TARÇININ FAYDALARI NELERDİR?

Tarçın Nedir

 

Tarçın Nedir?

Yüzyıllardır bilinen ve kullanılan bu baharat, Eski Mısır dönemlerinde mumyalama işleminin gözdesiydi. M.Ö. 2800’lü yıllarda Çin kaynaklarında adına rastlanır. Hz. İsa’nın mesh etmede kullandığı yağ bileşenlerinden birisidir. O dönemlerde sadece krallara layık bir baharat olan tarçını, şimdi mutfağınızdan eksik etmeyin deriz. Zira, okumaya devam ettiğinizde muhteşem bir baharatı tanımış olacaksınız.

Tropik bir ağaç türünün kabuklarından elde edilen tarçın, egzotik bir baharattır.

Kabuk tarçın ve toz tarçın şekillerinde kullanılabilir.

 

Tarçın Kaç Kaloridir?

1 çay kaşığı toz tarçın, 7 kaloridir. 1 çubuk tarçın kaç kalori merak ediyorsanız, ortalama 14 kaloriye denk gelmektedir.

 

Tarçının Besin Değerleri Nelerdir?

İyi bir lif kaynağı olan tarçın, yüksek oranda kalsiyum, potasyum, demir içermesinin yanı sıra, A vitamini ve sodyum içerir.

 

Tarçın çubuğu toz tarçın

 

1 Çubuk Tarçın Ne Kadar Toz Tarçın Eder?

1 çubuk tarçın, yaklaşık 2 çay kaşığı toz tarçına denk gelmektedir.

 

Şimdi gelelim tarçın neye iyi gelir sorusunun cevaplarını aramaya.

 

Tarçın çayınızı alın, sıcacık yudumlarken okumaya devam edin dilerseniz.

 

tarçın çayı

 

Tarçın Mideye İyi Gelir Mi?

Tarçın içeriğindeki flavonoidler sayesinde, iltihapları giderme özelliği gösterir ve midedeki ülser vb. rahatsızlıklarda, alternatif tedavi edici beslenme diyetine eklenebilir. Araştırmalar, sinnamaldehit içeriği sayesinde, araştırma yapılan 115 gıda içerisinde en güçlü anti-inflamatuar etkisine sahip olanın, tarçın olduğu sonucuna ulaşmıştır.

 

Antioksidan Zengini Tarçın

Müsadenizle önce antioksidan nedir onu açıklayalım.

Vücutta zamanla oluşan serbest radikal (serseri mayın gibi düşünün) maddelerini yok eden savaşçılarımız, antioksidanlardır.

Şimdi tarçına gelelim.

Tarçın, antioksidan maddesi açısından zengindir ve hatta 26 bitki ve baharat arasında, antioksidan zenginliği açısından yarışmada 4. sıradadır. Dolayısı ile vücuda yararlı bir savaşçıdır.

Antioksidan zengini ilk 3 besin maddesini de şöyle sıralayabiliriz; 1. Sumak, 2. Biberiye, 3. Nane

 

İltihap Giderici Özelliği

Tarçında, en az 41 farklı antioksidan bulunmuş ve şişlikleri azalttığı, iltihabı önlediği ve ağrı kesici fayda sağladığı belirtilmiştir. Bu konuda yapılan araştırmalar, kas ağrısını azalttığı, alerjik reaksiyonları düşürdüğü ve yaşlılığa bağlı romatizma ağrılarını azaltabileceğini göstermektedir. Tarçın adet ağrısına iyi gelir mi sorusuna, bu araştırmalardan yola çıkarak olumlu cevap vermek mümkündür.

 

Tarçınlı Hoşaf

 

Tarçın Kalp Çarpıntısına İyi Gelir Mi?

İngiltere’de, 58 farklı tip-2 diyabet hastası üzerinde yapılan araştırmada, 12 hafta boyunca düzenli tarçın kullanan gruptaki hastaların, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini düzenlediği yönünde olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Buradan yola çıkarak, kalp sağlığı ve inme gibi risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürdüğü sonucuna da ulaşılmıştır.

 

Tarçının Beyin Organına Nörolojik Açıdan Faydaları

Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı tarçın ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

İltihaplanma ve beyin hasarı riskini azaltabildiği, dolayısıyla beyin fonksiyonlarını koruyarak bilişsel gerilemeyi önlediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Parkinsona karşı tarçın kullanımı çalışmasını araştırabilir ve doktorunuza danışarak beslenme listesine ekleyebilirsiniz.

 

Kansere İyi Gelen Yiyecekler Listesinde Tarçın

Lösemi hastalarının dahil olduğu bazı çalışmalarda, sinnamaldehit zengini tarçının antikanser etkisi gözlemlenmiştir. DNA hasarını, hücre mutasyonunu ve kanserli tümörlerin büyümesini engelleyebildiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Başka bir çalışmada, özellikle kolon kanseri oluşumuna karşı, iyileştirmeye yardımcı olabileceği sonucu elde edilmiştir.

 

Tarçınlı çay

 

Tarçın Çayı Neye İyi Gelir?

Antibiyotik, antimikrobiyal ve antiviral özellikler içeren tarçın, kış aylarında en çok tarçın çayı şeklinde tüketilir zira pek çok kültürde doğal olarak enfeksiyon ve virüslere karşı savaşçı olduğu bilinir. Ayrıca toplam antioksidan kapasitesini arttırıcı özelliği ile de bilinen tarçın çayı; dilerseniz kalem tarçın çayı olarak, dilerseniz de toz tarçın çayı olarak hazırlanıp içilebilir.

Ek olarak tarçın çayı, kan şekerini düşürücü etki gösterebilir şeklinde de araştırma kanıtları mevcuttur.

 

Tarçın Ağız Kokusuna İyi Gelir Mi?

Tarçınlı su ile gargara yapmanın ağız kokusunu hızlıca giderdiği konusunda halk arasında yaygın bir bilgi vardır.

 

Tarçın Şekere Faydası

Tarçını düzenli olarak diyetine ekleyen diyabet hastalarının, açlık glikoz oranlarında %30’a varan düşüşler gözlemlenmiştir.

Bu konuyla ilişkili olarak, candida olarak bilinen hastalığa karşı tarçının faydalarını araştıran çalışmalar mevcuttur.

Candida Nedir, Candida Belirtileri Nelerdir?

Aşırı yeme isteği, tatlı tüketme arzusu, acıkınca ellerde titreme, şişmanlık, kilo verememe vb. durumlar, bağırsakta gelişen candida mantarının artmış olabileceğine ve zararlı olabilme riskine işaret etmektedir. Tarçın yağı uygulanan laboratuvar çalışmalarında, candida enfeksiyonlarında ciddi oranda iyileştirici etki gözlemlenmiştir.

 

Tarçın Maskesi

 

Tarçın Cilt İçin Faydaları

Tarçın; akne, egzama ve mantar gibi enfeksiyonlara karşı tedavi edici haricen uygulanabilir bir baharattır.

 

Tarçın Cilde Nasıl Uygulanır?

 

Toz Tarçın Ve Yoğurt Maskesi

1 tatlı kaşığı toz tarçını, 2 yemek kaşığı yoğurt ile karıştırarak cildinize sürün ve 20 dakika bekledikten sonra durulayın. 2 gün aralıklarla 3 kez uyguladıktan sonra ciltte kan dolaşımının dengelendiğini ve cilt tonunun eşitlendiğini görebilirsiniz.

 

Tarçın Ve Bal Maskesi

Ciltteki gözenekleri toparlamak ve sivilce lekelerini iyileştirmek için kullanıldığı bilinen doğal bir maskedir. 3 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz tarçın karıştırılıp cilde parmak masajı hareketleri ile sürülür. 15 dk. bekledikten sonra durulanır.

 

Limon ve Tarçın Maskesi

Sivilce lekeleri için kullanıcı deneyimleri doğrultusunda başarılı olduğu görülen bu maske, 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve 2 çay kaşığı limon suyu karıştırılarak elde edilir. Lekelenmelerin yoğun olduğu bölgelere uygulandıktan sonra 20 dk. bekleyin ve durulayın.

Not: Haftada 2 uygulamadan fazlası önerilmemektedir.

 

Tarçın ve Yumurta Akı Maskesi

1 çay kaşığı toz tarçın ve 1 yumurtanın akı homojen şekilde karıştırılır ve cilde sürülür. 20 dk. bekledikten sonra durulanır. Bu karışımın özellikle kırışıklık giderici etkileri kullanıcıların fark ettikleri faydalarındandır.

 

çubuk tarçın kalem tarçın

 

Tarçının Doğal Koruyucu Görevi

Örneğin, reçel, hoşaf, komposto, marmelat, uzun süreli bekletilmek istenen hamur işi vb. gibi üretimlerinizde, çubuk tarçın veya toz tarçını koruyucu madde olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Antibakteriyel yeteneklere sahip bu harika baharat, size mutfakta en güçlü yardımcıdır. Örneğin mutfakta uzun süre bekleteceğiniz gıdaların bulunduğu kavanozlardan uygun olanlarına, birer çubuk tarçın ekleyebilir ve doğal olarak ömrünü uzatabilirsiniz.

 

Tarçın Kilo Verdirir Mi?

Sinnamaldehit maddesi içeriği ile tarçın, metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Özellikle tarçın yağının, termojenez süreci sayesinde yağ hücrelerinin enerji yakmasını sağladığı yönünde çalışmalar mevcuttur. Michigan Üniversitesi Yaşam Bilim Enstitüsü’nde görevli Jun Wu ve ekibi, obezite hastalığına karşı iyileştirici etmenlerden birisinin de sinnamaldehit olduğu yönünde sonuçlar elde etmiştir. Bu maddenin en çok bulunduğu gıda tarçındır. İlgili araştırmanın bulguları Metabolism Dergisi’nde yayınlanmıştır.

Başka bir çalışmada, ceylon tarçınını, 12 hafta boyunca günde 10 gr olacak şekilde tüketen kilolu katılımcıların, süre sonunda, yağ kütlesinin % 0,7 oranında azaldığını, kas kütlesinin ise %1,1 oranında arttığını belirtmişlerdir.

 

Salep Süt yapar mı

 

Tarçın Süt Yapar Mı?

Emziren anneler, bebeklerine de dolaylı olarak süt ile geçebilmesi dolayısı ile bazı besinleri tüketmekte tereddüt edebilirler. Tarçın, süt üretimini desteklemesi ve antibakteriyel etkileri sayesinde, emzikli annelerin güvenle tüketebileceği baharatlar arasındadır. Özellikle sahlep ile birlikte tüketilen tarçın hem lezzet hem de süt üretiminde şaşırtıcı sonuçlar almanızı sağlayabilir.

 

Tarçın Adet Ağrısına İyi Gelir Mi?

Kontrollü bir çalışmada, adet döngüsünün ilk 3 gününde, kadınlara her gün 3 gr. tarçın veya plasebo verilmiştir. Tarçın verilen gruptaki kadınların plasebo verilenlere göre daha az adet ağrısı yaşadıkları neticesine ulaşılmıştır.

 

Tarçın ve AIDS Hastalığı

2016 yılında PLoS One isimli hakemli bir yayın kanalında çıkan bir araştırmaya göre, anti mikrobiyal bir madde olan tarçınının virüslerle savaşma kabiliyeti sayesinde, vücuda viral girişleri engelleyebileceğini göstermiştir. HIV virüslerinin AIDS’e dönüşmesini önleyen umut verici yaklaşımlardan birisidir.

Yanı sıra, 69 Hint bitkisi ekstraktlarının incelenmesi sonucunda, tarçının HIV' e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini bulgulamıştır. Bu çalışma ile tarçın kabuğu ve tarçın filizi ve meyvesi olan cardiospermum helicacabum maddesinin, HIV etkinliğinin azaltılmasında en etkililerden birisi olduğunu tespit etmiştir.

 

Tarçın çubukları

 

Tarçın Zararları

Tarçında kumarin bileşeni de bulunur. Bu bileşenin günlük 7 mg’dan fazla alınması halinde karaciğer fonksiyonlarına etki etme riski olduğu ve kan sulandırıcı etki yapabileceği belirtilmektedir. Günlük 7 mg’lık dozu aşmamak için, 1 günde ne kadar tarçın tüketilmeli sorusuna, 1 çay kaşığı toz tarçın yeterlidir şeklinde cevap vermek mümkündür.

 

Bu muhteşem baharata, toz tarçın olarak ve çubuk tarçın formlarında, Egeye Dönüş adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Sağlıcakla kalınız…

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça:

pubmed-ncbi-nlm-nih- (PMC4466762/ 20854384/ PMC4003790/ 12860272/ 22594097/ PMC4437117)

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

 

Etiketler: Tarçın, Kalem Tarçın, Toz Tarçın, Tarçın Çayı, Tarçın ve Alzheimer İlişkisi, Tarçın Diyabet Hastalığına Etkisi, Tarçın Kilo Vermeye Etkisi
Kasım 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR