LAVANTA YAĞI FAYDALARI

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağı çok yönlü kullanımı sayesinde, elinizin altında her daim bulunması gereken bir esansiyel yağdır.

Muhteşem bir güce sahip olan lavanta çiçeği yağı, yüzyıllardır kullanılagelmiş ve değer görmüş bir aromatik yağdır.

 

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta, Akdeniz iklimini, biraz kurak toprağı ve yüksek rakımlı tarlaları seven bir bitkidir. Lavanta yağı da bu bitkiden elde edilen esansiyel bir yağdır.

 

 

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Lavanta yağı yapımı oldukça zahmetli ama bir o kadar harika sonuç elde edilen bir çalışmanın ürünüdür. Lavanta yağı orijinal üretim süreci şöyledir:

Bahçeden hasat edilen lavantalar, büyük kazanlara demetler halinde konulur ve su ile kaynatılır. Distilasyon denilen bir yöntem olarak da adlandırılan şekliyle, buhar halindeki sıcak karışım, boru vasıtasıyla soğutucu kısma ulaşır ve ani soğuma ile oluşan yoğuşma neticesinde lavanta uçucu yağı, sudan hafif olduğu için üstte kalarak ayrışır.

Soğuk buhar makinesiyle lavanta yağı üretimi en yaygın yöntemdir.

 

Lavanta Yağı Distilasyon

 

1 dönüm lavanta kaç kg yağ çıkar sorusuna, mevsimin mahsule etkisine göre cevap verilebilir. Ortalama 80-150 kg lavantadan 1 kg yağ elde edilmektedir.

Evde lavanta yağı nasıl yapılır sorusu en çok merak edilen arayış olabilir. Bununla birlikte maalesef distilasyon yöntemi özel kazanlar ile en verimli sonucu sağlayacağı için, evde lavanta yağı yapımı, istenilen kalitede neticeyi sağlamayabilir.

Şimdi gelelim yazımızın asıl konusuna…

 

Lavanta Yağı Nedir

 

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

2500 yıldır insanoğlunun aktif şekilde kullandığı lavanta yağı nasıl kullanılır ve lavanta yağı ne işe yarar, yazımızın bu kısmında madde madde açıklayarak ilerleyelim dilerseniz.

 

Lavanta Yağı Saça Faydaları

Antifungal ve antiinflamatuar lavanta yağı; hindistan cevizi yağı, kekik yağı, biberiye yağı ve sedir ağacı yağı gibi güçlü yağlardan birkaçı ile birleştirildiğinde, günlük olarak saç derisine uygulanabilmektedir. Alopesi areata olarak da bilinen saç kıran tedavisi ve saç dökülmesinin tedavisine yönelik, yukarıdaki uygulamanın başarısını gösteren çalışmalar mevcuttur.

İçerisindeki fitokimyasallar sayesinde, saç tellerine doğru kan dolaşımını arttırmaktadır. Hücrelerin simüle olmasını sağlayan bu durum neticesinde, saç telleri uzamaktadır.

 

Saça Lavanta Yağı Sürmek

 

Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Lavanta yağı ve hindistan cevizi yağını bir kapta karıştırın. Karışımı saçınıza uyguladıktan sonra 15 dakika bekleyin. Akabinde doğal bir şampuanla yıkayıp durulayabilirsiniz. Bu işlemin saçınıza kazandıracağı parlaklık etkilerini arttırmak isterseniz, durulama suyunuza sirke ekleyebilirsiniz.

Bu karışımın yaklaşık 1 ay boyunca, haftada 2 kez uygulanması önerilir.

Saç dökülmesine doğal çözüm kürü olarak önerilen diğer bir karışım ise, lavanta yağı ve tatlı badem yağı karışımıdır. Badem yağı ve lavanta yağı karışımını saçınıza sürerek 30 dk. bekleyin ve durulayın. Haftada 2 kez tekrar edebilirsiniz.

Lavanta yağı şampuana karıştırılır mı sorusunun cevabı eğer şampuanınız doğal ve katkısız ise evet şeklinde olacaktır.

 

Saç biti nasıl giderilir

 

Lavanta Yağı Bite Faydaları

Bizlere hoş gelen kokusunun tam aksine, bazen saçlarda görünen bitleri kovmak için, saçınızı lavanta yağı damlatılmış tarak ile düzenli tarayarak ya da lavanta yağı damlatılmış bir toka takarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. 

 

Saçlarınıza uyguladığınızda; güçlendirme, parlaklık kazandırma gibi konularda fayda görebileceğiniz diğer karışımlar şu şekildedir: Çay ağacı yağı ve lavanta yağı karışımı, kekik yağı ve lavanta yağı karışımı, lavanta ve nane yağı karışımı, biberiye ve lavanta yağı karışımı.

 

Maskara Ömrünü Uzatmak İçin

Sevilen makyaj ürünlerinden birisi olan maskaranızın hem kurumasını önlemek hem de kirpiklerinizi beslemesini ve gürleştirmesini sağlamak için, 1 damla lavanta esansiyel yağını maskara tüpünün içine damlatabilirsiniz.

 

Lavanta yağı faydalarına devam edelim.

 

Kaliteli Uyku İçin Lavanta Yağı

 

Derin Bir Uyku İçin Lavanta Yağı

Sakinleştirici ve iyileştirici özelliği ile öne çıkan lavanta yağına dair 2020 yılında yapılan bir araştırma, özellikle uzun süreli tedavilerde uyku kalitesini kaybeden insanların derin uyumasını sağlayarak, aslında iyileşme sürecinin bir parçası olabileceğine değinmiştir.

205 tarihli başka bir çalışma ise, doğum sonrası dönemindeki 160 anne ile yapılmıştır. Deney grubu haftada 4 kez, toplam 8 hafta boyunca yatmadan önce lavanta yağı solumuştur. Deney sonucunda, bu grubun uyku kalitesinde oldukça iyi gelişmeler kaydetmişlerdir.

 

Lohusalık depresyonu nasıl geçer

 

Lavanta Yağı Uyku İçin Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı boyama özelliği olan bir esansiyel yağ değildir. Dolayısı ile yastığa lavanta yağı damlatmak suretiyle, kokusu sizi kısa sürede derin bir uykuya davet edecektir.

Lavanta yağının ferah ve muhteşem kokusundan faydalanmak için, kol kenarlarına, şakaklara ve göğsünüze 3-4 damla olacak şekilde sürebilirsiniz. Lavanta yağı vücuda sürülür mü sorusuna, eğer alerjen bir etki göstermediğini test ettiniz ve olumsuz bir sonuç almadıysanız evet cevabı verilebilir.

Kaliteli uyku için bitkisel uygulamalardan en kesin sonuç alınabilecek olanı; lavanta yağı, roma papatyası yağı ve magnezyum yağı karışımını boynunuzun arkasına ve bileklerinize sürmeniz önerilmektedir.

 

Lavanta yağı kullananların yorumlarını incelemeye devam ettiğimizde buraya sığmayacak kadar çok faydası olduğunu görmekteyiz.

 

Lavanta yağı nerelerde kullanılır sorusuna cevap aramaya devam edelim.

 

Cilt Bakımı Yağlar Lekeler

 

Lavanta Yağı Sivilceye Faydası ve Cilt Bakımı

Lavanta yağının, enfeksiyon, bakteri ve mantara karşı antimikrobiyal etkisi üzerine 100’e yakın çalışma yapıldığı bilinmektedir.

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp'ta yayınlanan bir araştırma;  lavanta yağının, karanfil, tarçın ve çay ağacı yağı gibi diğer esansiyel yağlarla karıştırıldığında, mikrop kırıcı etkisinin yükseldiğini belirtmektedir. Solunum sıkıntısı, cilt mantarı gibi rahatsızlıklara karşı mücadelede yardımcı bir faktördür.

 

Lavanta Yağı Yüze Sürülür Mü?

Lavanta yağı, uçucu yağlar içerisinde, en naziklerinden birisidir. Genellikle yan etki göstermez. Antimikrobiyal özelliği sayesinde lavanta yağı; cilt bakımında çok eski yıllardan beri bilinir. Roma döneminde, kişisel bakımda temel taşlardan biri olduğu kayıtlıdır.

Üzüm çekirdeği yağı ve jojoba yağı ile birlikte kullanıldığında ciltteki koyu lekeleri giderici etkisi gözlemlenmiştir.

İbrahim Saraçoğlu lavanta yağının faydaları hakkında bilgilendirmelerde bulunmuştur.

Antioksidan etkisi üzerine araştırmalar sonucu; lavanta yağı neye iyi gelir sorusuna verilen bir diğer cevap da, yaşlanma belirtilerini tersine çevirebileceği şeklindedir. Akne, yaşlılık lekeleri, doğum lekeleri, alerjik reaksiyonlar gibi cilt problemlerine uygulanabileceği belirtilmekte ve yapılan bir araştırma ile ciltteki alerjene bağlı kaşıntı ve döküntüleri tedavi edebileceği sonucu elde edilmiştir.

 

Cilt lekelerine ne sürülür

 

Lavanta Yağı Yüze Nasıl Kullanılır?

3-4 damla lavanta yağı, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ve ½ çay kaşığı jojoba yağını karıştırdıktan sonra dilediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.

Lavanta yağı cilde nasıl uygulanır diye merak edenler için bu karışımın yanı sıra şu da önerilmektedir:

Koyu lekelere çözüm bulmak için; sığla yağı ve lavanta yağını karıştırarak; gece yatmadan önce ve sabah gün içerisinde cildinize uygulayabilirsiniz.

Belki bu aşamada, hakkında bu kadar harika bilgiler öğrenmiş olduğunuz lavanta bitkisi ile bitki çayı yapıp; yudumlarken, lavanta yağı kullanımı hakkında okumaya devam etmek isteyebilirsiniz. :)

 

Güneş Yanığına Ne Sürülür

 

Yara ve Yanık Tedavisinde Lavanta Yağı

Kesik izleri, sıyrık ve yaralanmaların yanı sıra; yanık izlerinin de giderilmesi konusunda 2 farklı araştırma, aynı neticeye ulaşmaktadır. Lavanta yağı, içeriğindeki antimikrobiyal bileşikler sayesinde yanık izini iyileştirdiği ve yine kollajen sentezini teşvik etme yoluyla yara izlerinin iyileşmesini hızlandırdığı konusunda oldukça iyi performans gösterir.

 

Yara Tedavisinde Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

3-5 damla kadar lavanta yağı, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırarak, ilgili bölgeye uygulanır.

 

 

Bebekler İçin Lavanta Yağı

Bebeklere lavanta yağı uygulaması öncesi doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Dahili (içirme yöntemi ile uygulanmamalıdır.)

 

Bebeklerde Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Bebeklerin yastığına lavanta yağı damlatma yöntemi ile gece uykularının kalitesini arttırabilirsiniz. Ayrıca oda havalandırmasında kullandığınız difüzör içerisine hakiki lavanta yağı damlattığınızda, mikrop kırıcı etkisinden faydalanmış olacaksınız. Buhurdanlık lavanta yağı kullanımı yönteminin diğer faydası ise; lavanta yağı sivrisinek kovucu özelliğidir.

Lavanta yağı ile sivrisinek kovucu nasıl yapılır böylece değinmiş olduk.

 

Migren Nasıl Geçer

 

Baş Ağrısına Lavanta Yağı

Lavanta yağı ne için kullanılır sorusuna en güzel cevaplardan bir diğeri de baş ağrısını hafifletme özelliğidir.

European Neurology’de bir araştırma yayınlanmıştır bu konuda. Buna göre migren ve diğer baş ağrıları ile mücadele eden kişilerin, lavanta yağını 15 dakika solumaları halinde, ağrılarında belirgin azalmalar gözlemlenmiştir. Bu çalışmada hastaların %70’inin olumlu netice aldığı raporlar arasındadır.

 

Lavanta Yağı Baş Ağrısına Nasıl Kullanılır?

Şakaklara ve enseye sürülen lavanta yağı, 15-20 dakika içerisinde başarılı şekilde etkisini gösterecektir.

 

Kedi Piresine Ne İyi Gelir

 

Kediye Lavanta Yağı Sürmek

Kedi piresi için lavanta yağı sürerek çözüm bulan kişilerin yorumların de görebileceğimiz gibi, kedinizin tüylerindeki pirelerin temizliği, beslenmesi ve parlak olması için; hindistan cevizi yağı ve lavanta yağını karıştırarak sürebilirsiniz. Eğer kedinizin cildinde alerji yapabileceğini düşünüyorsanız, kumuna veya minderine de damlatabilirsiniz.


 

 

Lavanta Yağı İçilir Mi?

Her besin maddesi gibi, kullanım dozunun çok önemli olduğu lavanta yağını, hazımsızlık, ishal ve mide yanması gibi şikâyetlerin çözümü olarak suya damlatıp içerken dikkatli olmakta fayda vardır. 1 bardak suya 1-2 damla damlatılarak, içilebileceği ifade edilmektedir.

 

Lavanta yağı nerede satılır sorusuna cevap arayanları, güvenilir bir adres olan Egeye Dönüş’e bekleriz.

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça:

dergipark.org.tr/tr/pub/sduzfd/issue/29589/317448

Ncbi.nlm.nih.gov/pubmed-22517298

Ncbi.nlm.nih.gov/pmc-articles/PMC3931201

Ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761

Ncbi.nlm.nih.gov/pubmed-23737850

Etiketler: Lavanta Yağı, Lavendula, Kaliteli Uyku, Cilt Sorunları, Stresi Azaltma, Migren Tedavisi, Saç Kıran, Saç Dökülmesi, Saçları Parlak Yapan Yağ, Bite Karşı Ne Sürülür, Lavanta Esansı, Lavanta Esansiyel Yağı, Hakiki Lavanta Yağı, Derin Uyku İçin, Bebeklere Lavanta Yağı
Aralık 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR