DOMATES SOSU NASIL YAPILIR?

Domates sos yapımı

Yaz mevsimi geçti gitti. Rengarenk sebze ve meyvelerle dolu birkaç ay geçirdik hep birlikte. Ama bunun kışı da var. Ağustos böceği ve karınca hikayesini yaşadı bazılarımız.

Yeri gelmişken, kışa hazır mıyız? Hep diyoruz ya, meyve ve sebzeleri tam mevsiminde tüketmeli, öte mevsimler içinse kurutma, salamura ve konserve yöntemlerini kullanmalı diye. Hazır treni kaçırmamışken domatesi yakalayalım deriz. Son demlerini yaşıyoruz şu an. Salçasını yapmak için gerekli sıcak havayı kaçırdık belki ama sos için halen geç kalmış sayılmayız. Ne sosu demeyin, tabi ki ev yapımı kışlık domates sosundan bahsediyoruz.

Vakit kaybetmeden kışlık domates sosu nasıl yapılır bahsine geçelim.

 

Domates sosu yapımı tarif

 

Ev Yapımı Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Endüstriyel mamullerden uzak bir hayat yaşıyor ve doğal beslenmeyle ilgili kaygılarınız varsa taşın altına elinizi koymanız gerekiyor. Zira ülkemizdeki genel beslenme düzeyi hem bilinç seviyesinden hem de ekonomik gidişattan ötürü pek keyifli değil.

3 çözümü var gibi geliyor. İlki organik beslenme kültürünün gerektirdiği yüksek bütçe. İkincisi köy bağlantıları ve doğal ilaçsız ürüne ulaşabilmektir. Üçüncüsü ise kendi tüketeceğimizi kendimizin yapması ya da yetiştirmesidir. Artık hangisine sahipsek o kulvarda koşturmalıyız. Biz burada üçüncü yola dair birtakım tavsiyelerde bulunacağız. İlk ikisi pek müdahil olabildiğimiz alanlardan değil maalesef.

 

Küp doğranmış domates

 

Ev yapımı domates sosu tarifi için mevzuyu gözünüzde büyütmeye gerek yok.

Zeytinyağı, tuz, domates yeterli. Odun ateşi olmak zorunda da değil. Evdeki ocağınızda bile basitçe çözebileceğiniz ve fakat emek yoğun bir tarif.

 

Domatesleri küp küp doğrayın, tencereye atın. İçine göz kararı bir miktar tuz gezdirin (Eksik gelirse sonradan ilave edersiniz ama fazlasının pek çözümü yok gibi). Biraz zeytinyağı ilavesi ile tencerenin kapağını kapatıp kaynatın. Domatesler suyunu saldı, küp formları bozulmaya başladı ve püremsi bir yapıya büründüyse blender zamanı gelmiş demektir. Blenderdan geçirip koyu bir sıvı haline getirin. Tadına bakın, tuzuna bakın.

Her şey yolundaysa temiz kavanozlar ve temiz kapaklar devreye girsin. Kavanozların boyun kısmından 1 cm. boşluk kalacak şekilde dolumlarını yapıp, 3 geri 1 ileri tekniği ile kavanozları kapatın. Ters çevirmenize gerek yok. Kapak içi contalar zarar görmesin. Kapaklar kaynar sudan geçip kurulandıktan sonra kapatıldıysa ters çevirme işlemine gerek duymadan kapamaları yapabilirsiniz.

 

domates kabuğu soyma

 

Yemeklik Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Aslına bakarsanız yukarıda tarifini verdiğimiz ev yapımı domates sosu tam olarak yemeklerde kullanmaya uygun.

Eğer bu sorudan kasıt; iri taneli bir domates sosu ise küçük bir hareketle kışlık domates sosu tarifimizi revize edebilirsiniz. İçindekiler ve pişme usulü aynı kalmak koşuluyla sadece domatesin kabuk soyumu devreye girecek. Zira yemeklere ilave edilen domates sosunda hem iri taneler hem de kabuksuz bir görüntü arzu ederiz. Bundandır ki domates kabuklarının soyulması daha iyi olur. Bir de pişme esnasında domateslerin ezilmesine çok müsaade etmeden ve blenderdan geçirip püre haline getirmeden sıcak sıcak kavanozlama yapabiliriz. Böylelikle yemeklik domates sosumuz hazır hale gelmiş olur.

 

Soslu Makarna

 

Domates Sosu Nerelerde Kullanılır?

Domatesin girdiği her tarifte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sulu yemekler, pizzalar, makarnalar… Zaten domates sosu yapmaktaki amacımız yepyeni kullanım alanları türetmekten ziyade mevsim dışı domates tüketimini en sağlıklı bir biçimde hayatımıza yerleştirmek. Kışın pazardan ya da manavdan domates almak lezzet, görüntü, bütçe, besin değerleri, doğallık tarzı konu başlıklarında emin olun hiçbirimizi memnun etmeyecektir.

O zaman yazın domates, kışın domates sosu diyoruz.

 

Haydi! Mevsim geçmeden, hâlen pazarlarda kıpkırmızı leziz domatesler varken kolları sıvayalım. Kışlık domates sosu nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrendiğimize göre işin başına geçelim ve kavanozları dolduralım. Şimdiden herkesin ellerine sağlık.

 

Sağlıcakla Kalınız...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

  

Etiketler: Domates Sosu, Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır, Domates Sos Yapımı, Kışlık Sos Yapımı, Rendelenmiş Domates, Yemeklik Domates Sosu, Kışlık Hazırlık, Domates Kavanozlama, Kışlık Kavanoz Hazırlığı
Ekim 13, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR