HAMİLELİKTE KURU İNCİR YEMENİN FAYDALARI

Hamilelikte Kuru Meyve Tüketilmesi

Kadınlar gebe kaldıklarında, vücutlarında büyük değişiklikler olur. Bebeğin gelişimi ile devam eden bu değişiklikler, kadınların vücüdunun reaksiyonlarını tamamen değiştirir.

Bu dönemde sağlıklı beslenme, bebeğin ve annenin sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden, diyetinize daha sağlıklı ve kuru incir gibi süper besinler eklemeniz gerekir.

Besin değeri açısından zengin besinler, bu dönemde karşılaşılma ihtimali bulunan sağlık problemlerinin üstesinden gelmeyi de kolaylaştırır.

 

Hamilelikte Şeker

 

 

İnsülin Direnci ve Gestasyonel Diyabet 

Tüm hamile kadınlarda insülin direnci vardır. Özellikle geç gebelikte, hormonlar kan şekerini bloke edebilir. Bu değişiklikler, vücut hücrelerinin insülini daha az etkili kullanmasını sağlar. Sonuç olarak kan şekeri seviyesi normalden daha fazla yükselir. Bunun en önemli neticesi elbette bebeğe dairdir. Gelişmekte olan bebeğinize sürekli bir besin kaynağı sağlar. Bu değişiklik bazen anne adayının diyabetik olmasına neden olabilir. 

Hamilelik sırasında annenin diyabetik olması durumuna gestasyonel diyabet denir. Gestasyonel diyabet, gebeliğin ikinci yarısında başlayan yüksek kan şekeridir. 

 

Düşük hacimli egzersizle birlikte düşük glisemik indeksli, yüksek lifli, dengeli bir diyet hamilelikte, kan şekeri seviyelerini sabit veya dengeli bir aralıkta tutmaya yardımcı olur. Besin değerinin miktarının izlenmesi, beslenmemizdeki basit karbonhidratlar yerine karmaşık ve lif açısından zengin karbonhidratlar önemli gıdalardır. 

 

Hamilelikte Kuru İncir Yemek

 

Gelelim meselenin kuru incirle bağlantısına..

Kuru incir, hamilelikte tüketilebilecek en iyi besinlerinden birisidir ve zengin bir lif kaynağıdır. 

Bir su bardağı kuru incirin içerisinde, 14,6 gram lif bulunmaktadır. İnsan vücudu lifi parçalayamadığı için karbonhidratlar gibi kan şekerinde bir artışa neden olmaz. Bu sonuç da, kan şekerinizi dengeli bir aralıkta tutmanıza yardımcı olur. 

 

Kuru incirleri tüketirken iyi bir protein kaynağı ile beraber tüketirseniz, örneğin fındıkla veya yoğurt gibi; kan şekeriniz ani bir yükselme göstermeyecektir.

 

Yulaf ve İncirli Muhallebi

 

Demir Eksikliği

Hamilelik öncesinde anemi olan anne adayları, demir eksikliğine karşı daha hassastırlar. Demir, hızlı büyüme ile doğrudan alakalıdır. Hamilelik sırasında vücuttaki kan hacmi arttığı için demire ihtiyaç da artmakatadır.

Vücudunuz bebeğinize oksijen sağlamak için dolayısı ile daha fazla kan yapmak için demir kullanır. 

Eğer yeterli demir deposu yoksa, bu durum, hamilelikte tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple hamilelikte iyi beslenme çok önemlidir.

 

Demir eksikliği, hamileliği yüksek riskli hale getirir ve erken doğum riskini artırır. Kuru incir çok iyi bir demir kaynağıdır ve kuru inciri diğer demir açısından zengin gıdalar gibi (yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye ve bezelye), demir içeriğinden yararlanmak niyetiyle de tüketebilirsiniz. 1 günlük beslenme listesi için, hamilelik sırasında önerilen demir miktarı 27 miligramdır. 

 

Demir İçeren Gıdalar

 

Kabızlık ve Sindirim Sağlığı 

Kabızlık, hamilelikte genel olarak yaşanılır ve maalesef bu harika dönemin tatsız bir parçasıdır. Büyüyen bir fetüs, rahminizi daha da ağırlaştırır. Bu da, bağırsak üzerinde fazladan bir baskı oluşturur ve atıkların vücuttan çıkmasını zorlaştırır. 

Öte yandan, hamilelik sırasında vücut daha fazla progesteron hormonu üretir. Progesteron bağırsakları rahatlatır, böylece vücuttan atıkları dışarı çıkarmak o kadar da zor olmaz. Yavaşlama, vücudun, tükettiğimiz gıdalardan besinleri ve suyu emmesi için daha fazla zaman sağlar. Yiyecekler bağırsağınızda ne kadar uzun süre kalırsa, kalın bağırsağınızın (kolon) o kadar fazla emmesi ve nemini daha fazla çekmesi anlamına gelir. Bu yüzden atık kurur ve geçmesi zorlaşır. Başka bir kabızlık nedeni de demir eksikliği olabilir.

 

Kuru incir, bağırsakları besler, ayrıca her bakımdan zengin olduğu için doğal bir müshil görevi görür. İçeriğindeki lifli yapı sayesinde, prebiyotik özelliklere sahip olması sayesinde, bağırsak bakterilerini besler. Bu muhteşem özelliğinin sonucu olarak da, sindirim sağlığını olumlu yönde iyileştiren sağlıklı bir bağırsak florası oluşur.

Daha fazla lif yemek, hemoroid gibi hamilelik sorunlarından kaçınmanıza da yardımcı olur. 

 

Hamilelik sırasında her gün 25 ila 30 gram lif açısından zengin yiyecekler yemelisiniz. İyi haber şu ki, 2-3 adet kuru incir zaten size 14.6 gram lif sağlıyor. Kuru incirleri olduğu gibi yiyebildiğiniz gibi; atıştırmalık olarak, salatalara karıştırarak, smoothie'lere karıştırarak ve hatta tatlandırıcı şeklinde bile kullanabilirsiniz.

 

Kuru incir, her yerde tadını çıkarmak için dayanıklı ve çok yönlü bir gıdadır. Her an çantanızda bulunmasını öneririz.

 

Egeye Dönüş, Nazilli'nin en güzel kuru incirlerini, kapınıza kadar ulaştırıyor.

Sağlıcakla kalınız..

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Hamilelikte Kuru İncir, Kuru İncir Faydası, Kuru İncir, Hamilelikte Beslenme, Hamilelikte Şeker, Hamilelikte Demir Eksikliği
Eylül 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR