DOMATESİN TOZU OLUR MU?

DOMATES TOZU

 

Ağustos’ta saz çalan cırcır böceğinin aksine, kavanozlarca kışlık domates ürünü üretilen; domates ile bu kadar haşır neşir olan Türk mutfağında, baharat dolabının demirbaşı olamamış ama bunu fazlasıyla hak eden bir sebze tozu ile ilgili bugünkü yazımız; “Domates Tozu”.

Domates tozu nerede kullanılır?

Kullanım alanında girmeden evvel, bu kıymetli ürünün tanımını ve nasıl üretildiğini anlatalım. Domates Tozu, doğal olarak kurutulmuş mevsim domateslerinden elde edilir. Sizi, umamî tada yani özel aromaya doğrudan ulaştıran bir üründür.

 

Domates Tozu Nasıl Üretilir

 

Kurutulmuş domates mamulünün bir neticesidir domates tozu. Yazın güneşini güzelce özümsemiş doğal domateslerin, sağlıklı koşullarda kurutulması ve ardından da uygun yöntemler ile toz haline getirilmesi sonucu, domates tozu üretimi işlemi tamamlanmış oluyor. Tüm gıda maddeleri gibi; güvenli ve hijyenik şartlarda nasıl yapılır konusunu merak ettiğimiz sebze tozları için, eğer evde yapma imkanınız yoksa, güvenilir adres olan Egeye Dönüş web sitemizden kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Domates tozu ne işe yarar ve nasıl kullanılır? 

Bu soruların cevabını bulmak için, okumaya devam edebilirsiniz.

Glutensiz sebze tozları ve meyve tozları hayatımızda gittikçe daha çok yer edinmeye başladı. Taze haline ulaşamadığımız bitkilerin, toz haline erişmek artık çok daha kolay. Üstelik besin değerinin büyük bir kısmı da korunur ve uzun ömürlüdür. Kurutulmuş domatesin tozu; domatesin kendisi, sosu veya salçasını nerelerde kullanıyorsanız, hemen hemen tüm tariflere tereddüt etmeden eklenebilir. Yemek pişirmenin püf noktalarını seven mutfak perileri, bu tozun gizli bir lezzet sırrı olduğunu belirtir.

 

Domates Tozu Nasıl Kullanılır

 

Domates tozunun nasıl kullanıldığını tarif edelim.

Salça için; ¼ su bardağı domates tozu ve ¼ su bardağı sıcak suyu homojen bir karışım oluşturacak şekilde karıştırın. Damak tadınıza göre tuz ekleyerek, 150 gramlık bir domates salçası elde ettiniz bile.

Domates sosu için; ¼ su bardağı domates tozuna, ½ su bardağı sıcak su ekleyin ve yine tuz ilave edin. Bu karışım, 200 gram domates sosuna denk gelmektedir.

Doğrudan toz halini kullanabileceğiniz, ağız sulandıran tarifler için buradan devam edebilirsiniz.

-- Domates tozu ile yapacağınız domates çorbası, gerçek aşkına kavuştuğu için; enfes bir kıvam ve tat kazanabilir.

-- Hızlı ve doyurucu bir aile yemeği için, kurutulmuş sebze kurusu karışımımıza domates tozunu ekleyin, biraz su ve tuz; afiyet olsun. Dilerseniz farklı terbiye sosları ekleyebilirsiniz.

-- Orijinal renkte ve derin tadı ile pizza sosu elde etmek için; domates tozu, sarımsak tozu ve soğan tozu muhteşem üçlüsünü mutlaka deneyin.

 

Pizza Sosu Tarifi

 

--Makarna sosu için hazırladığınız sosun içerisine, domates tozu ilave edin. Makarnanın daha kremalı görüntü yakalamasını sağlayacaktır.

--Omleti çırparken eklenen domates tozu, çok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir hamledir.

--Mısır patlatırken birkaç baharat denemişsinizdir, domates tozuna da bir şans vermelisiniz. Hatta toz peynir veya küçük permesan peyniri rendesi ile umamî lezzette zirveye çıkma fikri müthiş değil mi?

--Ev yapımı ekmeklere renk, tat, koku, yenilik katmak isteyenler için başta domates tozu ve eğer tercih ederseniz, pancar tozu, ıspanak tozu gibi bolca seçenek web sitemizde mevcuttur.

--Et, tavuk, balık marine tariflerinde, eti ovalarken bir tutam domates tozunun faydasını da yakalayın.

--Ev yapımı ketçap için sirke, tarçın, öğütülmüş karanfil, defne yaprağı, soğan, sarımsak, tatlandırıcı, domates sosu gibi her zamanki ana malzemelere; domates tozunu mutlaka eklemenizi öneririz.

--Taze sebze salatalarının tadını, mümkünse kurutulmuş domates ile yükseğe çıkarabilirsiniz. Her zaman domates kurusuna erişme şansı bulunamasa da, tazeliğini 2 yıla kadar koruyabilen uzun ömürlü domates tozu her zaman elinizin altındaki hızlı seçenek olabilir.

 

Fırında Baharatlı Sebze Tarifi

 

--Fırına sebze atmak dünyanın en kolay yemeklerinden birisidir. Peki, üzerine sarımsak tozu ve domates tozu ile biraz zerdeçal eklendiğinde; çocuklar son kereviz için yarışmaz mı sizce?

--Ev yapımı kraker için kırmızı toz biber ile susuz domates yani toz halinin gücünü birleştirin, markettekileri beğenmeyebilirler bundan sonra.

--Dışarıdaki burger lezzetini evde yapabilen annelerin gizli silahı; ev yapımı mayoneze domates tozu, sarımsak tozu ve soğan tozu eklemek.

--Türk mutfağının vazgeçilmezi köfte harcına yenilik katmanın vakti geldi bile… Rengin güzelliği ve lezzetin gizli sırrı; domates tozu. Tarçın ve diğer yenilikçi baharatları da unutmayın.

 

Hayal gücünüze kalmış çok daha farklı tarifler yapabilirsiniz.

 

Domates Tozu

 

Keşfedenler, domates tozunun favori yemek tariflerinin vazgeçilmezi olduğunu söylüyorlar.

Domates tozu nerede satılır sorusuna cevap çok yakınınızda; burada. Katkısız, koruyucusuz ve saf içerik, sadece domates içerir.

 

Yazın dalından tazecik toplanmış sulu domateslere erişemediğiniz her an, Egeye Dönüş güvencesi ile domates tozu, domates sosu, domates salçası, domates kurusu ve hatta zeytinyağlı kuru domates bir tıkla kapınızda.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Etiketler: Domates Tozu, Glutensiz Toz, Glutensiz Un, Sağlıklı Beslenme, Una Alternatif, Lezzetli Baharat, Lezzet Verici Baharatlar, Katkısız Baharat, Sebze Tozu
Şubat 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR