GÜNLÜK KAFEİN MİKTARI NE KADAR OLMALI?

Kahve ve Kafein

 

Kafein gündelik yaşantımızda bilinçli ya da bilinçsiz, bir şekilde muhatap olduğumuz bir uyarıcı maddedir. Kararında tüketimi çoğu zaman bünyemize faydalı olsa da, dozunu kaçırdığımızda bazı riskler barındırabiliyor. Bilinçli bir kafein alımı için günlük hayatımızda çoğunlukla tükettiğimiz sıvıların kafein değerlerini bilmemizin hepimiz için faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 

türk kahvesi kafein ne kadar

 

100 Gr Türk Kahvesinde Ne Kadar Kafein Var?

100 gram öğütülmüş kuru Türk Kahvesinde, ortalama %1,5 oranında kafein bulunmaktadır. 1 Türk kahvesi fincanı ölçüsünde hazırlayacağımız kahvede 7,5 gram kahve kullanıldığını varsayarsak, bu fincandaki kahvenin kafein miktarı 110 miligramdır. Gelelim telvesine… Telvesini tüketmediğimizi düşünürsek 1 fincan kahvede (içilen sıvısı 60 mililitredir) alınan doz 55 miligramdır. Islak telvesinde kalan kafein miktarı ise son tahlilde 10 miligram olarak karşımıza çıkar. Yani kafein maddesi, yüksek oranda kahvenin suyuna geçmiş olur.

 

neskafe kafein içerir mi

 

Nescafe Gold Ne Kadar Kafein İçerir?

Halk arasında, adı geçen markanın jenerikleştiği düşünülürse burada esas kastedilen granül kahve ne kadar kafein içerir ya da öğütülmüş çözünebilir kahveler ne kadar kafein içerir sualidir. Bu tarz kahvelerde ortalama kafein oranı %4,2 düzeyindedir. Yani bir kupa içime hazır kahve için 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2,5 gram) kahve kullanıldığını düşünürsek muhatap olduğumuz kafein dozunun 105 miligram olduğu söylenebilir. Telve içermediği için bu kafeinin tamamı alınır ve bu tür kahve tüketimimiz arttıkça maruz kalınan kafein miktarı da bir o kadar artmış olur. 1 kupa filtre kahvede ise kafein dozu 150 miligramdır.

 

Türk çayı kafein

 

Türk Çayında Kafein Var mı?

Siyah çay ve yeşil çaydaki kafein miktarlarını kıyas edersek rakamlar kafamızda daha net oturur diye düşünüyoruz. 100 gram siyah çayda %1,8 oranında kafein bulunurken yeşil çayda bu oran %2 olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziken örneklemek gerekirse ince belli çay bardağında hazırladığımız 1 çay bardağı siyah çayı (ortalama 110 mililitre) tükettiğimizde yaklaşık 40 miligram kafeine maruz kalırız.

 

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) Tarafından Önerilen Günlük Kafein Dozu Ne Kadardır?

Günde 400 miligrama kadar kafein tüketimi yetişkinler için uygun dozdur (hamileler hariç). Emziren anneler ve hamilelerde ise günde 200 miligrama kadar kafein tüketiminin uygun olacağı belirtilmiştir. Çocuklar ve gençlerin alabileceği kafein miktarları ile ilgili bilimsel anlamda henüz net veriler oluşmuş değildir.

 

Günde kaç bardak çay içmek gerekir

 

Günde 10 Bardak Çay Zararlı mı? Günlük Kahve Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Yetişkin bir birey, başka bir kafeine maruz kalmadan günde en fazla 10 çay bardağı ortam demde çay tüketebilir. Türk kahvesinde ise harici bir kafein almadan (çay ve diğer kahve türleri tüketilmeden) günde en fazla 7 fincan Türk kahvesi içebilir. Fenolik bileşikler nedeniyle çay, kahveye nazaran fazla miktarda tüketimde daha zararsızdır. Günlük yaşantımızda her 2 içeceğe de maruz kaldığımızı düşünürsek durumu şöyle bir ortalamaya kavuşturabiliriz. En fazla 3 fincan kahve ile 5 bardak çay günlük tüketeceğimiz maksimum miktarlardır diyebiliriz.

Malumdur ki; her şeyin çoğu zarar azı karardır. Bu minval üzere, günlük çay ve kahve tüketim miktarlarımızda da vasat yolu tercih etmeliyiz. Kararında tükettiğimiz çay ve kahve emin olun hem sağlığımızı olumlu yönde etkileyecek hem de bu sıvılardan alacağımız keyif ve lezzeti arttıracaktır.

 

Az kafeinli çok keyifli günler diliyoruz.

 

Egeye Dönüş Kalem Ekibi

 

Kaynak: EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) Web Sitesi, Erdem Öner Sosyal Medya Hesap Paylaşımı

 

Etiketler: Kafein, Hamilelikte Kafein Alımı, Türk Çayı Kafein İçeriği, Türk Kahvesi Kafein İçeriği, Hazır Kahve Kafein, Günlük Kafein Tüketimi
Ekim 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR