PANCAR TOZU FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI

Pancar Tozu

 

Pancar muhteşem bir sebzedir ve fakat tüketilmesi bazen zahmetli olabilir. Soymak için eldiven takmakla başlayan hazırlık süreci, tadını enfes hale getirmek için bazen ek soslar hazırlamayı gerektirmesi ile devam eder. Yine de, kendine has o tatlımsı tadını sunmanız zor olabilir.

Pancar tozu ise kullanımı kolay ve harika bir besin maddesidir. Pancar tozu, pancarın diğer formlarına göre daha düşük kalori ve daha az karbonhidrat içerir. Bu, ketojenik (düşük şekerli diyet) tercih edenler için değerli bir bilgidir.

Journal of Food Science and Biotechnology araştırmasına göre, pişmiş pancarla kıyaslanan pancar tozu, hemen hemen aynı miktarda nitrik oksit içerir. Ve yine benzer bir çalışma, pancar tozunun, suyuna göre daha fazla organik asit içerdiğini bulmuştur.

 

Pancar suyu

 

Pancar tozu, kilo kaybı ve detox açısından neredeyse mükemmel bir tercihtir. Kolay yağ yakmak için pancar tozunu tercih edebilirsiniz.

Pancar; lif, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve sağlığı destekleyen diğer besinler açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca pancarlara parlak kırmızı rengini veren betalainlerle doludur.

Güvenilir bir dergi olan, Journal of Food Chemistry Ocak 2019 sayısında okuyabileceğiniz bir araştırma sonucu da bu bilgiyi desteklemektedir. Pancar; fenolik bileşikler, karotenoidler, flavonoidler ve betalainler dâhil olmak üzere çeşitli faydalı biyoaktif bileşikler içerir.

Ayrıca bu muhteşem kök sebze, yüksek miktarda folat, potasyum, demir, magnezyum, manganez, C vitamini ve antioksidanlar da içerir.

 

Kırmızı Pancar

 

Pancarın Faydaları Nelerdir?

 

Kalp Sağlığı ve Tansiyon

Pancar da dâhil, nitrat içeren besinler üzerinde yapılan araştırmalar, bu besinlerin kan damarlarının genişlemesine yardımcı olması sayesinde kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor.

Bir başka araştırma, pancar tüketiminden sonraki 5-6 saat boyunca, hipertansiyona karşı vücudun korunabildiğini göstermiştir.

 

1 çay kaşığı pancar tozunun, 85 mg potasyum içerdiğini de eklemeliyiz.

 

Hafıza Güçlendirme ve Bunama Etkilerine Karşı Faydası

Pancar tozundaki nitrat içeriği, kan damarlarını uyarır ve beyine giden sağlıklı kan ve oksijen kaynaklarını destekler. Çalışma sonuçları, özellikle beynin ön lobundaki kan akışını hızlandırabildiğini ve dolayısıyla, önemli karar alan bu bölümün sağlıklı çalışmasını desteklediğini göstermiştir.

 

kırmızı pancarın tozu

 

Sporcu Performansını Arttırması

Pancar, lezzetli bir nitrat kaynağıdır ve bu nitrat sayesinde beyine giden sağlıklı kan akışını uyararak; kas sistemi ve solunum sistemi de dâhil vücudun diğer bölgelerindeki kan akışını destekler. Bunun yanı sıra, hücrenin enerji kaynağı olan mitokondriyi de destekler.

Pancarda bulunan betalain pigmentleri, tüketen kişilerin enerji s​​eviyelerini artırma ve atletik performansı geliştirmede faydalıdır.

Spor antrenmanı öncesi takviyesi olarak görülebilecek pancarın, 2-4 saat aralığında vücudun nitrat seviyesini desteklediği ve atletik çalışmaların verimini arttırabileceği çalışmalar sonucu açıklanmıştır.

Merhaba dayanıklılık, elveda yorgunluk!

Antrenman öncesi düşük şeker ile yüksek enerjili beslenmenize ekleyebileceğiniz harika bir “hile”,  pancarın tozu.

 

İltihap Ve Enflamasyon İle Mücadele

Pantone 2023 rengi olarak açıklanan şuh pembe rengine nazaran, şaşırtıcı şekilde iltihapla savaşma gücü yüksektir. Betalain pigmenti içeren pancar, iltihap giderici özelliğini bu maddeden alır. Kronik iltihap olan osteoartrit ağrıyı azaltabildiği yönünde çalışmalar mevcuttur. Serbest radikallerle savaşabilmesi burada en önemli etkendir. Ek olarak kırmızı pancardaki betanin, obezite ile bağlantılı olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

 

Kırmızı kök pancar

 

Karaciğer Sağlığına Faydaları

Vücuttaki toksinleri atmada görevli karaciğerin de kendini detoksifiye edebilmesi gereklidir. Pancar, içindeki betalain sayesinde, buna yardımcı olabilecek muhteşem bir besindir. Betalain aynı zamanda, safra salgısının sağlıklı üretilmesini ve ince bağırsak boyunca sağlıklı akışını teşvik eder. İçeriğindeki folat ve demir sayesinde karaciğerinize destek sağlar.

 

Metabolizma Hızını Arttırması

Pancar, kolayca erişebileceğiniz, mevcut besleyiciliği en yoğun gıdalardan biridir. Betalainler, enerji seviyelerini ve atletik performansı artıran güçlü antioksidanlardır. Araştırmalar, pancar yemenin insanların kilo vermesine ve yağlanma eğiliminden uzak durmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Pancarda bulunan betanin adlı pigmentin metabolizma hızını arttırdığı ve kalori yakımını arttırdığı gösterilmiştir.

Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, pancar yiyenlerin yemeyenlere göre daha fazla kilo verdiğini gösterdi. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir başka çalışma, pancar suyu tüketen kadınların, içmeyenlere kıyasla daha yüksek dinlenme metabolik oranlarına sahip olduğunu gösterdi. Bunun tam olarak karşılığı da, bazal metabolizma hızının daha yüksek oluşu ve kolay şekilde yağ yakımını sağladığıdır.

 

kilo vermek için

 

Kilo Vermeye Yardımcı

Pancar besin değerlerini incelediğimizde; 1 adet kırmızı pancar 36 kaloridir. İçerisinde çok düşük miktarda karbonhidrat ve yağ bulunmakla birlikte; yüksek oranda A vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içermektedir.

Pancarı toz olarak tükettiğinizde, az miktara karşılık, yüksek oranda besin içeriğine sahiptir.

Pancar tozu, metabolizmayı hızlandırmak suretiyle yağ yakımını artırarak, kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilen betalainler içerir. Bu pigmentler sayesinde, pancar sebzesi tüketiminin insanların kilo vermesinde önemli bir rol oynadığına inanılır.

 

Pancarın Bebeklere Faydası

Kalsiyum ve A vitamini içeriği sayesinde, büyüme döneminde bebeğinizin gelişimini destekleyici bir besindir.

Peki, pancar bebeklere ne zaman verilir?

8.ay itibariyle verilebileceği bilinse de; içeriğindeki nitrat dolayısıyla doktorunuza danışarak bebeğinizin gelişimine göre başlangıç ayının değerlendirilmesinde fayda vardır.

 

Pancar tozu nerede kullanılır

 

Pancar Tozu Kullanım Alanları

Toz halde pancar tüketimi oldukça kolaydır, zira yiyeceklere hafif bir tat verir, baskın bir tadı bulunmaz.

En kolay tüketim yolu, 1 çorba kaşığı pancar tozunu 1 bardak suya karıştırarak içmektir.

 

Toz Pancar Nerede Kullanılır?

 

Smoothie

Sporcu İçeceği

Pankek, Omlet

Muffin, Kek

Humus

Çorba ve Krema

Salata sosları

Yoğurt Karışımları, Dip Sos

 

Pancar Tozunun Zararları

Günde 5 gramdan fazla tüketilmemesi önerilir; zira vücudu yatkın olan kişilerde böbrek taşı riski oluşturabilir. Bunun haricinde bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Zarar olarak nitelendirilmese de, pancar tüketenler için bir diğer bilgi; insanların %10’luk bir kısmında “beetüri” olarak bilinen, idrarın pembeden kırmızıya dönmesi gibi bir etki görülebilir ve zararsızdır.

 

Egeye Dönüş pancar tozu %100 pancar tozu içerir. Şekersiz, GDOsuz, glütensiz, süt ürünü içermez ve vegandır.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça:

cdc.gov/bloodpressure

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23596162

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288952

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20951824

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23075552

dovepress.com/betalain-rich-red-beet-concentrate-improves-reduced-knee-discomfort-an-peer-reviewed-fulltext-article-NDS

Etiketler: Pancar Tozu, Hafıza Güçlendirme, Antrenman İçeceği, Sporcu İçeceği, Bebeklere Pancar, Nitrik Asit, Tansiyon Düzenleyici, Kalp Sağlığı, Yağ Yakımı, Metabolizma Hızlandırıcı
Ocak 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR