BEBEKLERE İNCİR NE ZAMAN VERİLİR?

Bebeklere İncir Ek Gıda

Ek gıdaya geçiş döneminde ve geçtikten sonraki 6 ay, yepyeni bir dünya ile tanışan bebekler için en temiz içerikli, en sağlıklı ve en besleyici gıdaları aramak; anneler için heyecan verici zamanlardır. Bir tarif denedikten ve ek gıda listesine aldıktan sonra, aynı yemeklerden sıkılan bebek için haliyle yeni tat arayışlarına girilecektir.

Yepyeni denemeler yaparak, bebeğinin sevdiği lezzetleri keşfetmeye çalışan annelerin, bu dönemde akıllarında birçok soru vardır:

 

Bu gıda bebeğime yararlı mıdır?

Ek gıda başlangıçta hangi yöntemle olmalı?

Bebeğim ek gıdayı reddederse?

Ek gıda kabızlık yapar mı?

 

Yeni besinler bebeğimde alerji yapar mı?...

 

Bu yazımızda, çiçeği olmadan meyveye dönen, her tadanı kendine hayran bırakan meyve yani incirin, bebeklere ne zaman ve nasıl verileceği konusuna değineceğiz.

 

bebek ek gıda

 

Bebeklere İncir Verilir Mi?

İncir hem yetişkinler hem de bebekler için en sağlıklı gıdalardan birisidir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesine yardımcı olacak temel besin değerlerinin pek çoğuna sahiptir. İncir bebekler için güvenli bir meyvedir. Zengin lif içeriği sayesinde, bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olup; antimikrobiyal ajan olarak nitelendirilebilecek bir vücut destekçisidir...

 

100 gr incirin besin değerine baktığımızda, bolca diyet lifi, C vitamini, A vitamini, folat, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko şeklinde zengin bir tablo ile karşılaşıyoruz.

 

bebeklere incir ne zaman

 

Bebeklere İncirin Faydaları Nelerdir?

Sindirim Açısından Faydası

  Uzun yaşam merkezi olan Nazilli'de, kâdim şifa yöntemlerine hâkim yaşlılardan alınan bilgiler ışığında, incirin mide ülserine fayda sağladığını öğreniyoruz. Bu konuda akademik çalışmalar da mevcut.

Mide yanması, gastrit gibi rahatsızlıkların giderilmesinde fayda sağlayabilecek bir meyvedir incir.

 

Bebeklerin de, sindirim sistemlerinin özellikle ilk yıl yeni geliştiğini göz önünde bulunduracak olursak; taze ve kuru haldeki incirin bebekler için faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Müshil Etkisi

Olgun incirler ve özellikle kuru incirler diyet lifi açısından oldukça zengindir. Bu yüksek miktardaki lif, doğal bir müshil etkisi göstererek, bağırsakların düzenli çalışmasına olumlu katkıda bulunur.

 

Ek gıdaya geçişin ilk dönemlerinde, kabızlık riski annelerin korkulu rüyası olduğu için, incirin meyve halinden, suyundan, püresinden, muhallebisinden bolca yararlanmakta fayda vardır.

 

İncir Püresi

İncirin Antimikrobiyal Özelliği

İncir meyvesi, incir sütü, incirin yaprağı, incir sirkesi, kuru incir gibi sıralayabileceğimiz, incirin içeriğini koruyarak elde edilen tüm ürünlerin bağışıklık sistemini koruyucu mikropsavar özelliği, araştırmalara konu olmuş ve yıllardır bu konuda alınan bilgiler geliştirilerek; bu harika meyvenin antimikrobiyal özelliği tekrar tekrar teyit edilmiştir.

 

Karaciğer

Bebekler, hepatit ve sarılık gibi enfeksiyon durumlarına karşı oldukça hassastır.

 Korunmaya daha çok ihtiyaç duydukları en taze dönem olan ilk yıllarında, doktorlar da özellikle kuru incirli tarifleri önerebilmektedir.

 

Kuru İncirli Bebeklere Nasıl Verilir

 

Bebeklere İncir Ne Zaman Verilir?

İçerik açısından zenginliği ve bebeklerde alerjik reaksiyon olasılığı çok düşük olması sayesinde, ek gıda döneminde, inciri 6.ayda bebekler ile tanıştırabilirsiniz.

 

Bebeklere İncir Nasıl Verilir?

Bebeğinizin yaşı, ek gıdaya geçiş sürecindeki hazır oluşu, çiğneme ve yutabilme kaslarının gelişimi gibi değişkenlere göre aşağıdaki tariflerden bebeğinize uygun olanları seçebilirsiniz.

 

Bebekler için sağlıklı incirli tarifler için okumaya devam edebilirsiniz.

 

bebeklere incir püresi

 

Bebeklere İncir Püresi

Henüz katı gıda çiğneme dönemine geçiş yapmamış bebeğiniz için, 2 adet taze inciri doğradıktan sonra ezerek püre haline getirin. Arzu ettiğiniz bir sıvılaştırıcıdan püre yapımında destek alabilirsiniz. Örneğin hindistan cevisi yağı, süt, tereyağı, elma püresi vb.

 

Taze incire ulaşmanızın zor olduğu dönemlerde, kuru incir her zaman elinizin altında kurtarıcı olacaktır. Bu tarifte kuru incir kullanmak istediğinizde, 15-20 dk. süre ile ılık suda bekletebilirsiniz incirlerinizi.

Fırınlanmış İncir

3 adet inciri dilimleyerek fırın kabına dizin. Üzerine zeytinyağı ya da arzu ettiğiniz diğer yanma derecesi düşük yağı sürerek, kabukları hafif kırışık olana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra ezerek dilediğiniz karışım ile bebeğinize yedirebilirsiniz.

 

İncirli milkshake

 

İncirli Milkshake

Kuru incir ile milkshake hazırlamak isterseniz, kuru incirleri önceden ılık suda bekletmenizi öneririz. Akabinde incirleri doğrayıp süt ve bal ile, blender yardımı alarak pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın. Bal için 1 yaş kriteri olduğunu unutmamalısınız.

 

Dikkat etmeniz gereken nokta; sütün ılık veya sıcak olmaması gerektiğidir. Zira incir, sütü belli bir sıcaklıktan sona mayalayabilir.

 

İncir Suyu

Bebeklere incir suyu verilir mi sorusu sıkça karşımıza çıkmaktadır. İncirin özellikle ek gıda döneminde zengin besleyiciliğinden yararlanmak isteyen annelerin, henüz ek gıdaya geçiş sürecinde taze olan bebeklerine, güvenle verebilecekleri basit ama özellikle kabızlığa karşı etkili bir tariftir incir suyu.

 

Ege köylerinde kâdim bir yöntemdir; bağırsak problemi yaşayan özellikle çocuk ve bebeklere, incir taze ise geceden suda bekleterek suyu içirilir. İncir kuru ise, kurutulmuş incirler suya eklenir ve 20-25 dk. kadar kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek ılık olarak, kabızlık çeken bebek ve çocuğa içirilebilir.

 

bebeklere incir vermek

 

Kuru İncirli Püre (İncirli Muhallebi)

Bebeklere incirli tarifler yazımızın son tarifine geçiyoruz.

Kuru incirlerin, sıcağa yakın suda 20-25 dk. kadar bekletildikten sonra püre haline getirilmesi ve arzu ettiğiniz bir süt ile karıştırılması sonucu elde edilir. Anne sütü veya formül mama ile de karıştırılabilir.

 

Burada kullanacağınız sütün ılık veya sıcak olmamasına dikkat etmenizi öneririz zira incirin sıcak sütü mayalama özelliği mevcuttur.

 

Bebeklerinize afiyet şifa olsun diyoruz.

 

Her annenin merak ettiği, en kaliteli kuru incir nereden alınır sorusuna cevap için buraya tık tık.

 

Egeye Dönüş, Nazilli'nin en güzel kuru incirlerini sizlere sunuyor.

 

Sağlıcakla kalınız...

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynakça:

Clinical Microbiology and Infection: “Probiotics and prebiotics: microflora management for improved gut health.”

nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1884/2

The Journal of Nutrition: “The Balance of Bone Health: Tipping the Scales in Favor of Potassium-Rich, Bicarbonate-Rich Foods.”

https://pdfs.semanticscholar.org/026f/b5aef12bdfc5b250bf95a414c79f9dfa5f2e.pdf

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/879872

 

Etiketler: Kuru İncir, İncir Püresi, İncir Uyutması, İncirli Tarif, Bebeklere İncir Nasıl Verilir, Ek Gıda Döneminde İncir, Bebeklere İncir Hangi Ayda Verilir, Ek Gıda İncir
Eylül 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR