SARIMSAK TOZU NEDİR?

Sarımsak Tozu Nasıldır

İddialı bir baharat olan sarımsak tozu hakkında konuşulacak çok şey var.

Keşfedenler için, fırında sebze kızartma, tavuk veya et marinasyonu, tuzlu hamur işleri, pizza, çorba vb. tariflerde olmadığında eksikliği hissedilen en güzel baharattır.

“Tazesi dururken, soğan ve sarımsak tozu neden kullanılsın ki?” dediğinizi duyar gibiyiz.

 

O zaman okumaya devam edebilirsiniz.

 

Sarımsak tozu nasıl yapılır

 

Sarımsak Tozu Nedir?

Sarımsak tozu içindekiler nelerdir diye çok merak edilir.

Marketlerde satılan ve içerisinde farklı katkı maddeleri bulunanların aksine, organik sarımsak tozu, sadece sarımsak içeren bir baharattır.

 

Sarımsak Tozu Nasıl Yapılır?

Sarımsak tozu tarifi şu şekilde verilebilir. Sarımsak tanelerinin kabukları soyulduktan sonra, tam otomatik kapalı makinelerde kurutulması ve ardından el değmeden öğütülmesi ile elde edilir.

Evde sarımsak tozu nasıl yapılır, merak edilen bir soru olmakla birlikte, evde sarımsak tozu yapımı için temiz ve nemsiz bir ortam gereklidir. Nihayetinde havada uçuşan toz parçaları, kolaylıkla, kuruttuğunuz malzemenin içerisine girebilir.

Sarımsak tozu yapımı, otomatik üretim ile daha sağlıklı netice verecektir. Bu şekilde naturel kalan sarımsak tozunu tüketirken, güvenilir bir malzeme olduğundan emin olacaksınız.

 

Sarımsak tozu evde yapımı

 

Sarımsak Tozu Nerelerde Kullanılır?

Eklendiği her şeye tarif edilemeyen orijinal bir tat ekler, umamî lezzete de benzetebiliriz.

Sarımsak tozu ne zaman kullanılır sorusu, aslında bu şahane lezzetin kıymetini ortaya çıkaran bir noktaya parmak basmaktadır. Bazı tariflerde, tazesinin yerine kullanıldığında çok daha başarılı sonuçlar verebilir.

Yemek üzerine köşe yazarı olan Ari LeVaux‘un, bu sebze tozu hakkında harika bir anlatımı mevcuttur.

“Kuru sarımsağın baskınlığının aksine, sarımsak tozu lezzet yapıştırıcısıdır ve taze sarımsağa göre, fark edilmesi daha zor olabilecek hafif bir lezzet dolgunluğu ekler ve bu hafifliğine nazaran şaşırtıcı biçimde yemeğin tadını daha iyi bir hale getirir.”

Diş sarımsak ile toz sarımsak, birbirinin yerine geçemezler evet. Bununla birlikte, doğru kullanım alanı seçildiğinde, muhteşem aromasını almamanız imkânsızdır. Örneğin, köfteye eklenen rendelenmiş diş sarımsağın, homojen dağılmaması riski vardır ve illaki bir köfte daha az aromalıyken diğeri daha çok aromalı olabilir. Buna karşın, dozunda kullanılmış bir sarımsak tozu, her bir köfte tanesine özenle aroma katabilme konusunda iddialıdır.

 

Sarımsaklı ekmek

 

Et marinesinde, rende sarımsak ile eti ovmak beyhude bir çabadır. Hafif yapışkan hale gelmiş sarımsak parçaları, muhtemelen tüm etin yüzeyini kaplama çabasında çok keyif vermeyecektir. Toz haldeki sarımsak ise dokusu sayesinde harika bir kaplama ürünüdür.

Çorbaların terbiyelerine harika bir farklılık katacaktır. Ayrıca yeşil salataların soslarına, özellikle toz haldeki sarımsak daha çok yakışır. Köftelerde sarımsak ve soğan tozu kullanmaya alıştığınızda, bu lezzetten kolay kolay vazgeçemeyeceğinizi belirtmeliyiz.

 

Sarımsak tozu faydaları

 

Sarımsak Tozu Nasıl Kullanılır?

 

Sarımsak tozu kullanımı püf noktalarına değinelim.

 

Örneğin makarna sosu yaparken, domates sosuna, diş sarımsağı doğrayarak eklediğinizi varsayalım. Bir müddet pişen ve özleşen sosa baharat eklediniz, tadına baktınız ama biraz daha aromaya ihtiyaç olduğunu fark ettiniz. Bu durumda tekrar sarımsak eklemeniz uygun olmayacaktır zira artık pişmeye yakın eklenen sarımsak, sosun içerisinde diri ve keskin kalacaktır. İşte bu aşamada, sarımsak toz halde eklenir ve çok daha harika bir iş çıkarabilir.

Diğer bir püf noktasına gelecek olursak...

Diş sarımsak kullanılan gıdanın, bir öğün sonrasına doğru daha baskın hale gelmiş tadı, yemekten ilk anlarda aldığınız lezzeti vermeyebilir. Oysa, doğal sarımsak tozu kullanılan yemek, ertesi gün baskın hale gelmeyecektir diyebiliriz.

Sarımsak tozunun en çok yakıştığı birliktelik, domates sosudur. Domates sosu ile alt yapı hazırlanan yemeklerde sarımsak tozu kullanıldığında, ateşte pişen bu ikilinin lezzeti artar da artar.

Cook's Illustrated'a göre, sos, zemin, krema vb. gibi katı pişirme olmayan kullanımlarda, sarımsak tozunu az miktarda su veya zeytinyağı ile açabilirsiniz. Böylece eklendiği çalışmaya homojen olarak karışması kolaylaşır.

 

sarımsak tozu ölçü

 

Sarımsak Tozu Ne Kadar Kullanılır?

Sarımsağın kendisi ve tozunun ölçüsünü kıyaslamak gerekirse; 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığının 4’te 1 ölçüsünde kurutulmuş sarımsak tozuna denk gelir.

Farklı bir deyişle, 5 kg sarımsaktan elde edilen sarımsak tozu ( sarımsağın cinsine ve kurutma ortamının idelliğine göre değişmekle birlikte) yaklaşık 500 gr. ile 1 kg arasında değişebilir.

 

Sarımsak Tozu İyi Midir?

Sarımsak tozu kullananların ve diş sarımsak ile kıyaslayanların yorumları incelendiğinde, her ikisinin de doğru yemek, doğru ısı ve doğru zamanlamada kullanıldığında, kendi şovunu yapabileceğini öğreniyoruz.

Örneğin sarımsaklı yoğurt, taze veya kuru sarımsak ile enfes olur, zira nemi de lezzete katkıda bulunur. Toz haldeki öğütülmüş sarımsak ise umamî tadı ile pizzaya bambaşka bir lezzet vermektedir.

Toz sarımsak kullanımının diğer bazı yararlarına değinmek gerekirse; evde diş sarımsak bulunmadığında, aceleniz varken, diş sarımsak soyma-doğrama-rendeleme gibi vakit alan durumlarda ya da toz sarımsağın daha çok yakıştığı alanlarda öne çıktığı söylenebilir. Ayrıca, diş sarımsağın tavada pişmesi esnasında 1 dakika bile daha fazla beklemesi tadının yanması riskini oluşturur. Öte yandan toz, her zaman aynı tadı verir. Bu da yemek pişirme esnasındaki stresinizi bir nebze azaltabilir.

 

Sarımsak tozu ekşi

 

Sarımsak Tozu Ekşi Bir Tada Sahip Midir?

Hayır, taze sarımsağa göre suyunu kaybettiği için daha hafif bir tada sahiptir.

 

Sarımsak Tozu İle Sarımsak Tuzu Aynı Şey Midir?

Sarımsak tozu aynı mı sorusu merak edilir ve bu ikili çokça karıştırılır.

Sarımsak tozu, sarımsağın kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilir ve içerisine başka bir madde eklenmemektedir.

Sarımsak tuzu ise; karışım bir baharattır. 3 ölçü yemek tuzu ile 1 ölçü sarımsak tozu karıştırılır, arzu ederseniz kuru maydanoz da ekleyebilirsiniz.

 

Sarımsak Tozu Ağız Kokusu Yapar Mı?

Hayır, nemini kaybetmiş sarımsaklar ile üretildiği için, yemeklerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Sonrasında sarımsak tüketimine benzer bir ağız kokusu yaşamazsınız. Baharat tadı hissederseniz, bir adet tane karanfil ile bu tadı bertaraf etmek oldukça kolaydır.

 

Granül sarımsak mı toz sarımsak mı

 

Granül Sarımsak İle Sarımsak Tozu Arasındaki Fark

İki ürün arasındaki en belirgin fark, granüllerin boyutundadır. Sarımsak tozunun görünmesini istemediğiniz alanlarda, toz halini kullanabilirsiniz.

Öte yandan, sarımsak toz haldeyken, iri granül haline göre ateşe daha dayanıklıdır.

Son bir detay vermek gerekirse granül sarımsağın raf ömrü, toz sarımsaktan daha uzundur diyebiliriz.

 

Sarımsağın faydaları

 

Kurutulmuş Sarımsak Tozu Sarımsakla Aynı Vitamin Değerinde Mi?

Sarımsak tozu faydalı mı merak edenler için; sarımsak tozu besin değeri ve sarımsak besin değeri detaylarına değinelim biraz da.

Sarımsak, bize oldukça dikkate değer miktarda protein, kalsiyum, demir ve selenyum gibi temel mineralleri sağlar. Diş sarımsak, yüksek C vitamini içerir. Kurutulmuş sarımsağın tozu ise bu mineraller açısından 1/3 oranına kadar düşer, C vitamini içeriği açısından ise çok daha düşük miktardadır.

Sarımsak tozu baharat kalori miktarı, tazesine göre oldukça düşüktür. 1 baş sarımsak (ort. 6 diş) 27 kalori iken, sarımsak tozu kalori miktarını 4 gr için 14 kalori olarak öğreniyoruz.

Son olarak taze sarımsakla ilgili en önemli detay, çiğ tüketilmediği müddetçe tüm besin içeriğinden yararlanılamayacağıdır. Dolayısı ile elinizin altında bulunan sarımsak tozunu, taze sarımsağa göre daha sık kullanabildiğiniz müddetçe, aslında toza dönüşümden kaynaklı kayıpların telafi edilebileceği sonucuna ulaşıyoruz.

 

Sarımsak tozu basur

 

Sarımsak Tozu Ne İşe Yarar?

Sarımsak tozunun sağlık yönünden faydalarına bakıldığında, sarımsak, yüzlerce yıl antibiyotik olarak kullanılmıştır. 15 yıldan bu yana, dünyanın önemli üniversite klinikleri tarafından, hemen hemen 2500 araştırma, deney ve tedavi denemesi yapıldığı şeklinde bilgi karşımıza çıkmaktadır.

Sarımsak tozu basur hastalığından muzdarip kişilerin tercih ettiği bir baharattır. Sarımsak yine hakeza, bağırsak, basur, hemoroid gibi problemlerde en önce akla gelen alternatif tedavi besinidir.

Sarımsak tozu menopoz sonrası ortaya çıkan kemik erimesine karşı, vücudun direncini arttıran bir besin olarak bilinir. Sarımsak ve soğan içeriğindeki mineraller, kemik sağlığını güçlendirmede oldukça fayda sağlayacaktır.

Kuşlarda sarımsak tozu kullanımı, sıkça tavsiye edilen bir yöntemdir.

Muhabbet kuşu sarımsak tozu kullanımı faydası sayesinde, tüm kanatlı kuşlar için de kullanılabilir.

Sarımsak tozunun kuşlar için, soğuk algınlığı, parazitler, yumurtalık iltihabı, mantar enfeksiyonları, cansız tüylerin iyileştirilmesi konularında olumlu etki gösterdiği belirtilmektedir.

Kuş için sarımsak tozu nasıl kullanılır? Kuş mamasına 1 çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

Çiftleşme dönemine yaklaşmış kuşlar için, yine mama içerisine keçiboynuzu tozu eklenmesi de tavsiye edilir.

 

Sarımsak Tozu Nereden Alınır?

 Sarımsak tozu satın almak istediğinizde, en doğru adres; kaliteli sarımsakların, otomatik makinelerde el değmeden kurutulduktan sonra, katkı ve dolgu maddesi eklenmeden öğütülmesi ile elde edilen lezzetli sebze tozlarının adresi olan Egeye Dönüştür.

 

Sağlıklı günler dileriz...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

KAYNAKÇA

tibuad.istanbul.edu.tr/tr/content/blog/allium-sativum-(sarimsak)

Shouk R, Abdou A, Shetty K, Sarkar D, Eid AH. Mechanisms underlying the antihypertensive effects of garlic bioactives. Nutrıtıon Research. 2014;34:106 – 115.

Hosseini A, Hosseinzadeh H. A review on the effects of Allium sativum (Garlic) in metabolic syndrome. J Endocrinol Invest. 2015;38:1147–1157. 

Herbs and Natural Supplements. Volume 2. 2015. 

www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/draft-assessment-report-allium-sativum-l-bulbus_en.pdf

 

Etiketler: Sarımsak Tozu, Umami Tat, Soğan Tozu, Sarımsak Tozu Tadı Nasıl, Toz Sarımsak Nasıl Olur, Sarımsak Tozu Faydası
Ekim 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR