KURU İNCİR SÜTÜ ARTTIRIR MI?

Emziren Anne Süt Arttırıcı Besinler

 

Anne Olmak ve Süt Üretimi

Anne olmak duyguların en güzeli. İnsanlık var olduğundan beri, bu muhteşem duygu milyarlarca kadın tarafından tadılıyor. 

 

Hissedilen tarif edilemez duygular, bebeğin anne karnından ayrılması ile başlayıp sonsuza kadar devam ediyor.

Öte yandan, hayata merhaba diyen bebeğin ilk tepkisi ve hatta derdini anlatana kadarki tüm tepkileri, "ağlama" yöntemi üzerine. Dolayısı ile özellikle açlığını anlatmaya çalışırken ağlayan bebekler, muhteşem besin --> anne sütünün derdinde. :) 

 

Bebeğini emzirmeye başlayan anne; koşulsuzca, tüm benliği ile, sadece süt değil, muhteşem bir bağ aktarıyor gözlerini ayıramadığı yavrusuna. Dünyanın neresinde olursa olsun, bebek varsa, onun için bir kadın tarafından süt üretimi de vardır. Hatta bazı araştırmalar, emzirme evresinde olmasa da, kadınlık hormonlarına sahip her kadının bebek emzirebileceğini belirtiyor.

Tüm bu şahane hislerin arka planında, emziren annelerin bebeği için süt üretme iç güdüsü, henüz hamilelikte başlıyor. Gebelik süresince bebeğin tutunduğu plasenta sayesinde, annenin meme bezlerinin büyüyüp yağ birikimini sağlayan östrojen hormonu salınır.

Bu bilgiler ışığında, süt üretimini destekleyici besinlerin tüketimi, hamilelikte başlayabilir diyebiliriz.

 

Emziren Anne Süt Arttırıcı Yiyecekler

Emziren Anne

 

Emziren Annelerin Sütü Nasıl Artar?

Emziren annelere en büyük destek, elbetteki öncelikle psikolojik destektir. Bununla birlikte, süt kalitesini, içeriğini ve hatta dolaylı olarak süt miktarını arttırdığı belirtilen "galaktogog" içeren bazı besinler, prolaktin hormonunu uyarır. Bu da anne sütünü arttıran önemli bir hormondur.

Her annenin sütünü arttıran besinler farklıdır. Süt yapan yiyecekler annelerin şahsına özeldir diyebiliriz. Süt arttırmaya iyi gelen yiyecekler arasında, bazı anneler için bulgur pilavı yer alırken, bazıları için sütlaç, bazıları için ise tahin çok daha olumlu etki edebilir.

 

Anne sütü nasıl arttırılır araştırmasında, aslında bu niyetle tüketilecek olan besinlerin, hayata belki de bambaşka kulvarda başlayan taze annenin vücudunun besin ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor olması gereklidir. Emziren annelerin özellikle geçici kemik-kas gücü kaybı, diş ve diş eti rahatsızlıklarından korunması için, ekstra kalsiyum desteğine ihtiyaçları olduğu belirtilmektedir.

Yine kurutulmuş meyveler burada devreye girmektedir. Meyvelerin kurutulması ile özellikle kalsiyum oranında artış görülür.

 

Anne sütü arttırma niyetiyle tüketilebilecek, belki de en zengin besin değerine sahip ve pratik olduğu kadar en sevilen gıdalardan birisi de şüphesiz kuru incirdir.

Kuru incir anne sütü yapar mı sorusuna, pek çok annenin deneyimi doğrultusunda olumlu cevap vermek mümkündür.

 

Nazilli Kuru İncir

Kuru İncir

 

Kuru İncirin Besin Değerleri

Potasyum, kalsiyum, demir, C vitamini, folik asit, fosfor, protein, karbonhidrat ve lif zenginidir.

Bir günde ortalama 3 adet incir kurusu tüketildiği varsayımı ile, günlük potasyum ihtiyacının %12'si, kalsiyumun %10'u, demir'in %6'sı, lif ihtiyacının %25'i karşılanmış olacaktır.

Ayrıca kuru incirin kalori içeriği, yeni doğan bir bebekle yeni hayatına alışmaya çalışan anne için, enerji yükseltici bir seçenektir.

 

Lohusalıkta İncir Yenir Mi 

Evet emzirme döneminde kuru incir yenir zira lif içeriği oldukça yüksek bir meyvedir şeklinde cevap verebiliriz.

İncir kurusunun içerdiği yüksek lif oranı, yeni doğum yapmış annenin bağırsak faaliyetleri açısından da oldukça yararlıdır.

 

Emziren Anne Nasıl Beslenmeli

 

Yiyeceklerdeki Besinler Anne Sütüne Geçer Mi?

Anne sütü, muhteşem bir besindir. Dünyanın her bölgesinde, emziren annelerin süt içerik çeşitleri stabil olmakla birlikte, içerik oranları, orada yaşayan bebeklerin vücut ihtiyaçlarına göre şekillenir. 

Bazı araştırmalarda, Nijerya'da da İsveç'te de anne sütündeki içerik değerlerinin benzer olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte; önemle altı çizilen şöyle sonuçlar da mevcuttur. Örneğin emziren anne, kalsiyum eksikliği çekiyor ise, bağırsaklarda yeterli kalsiyum emilimi olmama ihtimali yanı sıra, günlük beslenmesine yeterli kalsiyum ekleyip eklemediği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeğini anne sütü ile besleyen annelerde, kas ağrıları, diş ve diş eti problemleri, bel ağrıları, bacak ağrıları, kemiklerde güçsüzlük gibi sağlık problemleri görülebilir. Annenin sütü aracılığıyla bebeğine aktardığı kalsiyumdan, kendi vücudunun mahrum kalıp kalmadığı, bu durumda takip edilmesi gereken husustur.

Sonuç olarak, bebeğe anne sütü ile aktarılan besinler, sevgili emziren annelerin vücudunda yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmalıdır.

 

İncir Nasıl Süt Yapar?

Gelelim, özellikle tadının ve kıvamının daha iyi olduğu bilinen, kaliteli dağ inciri kuru incirin nasıl tüketilebileceğine.

Süt arttırıcı tariflerin başında gelen birkaç tanesini buraya ekleyebiliriz.

 

İncir Uyutması

 

İNCİR UYUTMASI

Malzemeler

8 adet yumuşacık kuru incir

2,5 su bardağı oda sıcaklığında süt

Sıcak su

 

Yapılışı

Egeye Dönüş kuru incirleri  yumuşacık olduğu için, en fazla 20-25 dk. sıcak suda bekletmeniz yeterlidir. Akabinde sudan çıkarıp küp küp doğrayın.

Diğer taraftan yoğurt mayalama sıcaklığına (45-50 derece) kadar ısıtılan süt, 1'er kepçe şeklinde aralıklarla, incirlerin beklediği kap içerisine alınır ve isterseniz blender ile isterseniz çatal yardımı ile hafif diri kalacak şekilde ezilerek karıştırılır.

Not: İncirlerin doğrudan sütün ısıtıldığı tencereye konulmamasını şu açıdan önermiyoruz, bir anda sıcağa maruz kalan incirler, sütün kesilmesine sebep olabilir.

Karışım homojen hale getirildiğinde, kaselere pay edilerek, yoğurt mayalama usulünde ılık bir ortamda 2 saat uyutulur.

Sonrasında buzdolabında 2-3 saat dinlendirilerek servis edilir. 

Afiyet Olsun

 

Yulaflı Sütlaç Muhallebi

 

YULAFLI KURU MEYVELİ SÜTLAÇ

Malzemeler

Yarım litre süt

1 çorba kaşığı buğday nişastası

Yarım çay bardağı yulaf ezmesi

Arzu Ettiğiniz Kuru Meyveler ( Önerilerimiz: Kuru İncir, Kuru Kayısı, Çilek Kurusu, Dut Kurusu, İncir Cipsi, Kuru Üzüm, Kuru Erik)

 

Yapılışı

Sütün yarısını kaynatın ve içerisine yulaf ezmesini ekleyerek orta ateşte karıştırarak pişirin.

Sütün kalan yarısına nişastayı ekleyip karıştırarak, eşit karışım elde ettikten sonra, kaynar sütten 1-2 kaşık ekleyip ılıtın. Ilıyan nişastalı sütü, ocaktaki yulaflı karışıma karıştırarak ekleyin.

5-6 dk. daha pişirdikten sonra, arzu ettiğiniz meyveleri isterseniz doğrayarak içine ekleyin, isterseniz üzerini süsleyerek servis edin.

Not: Damak tadınıza göre şeker veya bal ilavesi yapabilirsiniz.

 

Süt Arttırıcı Kür Saraçoğlu

 

İNCİR - HAVUÇ KÜRÜ

Malzemeler

7-8 adet incir kurusu

1 adet havuç

 

Yapılışı

Kaynar içme suyunun içine, incir kurularını doğrayarak ekleyin ve kısık ateşte 5 dk. kaynatın. Sonra dilimlenmiş havuçları da ekleyin ve 5 dk. daha kaynatın. Bu karışımın suyunu süzüp, tok karnına tüketerek, süt arttırıcı etkisini gözlemleyebilirsiniz.

 

Kuru İncir Gaz Yapar MI?

Aşırı tüketilmesi halinde karbonhidrat içeriği dolayısı ile evet diyebiliriz. Buradaki aşırı kavramı 5-8 adet veya daha üzeri sayıya denk gelebilir fakat ballı mı ballı kuru incirlerden 2-3 tanesi, hem tatlı ihtiyacınıza cevap verecektir hem de gerekli besin değerlerini sağlayacaktır. Yani her beslenme modelinde olduğu gibi, yeterli ve dengeli tüketim halinde, kuru incir gaz yapmayacaktır.

 

Emziren annelere ne süt yapar sorusuna cevap arayışımızda, kurutulmuş incirin de olumlu sonuçlar üretebileceğinden bahsettik.

Emziren anne kuru incir tüketebilir mi şeklinde merak edilen soruya, evet, yüksek fayda göreceği, kurutulmuş bu harika meyveyi tüketebilir yanıtını verebiliriz. Tabiki burada bahsedilen doğal, ilaçsız, katkısız incirin kurusudur.

Egeye Dönüş olarak bizler, tamamen doğal kuru incirleri, her yıl bu zamanlarda özenle seçip paketliyoruz.

 

İncirin Diyarı Nazilli'den Sevgilerle...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça

Goldman AS. Breastfeed Med 2007;2:195-204.

13. Farhadi R, Philip RK.  Breastfeed Med 2017;12:373-6.

fitekran.com/besin-degeri/kuru-incir/

dergipark.org.tr/tr/download/article-file/752036

kellymom.com/ages/tandem/mom-vitamins

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25573231

 

Etiketler: Kuru İncir, Emziren Annelerde Süt Üretimi, Süt Arttırıcı Besinler, Emzirirken Kuru İncir Tüketimi, Kalsiyum Eksikliği, Lohusalıkta Süt Arttırıcı, Kuru İncir Besin Değeri
Eylül 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR