ZEYTİNYAĞI NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Zeytinyağı Saklama Koşulları

Zeytinyağının ne kadar özel olduğunu, faydalarını, özelliklerini, lezzetini hepimiz biliyoruz... Bu nedenle, zeytinyağının nasıl korunacağına ilişkin oluşturulması gereken şartlara özen göstermeliyiz.

Hakiki bir zeytinyağı en doğal ve yararlı gıdalardan biridir. Bunun en önemli sebebi de içeriğinde bulunan polifenoller, E vitamini ve tüm antioksidanlardır. Bu sebeple zeytinyağının en optimum koşullarda korunması, bu içeriğin maksimum şekilde hapsedilmesi ve tüketilene kadar yağı terketmemesi için önemlidir. 

Polifenollerin ve E vitamininin içeriği ne kadar yüksek olursa, yağın orjinal özellikleri o kadar uzun süre ve daha iyi korunur. 

Zeytinyağını satın aldıktan sonra, sadece aromasını ve tadını değil, aynı zamanda besin özelliklerini de mümkün olduğunca uzun süre korumak ve bu vesileyle sağlıklı kalmak için doğru şekilde saklamak önemlidir.

 

Zeytinyağı en iyi nerede saklanır

 

Zeytinyağı Ne Kadar Süre Dayanır?

Zeytinyağı oksijene maruz kaldığında, ışık ve ısı oksidasyonuna uğrar ve kokmuş hale gelebilir.

İyi haber şu ki; düzgün bir şekilde saklayarak bunu önleyebilirsiniz.

Sızdırmaz bir şişedeki zeytinyağı, yağın kalitesine ve nasıl paketlendiğine bağlı olarak 3 aydan 2 yıla kadar ilk günkü tazeliği ile korunabilir. 

 

Sızdırmaz Zeytinyağı Şişesi

 

Zeytinyağı Nasıl Kapta Saklanır?

Zeytinyağını satın aldıktan sonra, şişe açılır açılmaz oksidasyon süreci hızlanır ve yağ oldukça hızlı bir şekilde bayatlar. Bu nedenle zeytinyağı depolama konusunda çok dikkatli olmalısınız.

Elinizdeki altın sıvı yani zeytinyağınızı, şu tavsiyeler doğrultusunda iyi muhafaza ettiğinizden emin olun:

>> Zeytinyağınızı kapalı bir şişede saklayın.

>> Zeytinyağının karanlık bir kapta veya dolapta olduğundan emin olun.

>> Zeytinyağınızın ısı kaynaklarından uzakta olmasını sağlayın.

>> Buzdolabınızda saklamak zeytinyağınıza zarar vermese de, buzdolabına koymak zorunda değilsiniz.

             

  Zeytinyağı Dondurucuya Konulur Mu?

                Zeytinyağının tutulması gereken optimum bir sıcaklık vardır. Bu sebeple, nasıl ki ocak yanı ve direkt güneş alan sıcak yerlerden uzak tutmak önemliyse; soğukta donduktan sonra genleşip çözüleceği için zeytinyağını dondurucuya atmamak da uygun olacaktır.

            

  Pet Şişeye zeytinyağı konur mu

 

  Zeytinyağı Pet Şişeye Konulur Mu?

                Zeytinyağının en ekonomik ve doğru saklama kabı, koyu cam şişedir. Pet şişeler hem plastik olmaları hem de ışık geçirmeleri sebebiyle zeytinyağını muhafaza etmek için uygun değildir. 

 

Zeytinyağı Kilosu Ne Kadar (2022 Yılı)

Zeytinyağlarının fiyatları belirlenirken, en önemli değişken, üretimin yapılma sürecinden ve zeytinyağının çeşidinden kaynaklanıyor diyebiliriz. Naturel sızma zeytinyağları doğal olması şartıyla, yaklaşık 100-150 TL bandında satışa sunulmaktadır. En ekonomik zeytinyağı çeşidi naturel sızma zeytinyağlarıdır.

Soğuk sıkım zeytinyağları ise daha fazla zeytinden daha az zeytinyağı çıkması sebebiyle daha maliyetli zeytinyağlarıdır. Faydalı besin değerlerini içerisinde daha çok barındıran bu zeytinyağlarının kullanım alanları, daha ziyade ısı görmeden tüketilen meze, salata ve kahvaltılar şeklindedir diyebiliriz. Ayrıca, sadece sağlık amaçlı içmek isterseniz, soğuk sıkım zeytinyağlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Soğuk sıkım zeytinyağlarının litresi ise yaklaşık 150-180 TL’dir. 

Yıllık kullanacağınız miktar kadar zeytinyağı satın almak, paradan tasarruf etmenin harika bir yoludur. Dökme zeytinyağı kabı kullanıyorsanız, satın aldığınız büyük ölçekli kabı çok sık açmamaya çalışın. Günlük kullanım için birkaç şişe doldurun ve kalan süre boyunca dikkatlice kapalı bırakın.

 

Hakiki zeytinyağı

 

Zeytinyağının Tazeliğini Muhafaza Etmenin En İyi Yolları

1. Yağa oranla çok büyük olmayan bir kapta zeytinyağını saklayın. Oksijen ile temas eden zeytinyağı, daha çabuk bayatlayacağı için boşluk miktarı daha fazla olan bir kapta bulunan zeytinyağı daha çabuk bayatlayacaktır.

 2. Zeytinyağını karanlıkta muhafaza edin. Işık da aynı oksijen gibi zeytinyağının oksidasyonuna sebep olmaktadır. 

3. Ocağın yakınında zeytinyağınızı tutmaktan vazgeçin. Zira sıcak, zeytinyağını kötü etkilemekte. Yağ serin bir yerde, tercihen 15 ila 18 ° C arasında değişen sıcaklıklarda saklanmalıdır. Zeytinyağı, 5 ° C'nin altındaki sıcaklıklarda donmaya başlayacaktır. Bu işlem tamamen doğaldır.  

4. Zeytinyağını koyduğunuz kabın hava almayacak şekilde kapatıldığından emin olun.

 

Bu yazımızda, zeytinyağı saklama koşullarına değinmiş olduk, umarız sizler için faydalı ve keyifli bir blog yazısı olmuştur.

Sağlıcakla kalın...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Zeytinyağı Saklama Koşulları, Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir, Zeytinyağında Dikkat Edilmesi Gereken Koşullar, Natürel Sızma Zeytinyağı, Soğuk Sıkım Zeytinyağı, Hangi Zeytinyağı İçilir
Ekim 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR