SALÇALI YEMEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Salçalı Yemek Nasıl Yapılır Püf Nokta

Türk mutfağının olmazsa olması salçanın yemeklere kattığı lezzet tartışılamaz.

Gelgelelim bu muhteşem malzemeyi doğru kullanmanın bazı püf noktaları var.

Şimdi bunları sıralayalım.

 

Domates sosu salça ile nasıl kullanılır

 

Domates veya domates soslu yemeklerde salça kullanımı

Domates sosu veya domatesin kendisi sulu bir malzeme olduğu için, yemeklere önce salçayı ekleyip kavurursanız, yüzeyi sertleşip topaklanabilir. Bu durumda arkasından eklediğiniz domates suyu istenmeyen bir pütür oluşturacaktır.

Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin. Ardından salçayı ekleyin.

Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.

 

Soğan kavurma

 

Soğanlı yemeklerde salçanın kullanımı

Soğanlı yemeklere özellikle zeytinyağlı ise, eskiden beri süregelen bir gelenek olarak şeker eklenmesi söz konusudur.

Aslında bu işlem hem soğanınızın daha güzel karamelize olmasını sağlar hem de sonradan ekleyeceğiniz domates salçası veya domates sosu veya domatesin kendisinin getireceği ekşiliği de dengelemiş olur.

Neticede salça kullanılan soğanlı yemeklere, 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi öneririz.

 

Salça ve soğanın kavrulma sırası

Eğer bir yemek içerisinde hem soğan veya sarımsak hem de salça kullanılacak ise, bu malzemelerin bir sırası olmalıdır.

En önce soğan kavrulur, akabinde sarımsak mı salça mı eklenmeli; şimdi aşağıda detaylıca yer vereceğiz.

Sarımsak, soğandan hemen sonra kavrulur ve ardından salça eklenirse, sarımsağın kavruk ve hafif yanık tadı yemeğinize özel bir baharatmışçasına tat verir.

Öte yandan eğer sarımsağın tadının öne geçmesini istemiyorsanız, soğan kavrulduktan sonra salçayı, salça da kavrulduktan sonra sarımsağı eklemelisiniz ve fazla yakmadan diğer malzemelere geçmelisiniz.

 

Kuru Fasulye püf nokta

 

Kuru fasulye, nohut ve barbunya yemeklerinde ezilmeyen görünüm

Kuru baklagilleri eğer önceden hafif haşlayıp yemeğe ekliyorsanız, diğer malzemelerle karıştırma esnasında bulanık ve ezilmiş bir görüntü oluşabilir.

Bunun önüne geçmek için, soğan ve biberi kavurduktan sonra, haşlanmış bakliyatınızı da ekleyin ve karıştırmadan tencereyi hafif sallayarak malzemelerin yer değiştirmelerini sağlayın. Suyunu da ekleyerek yarı yarıya pişirin.

Domates sosu veya salça ekleme aşaması burasıdır. Biraz pişmiş malzemeler üzerine salçayı ekleyin. Pişme işlemi bitene kadar da fazla karıştırmamaya özen gösterin.

 

Zeytinyağlılara salça konur mu

 

Zeytinyağlı yemekler içerisinde salça kullanımı

Zeytinyağlı yemekler, Türk mutfağında, ılık veya soğuya yakın tüketimi daha çok yaygın olan yemeklerdir.

Salça ise sıcak yemeğe yakışan bir malzemedir.

Dolayısı ile önerimiz şudur ki; eğer zeytinyağlı bir yemeğe salça kullanma ihtiyacı duyuyor iseniz, önceliğiniz domatesin kendisi veya domates sosu olmalıdır. Zira zeytinyağı faydasını kaybetmesin diye çok fazla ateş görmemesi gereken bir malzemedir.

 

Salça fazla gelirse çözüm

 

Yemeğe fazla salça eklenmesi halinde çözüm

Bazı kaynaklar, salçanın fazla geldiği yemeklerde maden suyu ekleyerek dengelenebileceğinden bahseder. Fakat bu durum sıvı miktarın fazlalaşması riskini de beraberinde getirir.

Bizim önerimiz, salçalı yemeğin suyundan bir kenara ayırmanız ve ertesi gün çorba veya makarna sosu vb. içerisinde değerlendirmenizdir.

 

Salçanın yoğun kıvamını açmak için

Eğer yemeğiniz pişmeye yaklaştı ve koyu kıvamlı bir salça sosuna sahip ise, hafif kızartılmış havuç veya patates ile yemeğin çeşnisini arttırmış olursunuz ve salça miktarı daha eşit oranda dağılır.

 

Salça koyu kıvamlı ise ne yapılır

 

Salçanın kıvamını ayarlamak

Bazen belirli bir süreden daha fazla bekleyen salçalar, hafif kararma yapabilir veya yoğunluğu daha sert bir vaziyete dönüşebilir. Saklama koşullarına dikkat edilmesi gereken salçaların; (açıldıktan sonra buzdolabında beklemelidir), üzerine zeytinyağı ile koruyucu bir tabaka kaplanmasını öneriyoruz.

Yemeklere eklerken, hafif bir şeker yardımı alabilirsiniz.

Su içerisinde salça ve şeker karıştırılarak özellikle makarna soslarında enfes neticeler elde edilebilir ve salçanın yoğun tadı azaltılabilir.

 

Tuz

 

Salça ve tuz ilişkisi

Eğer ev yapımı doğal bir salçaya sahipseniz, haliyle katkı maddesi içermeyen ve tuz oranı yoğun bir salçanız var demektir.

Bu durumda, yemeklerinize salça kullanırken mümkünse tuzunu, piştikten sonra son aşamada, tat kontrolü yaptıktan sonra eklemelisiniz. Böylece salçadan gelen tuz oranı ile birlikte yemeğinizin ne kadar tuza ihtiyacı olduğunu daha net ölçebilirsiniz.

 

Topaklanan Salça

Yağda kavrulan salça, eğer 30 saniyeliğine bile olsa fazladan kavrulursa, dış yüzeyi sertleşerek topaklanmaya sebep olabilir.

Bu durumda hafif su kullanarak bu topaklanmayı açabilirsiniz. Salçayı kavururken üzerine ekleyeceğiniz malzemenizi yanınızda hazır bulundurmanızı öneririz. Böylece yanmadan ve topaklanmadan salçanızı kavurup, diğer malzemelerinizi hızlıca ekleyebilirsiniz.

 

Biber salçası mı domates salçası mı

 

Biber salçası mı domates salçası mı kararı

Özellikle etli veya bulgurlu yemeklere, hem biber hem domates salçasının ikisini birden, yani karışık salça kullanmanızı öneririz. Zira domates salçasının kavruk tadının yanı sıra, biberin sebzeden gelen tadı sizi oldukça farklı bir lezzetle karşılayacaktır.

 

Yukarıda değindiğimiz püf noktalarının akabinde, birbirinden leziz salçalı yemek tarifleri için, diğer yazımızı ziyaret etmenizi öneririz.

 

Afiyet olsun…

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Domates Salçası mı Biber Salçası mı, Domates Salçası Kullanmanın Püf Noktaları, Püf Nokta, Yemek Yapmanın Püf Noktası, Salça Soğandan Sonra mı Eklenir, Parlak Kuru Fasulye Yapmanın Püf Noktaları
Ekim 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR