Adı her ne kadar turunç reçeli olsa da, yapımında turunç kabukları kullanılır.
Portakalın soyulduğu gibi soyulan turunçların, kabuklarının iç kısımlarındaki beyazlıklar da temizlenir.
Yuvarlanarak, rulo haline getirilen turunç kabukları, iğne yardımıyla ipe dizilir. Bu sayede bir arada ve derli toplu dururlar.
Kaynayan suda 10 dakika bekletilen turunçlar, kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya bandırılarak, soğutulur ve acılığı alınır. Haşlayıp da soğuk suya bandırma işlemi 3 – 4 kez tekrar edilir, bu işlem sayesinde turunç kabukları acı tadından arınmış olurlar.
Acılığı gitmiş olan turunçların, şekerle birlikte bekleyecekleri 3 – 4 saat, onlar için yeni tat yolculuğunun başlangıcıdır.
Şekerle kavuşmuş olan turunçlar artık kaynayıp reçel olmak için hazırdır.
30 – 35 dakika kısık ateşte kaynayacak olan turunç kabuklarını, zedelemeden tahta kaşık yardımıyla arada karıştırmak, kıvamını kontrol etmek gerekir.
Kavanozlara alınmadan ya da kavanozlara alınırken, turunç kabukları dizilen iplerden çıkartılır.
Sıcak halde, kavanozlara alınıp, kapatılıp ters çevrilir.
Kaynama devam ederken bitmesine 5 – 10 dakika kala, eser miktarda limon tuzu ilave edilir. Şekerlenmemesini engellediği ve sapasağlam bir şekilde uzun süre bozulmamasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Sıcaklıkla vakum vazifesi yapan kavanoz kapakları, reçelin hava ile temasını keser, bu sayede kapağı açılmayan turunç reçeli, en az 2 yıl bozulmadan kalabilir.
Yeni kapakların kullanılması, vakumun daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kapağı açılan kavanozların ise, 10-15 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bu süre boyunca reçellerin, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Mevsim itibariyle sonbaharın sonlarında ve kış aylarının başında, kısa bir süre zarfında ağaçlarda rastladığımız turunç meyvelerinin, Nazilli sokaklarındaki önemi de büyüktür.
Belki daha önce denememiş olabilirsiniz. Bu enfes meyvenin, kabuğundan reçel yaparız, suyunu da ekşi olarak kullanırız.
Salatalarınızda ve ekşinin girdiği tüm yemeklerde turuncun suyu kullanılır.
Turunç reçeli özellikle kahve ve çay yanı ikramlığı olarak da sunulur.
Gurme bir tat olan turunç reçeli, sadece reçelden daha fazlasıdır.
Turunç meyvesine ulaşmak ve evde bu meşakkatli reçeli yapmak biraz zor olabilir.
Egeye Dönüş ailesinin en sevilenlerinden, lezzetli, rengârenk, ev yapımı reçeller; sizleri reçel yapmanın maddi ve fiziki yüklerinden kurtararak, istediğiniz her anda muazzam lezzetlere, ulaşabilmenizi sağlıyor.
En önemli özelliklerinden biri de %70-75 oranında meyveye sahip olmalarıdır.