli yapıldığında, kırışıklığa neden olan çizgilerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Antiseptik özelliği sayesinde güneş yanıklarını yatıştırabilecek etki gösterdiği bilinmektedir.

 

üzüm sirkesi nerede kullanılır

 

Üzüm Sirkesi Şekeri Düşürür Mü?

Üzüm sirkesi ve diğer sirkelerde de bulunan asetik asit, glikoz emilimini arttırır ve bunu karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak sağlar. Bu işlem sonucu kanda daha az glikoz oluşur ve kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.

Bu minvalde, tip 2 diyabet hastaları ile yapılan çalışmalar, üzüm sirkesinin kan şekerinin artışını yavaşlattığı ve insülin duyarlılığına karşı iyileşme sağladığı sonucunu göstermektedir.

 

 

Üzüm Sirkesinin Zararları

Sirke içmek faydaları ile bilinen bir yöntem olsa da yemek borusu ve mide yanmasına karşı seyrelterek ve az miktarda tüketme konusunda dikkatli olunmalıdır.

Kalsiyum eksikliğine neden olabileceği de diğer bilgiler arasındadır. Doğrudan tüketmenin diş minesine zarar verme olasılığına karşın her zaman sulandırarak veya salata vb. karışımlarla tüketilmelidir.

Günde en fazla 3 yemek kaşığı sirke tüketilmesi önerilir.

 

Son olarak üzüm sirkesinin katkısıyla şaha kalkan bir tarif ile bitirelim yazımızı.

 

mor lahana salatası turşusu

 

Lokanta Usulü Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi

 

Malzemeler:

1 adet orta boy kırmızı lahana

2 iri diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker

1 limon suyu

Yarım çay bardağı üzüm sirkesi

 

Yapılışı:

Lahanayı temizleyip ince ince doğrayın, derin bir kâse içine alın. Üzerine tuz ilave ederek, rengini verip yumuşayıncaya kadar ovun.

Limon suyu, sirke, zeytinyağı ve iri diş kıydığınız sarımsağı ekleyerek karıştırın.

Karışımı kavanoza yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında bekletin. 1 hafta içerisinde tüketime hazır hale gelecektir.

 

Afiyet Olsun...

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça

drfatihadanacioglu.com/vajinal-mantar

Ramona Sinha Sertifikalı Cilt Bakımı Koçu

pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.34350993

pubmed-ncbi-nlm-nih-gov.29224370

ncbi-nlm-nih-gov.PMC7475631

ncbi-nlm-nih-gov.PMC6637102

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954571

 

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837006

 

Etiketler: Üzüm Sirkesi, Sirke Tarifi, Üzüm Sirkesi Yapımı, Mantara Sirke, Saçta Sirke, Sirke İle Cilt Temizliği, Beyaz Sirke, Sirke İle Temizlik, Sirke İçmek,
Şubat 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR