CENNET HURMASININ BESİN DEĞERLERİ

Kurutulmuş Cennet Hurması

Dizimizin 2. yazısında kısmen temas ettiğimiz başlıklar şöyleydi; “kuru cennet hurması diyette yenir mi, cennet hurması yoğurtla yenir mi, cennet hurması kabuğu ile yenir mi, günde kaç adet hurma yemeli?”.

Şimdiki yazımızda ise cennet meyvesi ile ilgili biraz daha derinleşip cennet hurmasının besin değerlerine nüfuz edeceğiz.

Değerlere hakimiyetimiz arttıkça aklımıza gelebilecek olası cennet hurması tüketim usulleri, miktarları gibi yanal suallere de bilgimiz dahilinde cevap vermeye çalışacağız.

Keyifli okumalar.

 

Cennet hurması nasıl kurur

 

1 Adet Kuru Cennet Hurması Kaç Kalori?

100 gram kurutulmuş cennet hurması 272 kaloridir. Kalibre olarak değişkenlik gösteren hurmaları göz önünde bulundurduğumuzda orta-iri tabir edebileceğimiz, tanesinin 40-50 gram geldiği kurutulmuş cennet hurmalarının 1 adedi 130-140 kalori civarındadır.

1 porsiyon cennet hurması kurusunun 1 adede tekabül ettiği düşünülürse, orta-iri kıvamda 1 porsiyon cennet hurması da 130-140 kalori gelir diyebiliriz.

 

Cennet Hurmasında Hangi Vitamin Var?

Cennet hurmasının rengi barındırdığı vitaminlere ilişkin, bir parça da olsa ipucu verir. Olgunlaşmamış hâli sarı iken, hafif yumuşayıp ermeye başladığında turuncuya dönen rengi; beta karoteni (A Vitaminini) akla getirir. İlaveten B1, B2 ve B3 vitaminleri açısından da zengindir diyebiliriz. C vitaminine gelindiğinde ise hatrı sayılır düzeyde, C vitamini içerdiği bilinmektedir.

(Diyetisyen Dürdane Keskiner/florence.com.tr)

 

Cennet hurması kurusunun içi nasıl

 

Kurutulmuş Cennet Hurmasının Besin Değerleri

100 gram kurutulmuş cennet hurması 272 kalori, 1.15 gram yağ, 11.5 gram diyet lifi, 61.31 gram karbonhidrat, 31 miligram kalsiyum, 2.45 gram protein, 1.42 miligram demir, 15 miligram sodyum, 651 miligram potasyum içermekle birlikte kolesterol değeri sıfırdır.

 

Trabzon Hurması Cinsel Gücü Arttırır mı?

Hem erkek hem de kadın bireyler, cinsel yaşamlarında kalitelerini arttırabilmek için doğal gıdalardan istifade etmek isteyebilirler. Bu arayış aynı zamanda Trabzon hurmasının cinsel güce etkisini de kapsar. Sperm ve yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olduğu, afrodizyak etkisinin kayda değer anlamda yüksek olduğu gibi görüşler olsa da, Trabzon hurmasının cinsel güce etkisini bilimsel ve akademik anlamda ölçen yetkin bir bilgiye ulaşamadık. Halk arasında olumlu yönde bir görüş olsa da, bloğumuzdan bu tarz bilgileri paylaşabilmemiz için bilimsel bir dayanağımızın olmasına özen gösteriyoruz. Hâl-i hazırda akademik düzeyde bir veriye erişemediğimiz için, Trabzon hurması cinsel gücü arttırır mı sualine şu etapta kesin bir cevap vermek pek mümkün durmuyor.

 

Cennet hurması kurusunun dışındaki beyazlık

 

Trabzon Hurması Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Her meyvede olduğu gibi Trabzon hurmasında da muhafaza şartları, meyvenin besin değerlerini doğrudan etkilemektedir. Hatta sadece besin değerleriyle kalmayıp hem fiziki görüntüsünü hem de lezzetine tesir etmektedir. Asıl üzerinde durduğumuz form kurutulmuş cennet hurması olduğu için meyvenin kuru hâlinin saklama şartlarını paylaşalım.

Bilindiği üzere kurutulmuş cennet hurması %100 kuru bir meyve değildir. Nem değeri yüksek olduğu için doğru saklama şartlarına riayet edilmediği taktirde hem besin değerlerini kaybedecek hem de fiziki bozulmalar meydana gelecektir.

 

Kurutulmuş cennet hurmasını nasıl saklanır denilecek olursa, ilk etapta tüketilecek süreyi tespit etmemiz lazım gerekir. Eğer 1 hafta-10 gün içerisinde tüketilecekse oda sıcaklığında saklanabilir. Mesela mutfak masası ya da tezgahı üzerinde, bir tabak/kap içerisinde, üzerine hava alacak şekilde bir bez ya da peşkir koyup muhafaza edebilirsiniz. Ama hem alım yaptığınız miktar fazla hem de çok daha uzun sürede saklamak isterseniz kesinlikle derin dondurucu öneriyoruz. 4-5 adet kurutulmuş cennet hurmasını buzdolabı poşeti içerisinde yerleştirip derin dondurucuya atın. Tüketeceğiniz zamandan yarım saat önce çıkarıp çözünmesini bekleyin. İlk günkü yumuşaklığına kavuşacaktır. Bu şekilde kurutulmuş cennet hurmanızı 1 seneye kadar saklayabilirsiniz. Hem cennet hurması besin değerleri muhafaza edilmiş olur hem de kozmetik anlamda hiçbir form değişikliğine maruz kalmadan meyvenizi tüketmiş olursunuz.

Böylelikle kurutulmuş hurma nerede saklanır sorusuna da buzdolabı yerine derin dondurucu cevabını vererek doğru muhafaza şartını aktarmış olduk.    

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Etiketler: Cennet Hurması, Kuru Hurma, Cennet Hurması Kurusu, Kurutulmuş Trabzon Hurması, Trabzon Hurması Kurusu, Hurma Kalori, Cennet Hurması Besin Değerleri, Hurmada Hangi Vitamin Var
Ekim 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR