BEBEKLERE BAL VERİLİR Mİ?

Bebek ve Bal

Bebeğinizi büyütürken çeşitli yeni yiyecekler yedirmek, ilk yaşın en heyecan verici kısımlarından biridir. Bal faydalı ve besleyici bir besindir, bu nedenle anne-babalar bebeklerine doğal bal yedirmenin, en sağlıklı besleme yöntemlerinden birisi olduğunu düşünürler.

 

1 Yaşından Küçük Bebekler Bal Yiyebilir Mi?

Birçok çocuk doktoru ve beslenme uzmanı, bebeklerinize bal yedirmek için 1 yaşından öncesini önermiyor ve beklemenizi tavsiye ediyor. Yani bebeğinize 1 yaşından önce bal vermemelisiniz. Bu beslenme kuralı, bal içeren tüm yiyecekler ve unlu mamuller için de geçerlidir.

 

Bal Yiyen Bebek

 

Bebek, Bal ve Botulizm

1 yaşın altındaki bebeklere bal vermenin en büyük riski, botulizmdir. Genelde, 6 ay ve daha küçük bebeklerin, bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bal ve bal ürünlerinde bulunan clostridium botulinum sporları, bal yoluyla bebeklere bulaşabilir. Bu sporlar, bağırsakta nörotoksinler üreten bakterilere dönüşür.

Çocuğunuza bal vermeden önce çocuk doktorunuza danışmanız en iyisidir.

 

 

Bebeğime Ne Zaman Bal Verebilirim?

Bal, bebeğiniz 12 aylık olduktan sonra tadını çıkarabileceği faydası bol bir besindir.

Bal, şekerden daha tatlı bir besin olduğu için; az kullanım sonucunda tadı daha yüksek bir lezzet elde etmeniz mümkündür. 

 

Balın en bilindik faydası öksürük önleyici olmasıdır. Bu muhteşem yararı neticesinde, bebeği hasta olan annelerin, öksürük iyileştirici olarak bebek ek gıdalarına ekleme arzusunda olabilir. Yine de mutlak surette bu durumda kaçınılması faydalı olacaktır.

 

Bebek Ek Gıda Bal

 

 

Bebeğimi Bala Nasıl Alıştırırım?

Çocuğunuz, bal yiyebilecek yaşa geldikten sonra bala alıştırmak isterseniz, en sevdiği yiyeceklere biraz bal ekleyerek başlamak en basit yol olabilir. Herhangi yeni bir gıdada olduğu gibi, bala yavaş yavaş alıştırmak daha kolay ve doğru olacaktır.

 

Çocuklarda Bal Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Çocuğunuz bal tükettikten sonra, gıda alerjisi belirtilerinden bazılarını gösteriyor ise hekiminize danışmanızı öneririz. Örneğin kaşıntı, kızarıklık, bulantı ve huzursuzluk bunlardan en önemlileridir.

 

Çocuğunuz bal yemeğe başladığında, alerjisi olup olmadığını anlamak için, ek gıdaya geçiş döneminde her zaman yapılması tavsiye edilen yöntem olan "3 gün bekleme kuralını" uygulamanızı öneriyoruz.

1 yaşını geçmiş çocuğunuzun öğünlerine yavaş yavaş balı ekleyip, 3 gün vücut reaksyionlarını takip edebilirsiniz. Bu süreç içerisinde, yeni bir besine daha başlamayıp; sadece bal yemesinin neticesini takip etmelisiniz. Bir reaksiyon görürseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Bununla birlikte herhangi bir problem olmaması halinde, gönül rahatlığı ile uyguladığınız ek gıda tariflerine bal ekleyebilirsiniz.

 

Ballı Ek Gıda Tarifleri

 

Çocuklara Bal Yedirmenin Yolları

Bebeğinizin beslenmesine balı dahil etmek için, şu tarifleri deneyebilirsiniz:

Yulaf ezmeli bal,

Ballı kızarmış ekmek,

Ballı yoğurt,

Ev yapımı bir içeceğe tatlandırıcı olarak bal eklemek.

 

Bu bilgilerden hariç olarak, bebeğinizin beslenmesinde uyguladığınız ek gıda tariflerinde şeker yerine bal kullanabilirsiniz. En sevdiğiniz tariflerde yavaş yavaş oranı ayarlayarak bal ilavesi yapabilirsiniz. 

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, balın normal şekerden daha yoğun bir tada sahip olmasıdır. Dolayısı ile şeker yerine bal eklerken, şu ölçülere dikkat etmenizi öneririz:

Bir tarifte belirtilen her 1 bardak şeker yerine 1/2 bardak bal kullanabilirsiniz. Bu miktarın haricinde ne kadar kullanacağınız sizin ve bebeğinizin damak tadına göre belirlenecektir. Püf noktası azar azar başlayarak, tercihinize göre miktarı ayarlamaktır.

 

Katkısız, doğal ve besin değeri yüksek çam balı için en doğru adres Egeye Dönüş.

 

Çam Balı

Çam Balı

 

Afiyet Şifa Olsun...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Ek Gıda, Botulizm, Bebeklere Bal Yedirme, Bal, Bal Alerjisi, Ballı Tarifler, Bal ve Öksürük, Bel ve Alerji
Eylül 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR