Yıkandıktan ve tamamen kuruduktan sonra, incirlerin sapları temizlenir. Küçük küçük doğrandıktan sonra, şeker ile birlikte beklemeye başlar. Bu sayede, mevcut suyunu salıp; şekerin erimesini sağlayacaktır.
Diğer reçeller ile farklılık gösterdiği bir husus, yapımında eser miktarda su kullanılmasıdır. Kuru bir meyve olan kuru incir, içinde su barındırmadığı için, reçelin kıvamının istenilen hale gelmesinde suya ihtiyaç duyulur.
Kaynamadan 3 - 4 saat önce, şeker, incir parçaları ve biraz su, bir kapta bekletilir.
Yüksek ateşte kaynamaya başlayan kuru incir reçeli, bir taşım kaynadıktan sonra, hafif kısık ateşe geçer.
Cevizli incir reçeli, tercih etmek isterseniz, bu aşamada, kaynamakta olan reçelin içine cevizler ilave edilir. Cevizli kuru incir reçeli, sevilen ve yaygın olarak tüketilen reçel türlerindendir.
40 - 45 dakika kısık ateşte, kaynamasına devam eden kuru incir reçeli, kıvamı istenilen seviyeye geldiğinde ocaktan alınır.
Kaynama devam ederken, bitmesine 5 – 10 dakika kala, eser miktarda limon tuzu ilave edilir. Şekerlenmemesine ve sapasağlam bir şekilde uzun süre bozulmamasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Kaynadıktan sonra kavanozlara alınıp, kapatılıp ters çevrilir.
Sıcaklıkla vakum vazifesi yapan kavanoz kapakları, reçelin hava ile temasını keser. Bu sayede kapağı açılmayan kuru incir reçeli, en az 2 yıl bozulmadan kalabilir.
Yeni kapakların kullanılması, vakumun daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kapağı açılan kavanozların ise, 10-15 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bu süre boyunca reçellerin, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Egeye Dönüş ailesinin en sevilenlerinden, lezzetli, rengârenk ev yapımı reçeller; sizleri reçel yapmanın maddi ve fiziki yüklerinden kurtararak, istediğiniz her an muazzam lezzetlere ulaşabilmenizi sağlıyor.
Sadece pancar şekeri, meyve ve eser miktarda limon tuzu içeren ev yapımı reçeller, uygun saklama koşulları sağlandığında, iki yıla kadar sapasağlam kalabiliyor.
Kuru incir reçeli ve diğer tüm reçellerde, kavanozlar yaklaşık olarak 450 gram reçel içermektedir.
Kahvaltı sofralarındaki tatlı ihtiyacını karşılayabilecek olan reçeller, birçok sürülebilir gıdaya alternatif olacaktır.
En önemli özelliklerinden biri de %65-75 oranında meyveye sahip olmalarıdır.
Bu oran kuru incir reçelinde, %80-85 seviyelerine kadar çıkmaktadır.