KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?

Kuru Üzümün Faydaları

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Küçücük boyutlarına rağmen kurutulmuş üzüm kendi içinde, enerji, lif, mineral ve vitamin dolu kocaman bir dünya barındırır.

Yüksek şeker içeriği sayesinde, “doğanın şekeri” olarak ifade edilmesi gayet normaldir.

           

Zengin Lif İçeriği

Yaklaşık 1 çay bardağı kuru üzüm, günlük lif ihtiyacınızın %15-18 civarını karşılayabilir. Lif ağırlıklı beslenmenin önemi hazır gıda tüketiminin arttığı günümüzde, bağırsak sağlığı için daha da önemli bir hale gelmektedir. Özellikle meyve kuruları, elinizin altında hazır bulunduğunda sizi sağlıksız gıdalara yönelmekten alıkoyacaktır.

Ayrıca lifli gıda tüketiminin, kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü hakkında çalışmalar mevcuttur.

Kuru üzüm kilo yapar mı merakına yine bu zengin lif içeriği ile cevap verebiliriz. Lifli gıdalar midede uzun sürede sindirildiği için, tokluk hissini uzatır ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Tabi kontrollü tüketilmesi kaydıyla.

 

Kan yapan yiyecekler

 

Kuru Üzüm Kan Yapar Mı?

1 porsiyon kuru üzümün, yetişkin kadınların günlük demir ihtiyacının %7’ini karşılayabilecek demir içeriğine sahip olduğu belirtilmektedir. Demir, kırmızı kan hücreleri yapan ve dolayısıyla kansızlığı önleyen temel yapıtaşlarından birisidir.

 

Kuru Üzüm Kemiklere Faydaları

Kurutulmuş üzüm, içerdiği kalsiyum sayesinde, özellikle menopoz sonrası kemik erimesi riski ile karşılaşan kadınlar için oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Bir porsiyon kuru üzüm günlük kalsiyum ihtiyacınızın %4’ünü karşılayabilir.

Buna ek olarak kuru üzümde bulunan eser miktarda bor elementi, kemik gelişimi ve sağlamlığı için mutlaka gerekli olan kalsiyum ve D vitamininin birlikte çalışması yönünde, verimi arttırıcı fayda sağlar.

 

Kuru Üzüm Diş Sağlığı

2009 yılında yapılan bir araştırmada, antimikrobiyal bileşikler olarak da adlandırılan bazı fitokimyasallar sayesinde üzüm kurusu, ağzınızda çürüklere yol açma ihtimali olan bakterilerle savaşır. Ayrıca bu antioksidanlar sayesinde, ağız içi pH seviyesini dengeler, asidik tükürük oluşumu engellendiğinde ise çürük oluşumu önlenmiş olur.

Sonuç olarak, abur cubur yerine kurutulmuş üzüm yiyerek sağlıklı gülüşler elde etmeniz mümkün.

Burada bahsedilen faydalar, aynı şekilde siyah kuru üzüm faydaları olarak da anlatılabilir.

 

Diş sağlığına faydalı üzüm

 

Kuru Üzüm Göze Faydası

Görme yeteneğimizi güçlü tutan A vitamini, A-Karotenoid ve beta karoten gibi polifenolik bitkisel besinler açısından zengin olan kuru üzüm, gözlerde katarakt ve kas dejenerasyonuna neden olan serbest radikal hareketleri azaltarak göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

 

Kuru Üzüm Kalbe İyi Gelir Mi?

Günlük hayatımızda dengede tutmamız gereken sodyum-potasyum dengesi, bir şekilde sodyumun lehine olacak şekilde arttığında, başta tansiyon olmak üzere kalp-damar hastalıkları riskini oluşturabilir. Bu durumda, potasyum zengini kuru siyah üzüm tüketimi, dengeyi kurmanıza yardımcı olacaktır.

 

kuru üzüm şeker oranı

 

Kuru Üzüm Kaç Kalori?

Kuru üzüm kalori hesabını yaparken, çekirdekli kuru üzüm, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kara üzüm kalori bilgilerini ayrı ayrı ele almak gerekir.

Aslında kuru üzüm çeşitleri, nihai tüketici olarak halk tarafından şu şekilde bilinir; siyah kuru üzüm ve sarı kuru üzüm.

Şimdi "1 avuç kuru üzüm kaç kalori ?" sorusuna yazdığımız çeşitleri de ekleyerek cevap verelim.

Çekirdekli kuru siyah üzüm, 15 gr (bir avuç) için 47 kaloridir.

Çekirdeksiz beyaz kuru üzüm, 15 gr (bir avuç) için yaklaşık 40 kaloridir.

Netice olarak, çekirdekli kuru üzüm kalori ile sarı kuru üzüm kalori miktarı birbirine yakındır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, suyunu kaybedip şeker oranı yükselen her kuru meyvede olduğu gibi, taze üzüme göre kurutulmuş üzüm kalori miktarı daha yüksektir.

 

Üzüm kurusu kaç kalori sorusuna cevap aradıktan sonra şimdi yine önemli bir konu ile devam edebiliriz.

 

 

Kuru Üzüm İshal Yapar Mı?

Lif zengini bu besini, günlük tavsiye edilen miktardan daha fazla tüketmemeye dikkat ediniz. Gaz, şişkinlik veya ishal etkisi gördüğünüzde diyetinize eklemeye ara verebilirsiniz.

 

bebeklere kuru üzüm ne zaman verilir

 

Kuru Üzüm Bebeklere Ne Zaman Verilir?

En az 2,5 yaşına kadar bebeklere çekirdeksiz kuru üzüm verilmelidir.

Peki hangi aydan itibaren bebeklere üzüm kurusu verilebilir diye merak ediyorsanız, bebeğinizin hazır bulunuşuna göre 7-8. aylardan itibaren verebilirsiniz.

 

 

Kuru Üzüm Suyu Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru üzüm suyu nedir sorusuna bir açıklık getirelim.

Bir bardak kuru üzümü yine aynı bardak ölçüsünde su ile kaynattıktan sonra elde edilen suya kuru üzüm suyu denir.  Kuru üzüm suyu faydalarından bahsederken en öne çıkan özellik unutkanlığa karşı iyi bir savaşçı olması ve zihni canlandırmasıdır.

21 kuru üzüm suyu nasıl yapılır sorusuna karşılık da yine yukarıda tarif edilen yöntem ile üzüm suyu elde edilir. Her gün yapılan işlem sonucu, üzümler yenir, suyu da içilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kaynatılacak üzümün 21 adet olması ve 21 gün boyunca uygulanması şeklindedir

21 kuru üzüm sünneti olarak da bilinen, halk arasında yaygın bir uygulamadır.

21 kuru üzüm Peygamber Efendimizin hadislerinde tavsiye ettiği belirtilen bir uygulamadır.

Yukarıdaki konuya eklemek istediğimiz 21 kuru üzüm yemek uygulamasında fark şu şekildedir. 21 gün boyunca her gün aç karnına 21 adet kuru üzüm yenilerek hafızanın canlanması, demir eksikliğine karşı fayda sağlanması, unutkanlığın önüne geçilmesi, ağız ve diş bakterilerine karşı güçlü bir temizlik fırsatı yakalanması mümkündür.

 

rüyada üzüm

 

Rüyada Kuru Üzüm Görmek

Rüyada siyah kuru üzüm görmek yorumlandığında, rızkın ve kazancın bollaşacağına işaret ettiği söylenir.

Peki rüyada kuru üzüm yemek nasıl yorumlanır derseniz, güçlü bir şekilde bir işte başarı seviyesinin artacağı şeklindeki işareti pek çok kaynakta belirtilir.

 

 

Kuru Üzüm Çekirdeği Yenir Mi?

Siyah kuru üzüm çekirdeği çiğnenerek yenebileceği gibi, toz haline getirilerek de tüketilebilir.

Kuru üzüm çekirdeğinin faydalarına değinecek olursak; bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olabilir, kan şekerini düzenler, yağ yakımına ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak romatizma ağrılarını hafiflettiği de yine içeriğindeki antioksidanların hissedilen faydalarındandır.

 

kuru üzüm kompostosu nasıl yapılır

 

Kuru Üzüm Hoşafı

 

Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler:

2 su bardağı çekirdeksiz üzüm

3 yemek kaşığı şeker

6 bardak su

 

Yapılışı:

Ilık suda 15 dakika beklettiğiniz kuru üzümleri süzün ve tencereye aldığınız yeni suya ilave edin, orta ateşte kaynamaya bırakın.

Kaynamaya başladıktan sonra şekeri ekleyin ve 5 dakika karıştırıp şeker eriyince kapatın.

Üzüm kurusu hoşafı nasıl yapılır sorusuna aslında her mutfaktan ayrı bir tarif çıkar diyebiliriz. Bazen kaynadıktan sonra altı kapatılan hoşaf dinlenirken, içerisine 1 adet çubuk tarçın ve 3-4 adet karanfil atabilir ve soğuduktan sonra bu malzemeleri geri alabilirsiniz.

Ilıdıktan sonra buzdolabına alın.

Soğuk servis etmenizi öneririz.

Afiyet Olsun.

 

Kuru üzüm hoşafı tarifinden sonra, kuru üzüm hoşafı faydalarına değinmek gerekirse en bilinen faydası emziren anneler için süt arttırıcı özelliğidir.

Aynı zamanda kabızlığı giderici etkisinin de olduğu belirtilmektedir.

Özellikle lohusalık döneminde içilecek şerbetler içerisinde de belirtilen üzüm hoşafına, ilk aşamada üzüm ile birlikte doğranmış kuru kayısı ve kuru incir de eklenebilir. Bu şekilde hem emziren annelerde süt arttırıcı etkisi çoğalabilir hem de sindirim rahatlığı ve bağırsak için harika bir şerbete dönüşecektir.

 

Sağlıklı günler dileriz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

 

Kaynakça:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21881533/

healthline.com/health/ldl-cholesterol

health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines/previous-dietary-guidelines/2015

healthline.com/health/iron-deficiency-anemia

(Ames et al., 1993)

academic.oup.com/jn/article/139/9/1818S/4670552

 

Etiketler: Kuru Üzüm, Kemik Sağlığı, Diş Sağlığı, Kurutulmuş Üzüm Faydası, Üzüm Kurusu Kalori, Siyah Üzüm Kurusu Kalori, Sağlıklı Atıştırmalık Meyve, Meyve Kurusu, Doğal Kuru, Şekersiz Kuru Meyve, Köy Usulü Doğal
Şubat 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR