ZEYTİNYAĞI KARIŞIMI NASIL ANLAŞILIR?

Zeytinyağı ve Ayçiçek Yağı Karışımı

 

Zeytinyağı, Ege ve Akdeniz havzasında bolca üretilen ve Mediteryan toplumlar tarafından çokça tüketilen bir gıda. Zeytinyağı tüketiminde lezzetin ve alışkanlığın dışında bir de zeytinyağının faydalarının çok olması faktörü bulunuyor.

Yıllardır zeytinyağının yemeklerde, salatalarda ve şifahen içmek maksadıyla kullanılmasının Canan Karatay gibi meşhur doktorlardan, en yakınımızdaki sağlık çalışanlarına kadar tavsiye edilmesine alışığız fakat son zamanlarda pek de alışık olmadığımız bir husus ortaya çıktı; zeytinyağında tağşiş ve aldatma, başka bir deyişle hakiki olmayan karışım zeytinyağları.

Pahalılığın hüküm sürdüğü, maliyetlerin gözle görülür şekilde her seferinde ürünlere yansıdığı bir dönemde; bir de tüketeceğimiz ürünlerin gerçekten parasını verdiğimiz ürünler olup olmadığını denetlemek gerekiyor. Bakanlığın tağşiş listelerinde kullandığımız ürünün yer alıp almadığını, zeytinyağının hakikisinin nasıl anlaşılabileceğini, balın gerçek olup olmadığını belirlemenin yollarını bulmaya çalışmak ve tüm bunlardan sonra yine de kandırılmadığımızı ummak zorunda kalır olduk.
Madem denklemin diğer tarafını düzeltemiyoruz, hiç olmazsa doğrusu yanlışı nasıl anlaşılır, kullandığınız zeytinyağı, karışım bir yağ mıdır gibi sorulara cevap vererek çorbada tuzumuzun olmasına çalışalım.

 

sıvı yağ ile zeytinyağı karışımı


Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusuna, birkaç test yöntemi ile cevap vermek mümkündür.

 

Hakiki Zeytinyağı Testi Nasıl Yapılır?
Öncelikle, zeytinyağını tam bir laboratuvar testine tabi tutmadan gerçeği anlamanın mümkün olmadığını belirterek söze başlayalım. Bunun yanında elbette evde de uygulayabileceğimiz bazı yollar mevcut.

 

Zeytinyağı Donar Mı?

Hakiki zeytinyağı, 0 ile -6 Celcius arasında donar. Evde kolaylıkla zeytinyağınız için bu denemeyi yapabilirsiniz. Hakiki zeytinyağı dolapta donar mı sorusuna evet cevabı verebiliriz.

 

zeytinyağı testi nasıl yapılır

 

Zeytinyağı Su İle Karışır Mı?

Hepimizin bildiği gibi zeytinyağı ile su birbirine karışmamalıdır. Zeytinyağı gibi üste çıkmak deyiminin kıymetinin gittikçe arttığını söylemek bu sebeple mümkün :)
 

Zeytinyağı Ne Renk Olmalı?

Hakiki zeytinyağı ne renk olur sorusunun tam bir cevabı bulunmamaktadır. Daha yeşile çalan bir zeytinyağı daha taze yahut daha doğal, sarıya yakın bir zeytinyağı ise bayat ya da karışımdır demek pek mümkün değil.

Yani hakiki zeytinyağı rengi nasıl olmalı sorusunun net bir cevabı bulunmuyor. Koyu yeşil, açık yeşil, sarı renk olması tamamen zeytinyağı üretiminde kullanılan mahsule bağlıdır. Doğal zeytinyağı seçmenin en kolay ve garantili yolu güvenilir bir satıcıdan satın almaktır. İsimsiz, direkt üreticiden, etiket yönetmeliğine uyulmadan uygun olmayan kaplarda satılan yağların karışım olma, bayatlamış olma ya da zeytinyağından istediğiniz faydayı vermeme ihtimali yüksektir.

 

zeytinyağının rengi nasıl olmalı

 

Hakiki Zeytinyağı İle Kızartma Yapılır Mı?

En çok merak edilen ve fakat Ege ve Akdeniz’de yıllardır uygulanan yöntemdir. Düşük asit ve karışık olmayan, kaliteli zeytinyağının yanma derecesi yüksektir. Hatta natürel ayçiçek yağına göre daha da yüksektir. Dolayısı ile zeytinyağı ile kızartma yaptığınızda, yağ hemen yanmamış olacak ve kanserojen maddeye dönüşmeden, lezzetini yemeğinize verecektir.

 

Kaliteli Zeytinyağı Asit Oranı Kaç Olmalı?

Natürel sızma zeytinyağının asit oranı max. %0,8’ye kadar tolere edilebilir. Bu orandaki zeytinyağının tadı ve kokusu hala keyif verici aşamada olacaktır.

 

Kaliteli Zeytinyağı Boğazı Yakar Mı?

Kaliteli zeytinyağı boğazı yakar evet ama illaki boğazı yakması gerekir şeklinde bir kural bulunmamaktadır.

 

zeytinyağı ile kızartma yapılır mı

 

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Belli Olur?

Kaliteli zeytinlerin, kaliteli toplama ve taşıma şartları ile kaliteli yağ üretim atölyelerine getirilmesi ve kaliteli saklama koşullarında kısa süre üretime girmeyi bekledikten sonra kaliteli makinelerde üretilmesi ile elde edilen yağ; ulaşabileceğiniz en iyi zeytinyağıdır.

İyi zeytinyağı elde edebilmek için, yağ sıkımında kullanılacak olan zeytinin yağ içeriğinin yüksek olması da diğer önemli hususlardan birisidir.

 

İyi Zeytinyağı Kokar Mı?

Meyvemsi, çimenimsi bir koku aldığınız zeytinyağı; tazeciktir. Acımsı veya ekşi bir koku alıyorsanız; zeytinyağının bozulma belirtisi gösterdiğini dikkate almakta fayda vardır.

 

Ayçiçek Yağı ile Zeytinyağı Nasıl Ayırt Edilir?

Zeytinyağı ve ayçiçek yağı en çok yarışan iki yağdır. Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.

 

Sıvı Yağ ile Zeytinyağı Karıştırılır Mı?

Kültürel tüketim alışkanlıklarından yola çıkarak, bazen zeytinyağının ağır bir tadı olduğunu düşünen kişilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Muhtemelen daha önceki yağ tüketim deneyimleri, kaliteli olmayan ve yüksek asit nedeniyle acılaşmış bir yağ ile olmuştur. Buradan doğan ihtiyaçlarla bazen ayçiçek yağı ile zeytinyağı karıştırılır mı sorusuna evet cevabına rastlayabilirsiniz.

 

sıvı yağ ve zeytinyağı karışır mı

 

Kaliteli Zeytinyağı Özellikleri

Nefasetini korumuş, taze kesilmiş çimen, yeşil ve taze çağla, ya da zeytin kokan, rengi bulanık olmayan yağdır.

İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusuna geniş çapta cevap verdikten sonra şimdi üretime geçelim.

 

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Üretim araçları değişmesine rağmen, zeytinyağı üretim mantığı yüzyıllardır aynı şekilde devam etmektedir.

Zeytinyağı üretmek için seçilen zeytin cinsi yağlı olmalı, toplama zamanı da iyi ayarlanmalıdır. Toplarken bazı makinelerin hem zeytine hem ağaca zarar verdiği bilinmektedir.

Toplanan zeytinlerin sap, yaprak ve diğer kirleri ayrıştırıldıktan sonra, bol suda yıkanır. Daha sonra zeytin sıkma makinesine alınan zeytinler, merdane yardımı ile hamur haline getirilir. Bu hamur çeşitli silindirlerden geçirilir ve yağların süzülmesi sağlanır.

Burada önemli bir husus vardır. Zeytinin suyu ve yağının birbirine karıştığı bu aşamada, 30 dereceye kadar sıcak su kullanılarak, zeytinyağı ile zeytin suyu birbirinden ayrıştırılır. Bu dereceden fazlası, sızma zeytinyağının kalitesini olumsuz anlamda etkilemektedir.

30 derecelere kadar su kullanılarak elde edilen hakiki sızma zeytinyağı ve en fazla 24 derecelere kadar su kullanılarak elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, üretildikten sonra canlılığına devam ettiği için, saklama koşulları son derece mühimdir. Isı, ışık ve hava olumsuz etkileyeceği için, mümkünse koyu renk cam şişelerde, serin yerde muhafaza edilmelidir.

 

Hakiki zeytinyağı fiyatları 5 lt için, 3 lt için ve 1 lt için en uygun ve ara ara fırsat fiyatları sunan Ege’deki adresinizde.

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Zeytinyağı, Zeytinyağı ile Sıvı Yağ Karışımı, Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır, Zeytinyağı Nasıl Üretilir, Soğuk Sıkım, Natürel Sızma Zeytinyağı Nedir
Aralık 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR